ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πραγματικά αξιοπερίεργο είναι ότι το τεράστιο οικονομικό έγκλημα της Folli Follie διαπράχθηκε με εξαιρετικά απλό τρόπο, καθώς… απλά, ουδείς -συμπεριλαμβανομένων των ορκωτών λογιστών- διενοήθη να θέσει το ερώτημα: Καλά, μία εταιρεία η οποία παρουσιάζει τόσα διαθέσιμα κεφάλαια και ρευστό, γιατί έχει ανάγκη να δανείζεται και δεν δίνει μέρισμα;» H απάντηση θα ήταν απλή: διότι έχει ανάγκη ρευστού. Γιατί έχει ανάγκη ρευστού, θα έπρεπε να είναι η επόμενη ερώτηση. Ο πρώτος που το σκέφτηκε ήταν ο Gabriel Grego του fund Quintessential Capital Management (QCM) Ο άνθρωπος δηλαδή που πριν από 143 ημέρες δημοσιοποίησε την έκθεση με τίτλο: Folli Follie-Το σάπιο μήλο. Το σκέφτηκε, έκανε την έρευνα του και αποκάλυψε όλη την αλήθεια.
Πριν από το Grego, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr, κάτι παρόμοιο αναρωτήθηκαν και στην τράπεζα HSBC στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, πριν από 3 χρόνια ο επικεφαλής της Folli Follie (FF Group) Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχε φωνάξει την HSBC και την Deutsche Bank για να αναλάβουν ανάδοχοι σε έκδοση ομολόγου. Μετά από κάποιες συναντήσεις η HSBC τού ζήτησε να διενεργήσει Due Diligence (ειδικός οικονομικός έλεγχος) στα βιβλία της εταιρίας.
Δυο ημέρες μετά την τελευταία συνάντηση τους (ημέρα Κυριακή), με ένα ευγενικό email ο Κουτσολιούτσος τους ενημέρωσε ότι ακυρώνεται το σχέδιο του για την έκδοση ομολόγου. Προφανώς στην HSBC μεταξύ τους τα στελέχη αναρωτήθηκαν εύστοχα: γιατί μετά το αίτημα για τον οικονομικό έλεγχο σταματάει το σχέδιο του για έκδοση ομολόγου; Προφανώς η απάντηση ήταν: ‘Η δεν έχει ανάγκη τα λεφτά ή κάτι έχει να κρύψει. Τα λεφτά προφανώς τα έχει ανάγκη άρα προφανώς κάτι θέλει να κρύψει.
Λίγες ημέρες αργότερα τα στελέχη της HSBC αποφάσισαν να σταματήσουν οποιαδήποτε δανειακή σχέση υπήρχε μεταξύ Τράπεζας και Folli Follie. Δεν είναι τυχαίο ότι προ μηνών τα κεντρικά του Λονδίνου έδωσαν συγχαρητήρια στην ελληνική ομάδα για εκείνη την απόφαση τους.
Επιστημονική φαντασία
Αυτό που συμβαίνει από χθες το βράδυ στην Ελλάδα είναι κάτι πρωτόγνωρο. Το μοναδικό θέμα συζήτησης σε επιχειρηματικούς και τραπεζικούς κύκλους είναι η Folli Follie την οποία άπαντες την χαρακτηρίζουν την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή και οικονομική απάτη του 21ου αιώνα.
Τα πραγματικά νούμερα που δημοσιοποίησε η άλλοτε κραταιά εταιρία Folli Follie και η οικογένεια Κουτσολιούτσου ξεπερνούν ακόμα και τα σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας.
Όλοι μέχρι χθες το απόγευμα θεωρούσαν ότι τα νούμερα θα ήταν “μαγειρεμένα” στο 50% η στο 60% των πραγματικών μεγεθών. Όμως η αλήθεια είναι τρομακτική. Στην ουσία η θυγατρική εταιρία της Folli Follie στην Ασία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το πόρισμα της εξιδικευμένης εταιρίας που έκανε τον έλεγχο στα νούμερα της Folli Follie για το 2017 ανακάλυψε μεταξύ άλλων ότι ο πραγματικός τζίρος δεν είναι 1,1 δισ δολάρια, αλλά μόνο 110 εκατ. δολάρια. Επίσης τα ταμειακά της διαθέσιμα δεν είναι 300 εκατ. δολάρια αλλά μόνο 6 εκατ. δολάρια.
Είναι δηλαδή μια δεύτερη Parmalat. Θυμίζουμε ότι στην Ιταλική γαλακτοβιομηχανία η οικογένεια που ήταν βασικός μέτοχος έλεγε ότι είχε στα ταμεία της 4 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα τα λεφτά αυτά δεν υπήρχαν. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2003.
Ποινικές ευθύνες
Όλοι λένε πλέον ότι οι ποινικές συνέπειες για την οικογένεια Κουτσολιούτσου θα είναι τρομακτικές. Οι κατηγορίες που μπορεί να τους απαγγελθούν σύμφωνα με έμπειρους νομικούς “είναι κακουργηματικού χαρακτήρα”. Μάλιστα κάποιοι αναρωτιούνται εάν είναι ακόμα στην Ελλάδα. Τραπεζίτης έλεγε νωρίτερα ότι “η πιο σοφή τους κίνηση από εδώ και στο εξής είναι να μπουν σε ένα αεροπλάνο. Με κατεύθυνση άλλες χώρες.”
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια νομοσχέδια συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν
- FIFA: Τι αλλάζει «επειγόντως» για τις μεταγραφές παικτών μετά την «υπόθεση Ντιαρά»
- ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμός €78 εκατ. για τη στατική και λειτουργική αποκατάσταση των στεγάστρων Καλατράβα στο ΟΑΚΑ
- Δένδιας: Ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και το θόλο