• Big Story

    Αρνητικές εξελίξεις στο Mega Channel. Απέτυχε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Υπό παραίτηση ο  CEO κ. Νίκος Πεφάνης


    Διαστάσεις θρίλερ φαίνεται να λαμβάνει η κατάσταση στην εταιρία Τηλέτυπος (Mega Channel) μετά την πλήρη αποτυχία της αύξησης μετοχικού κεφάλαιου (AMK) ύψους 15,2 εκ ευρώ. Όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της εισηγμένης , ουδείς μέτοχος τοποθέτησε χρήματα στην ΑΜΚ της εταιρίας έως χθες το απόγευμα , που ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι οι βασικοί μέτοχοι , δηλαδή οι οικογένειες Βαρδινογιάννη , Μπόμπολα και Ψυχάρη απείχαν , γεγονός που προξένησε μεγάλη εντύπωση. Επιπρόσθετα απείχε της αύξησης και ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Κοπελούζος ο οποίος φαίνεται να κατέχει ποσοστό πέριξ του 5%. Τα χρήματα αυτά ήταν απολύτως αναγκαία προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης η οποία απασχολεί πάνω από 500 άτομα.

    Παρασκήνιο 

    Ουδείς  μέχρι τώρα δε μπορεί να πει με σιγουριά γιατί οι 3 βασικοί μέτοχοι απείχαν της κρίσιμης αυτής διαδικασίας. Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως λένε κάποιες πηγές οι σχέσεις μεταξύ των μετόχων έχουν διαρραγεί. 

    Όπως υποστηρίζεται αρμοδίως  η δημοσιοποίηση της είδησης της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του κ. Σταύρου Ψυχάρη από την εφημερίδα Έθνος ιδιοκτησίας της οικογένειας Μπόμπολα δυσαρέστησε την πλευρά του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ. Άγνωστο παραμείνει ακόμα κατά πόσο επηρέασε τους μετόχους και ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Συγκροτήματος και Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Το Βήμα.

    Σταύρος Ψυχάρης. CEO ΔΟΛ
    Σταύρος Ψυχάρης. CEO ΔΟΛ

    Τι θα γίνει τώρα 

    Η συνέχεια είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Ουσιαστικά σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας Τηλέτυπος, στην επομένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Δευτέρα θα αποφασιστεί που θα διατεθούν ( εάν διατεθούν ) οι  αδιάθετες μετοχές. Τι σημαίνει αυτό;  Με δεδομένο ότι ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις των μετόχων όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά . Από το να μην βάλει κανείς χρήματα μέχρι και να τηρήσουν άπαντες τις υποχρεώσεις τους. Ακόμα ουδείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός κάποιος από τους μετόχους να μεταβιβάσει το ποσοστό του είτε σε νυν μέτοχο είτε σε άλλο φυσικό πρόσωπο εκτός εταιρίας. (Σημειώνεται ότι στην αύξηση μετοχικού κεφάλαιου που τέλειωσε χθες είχαν δικαίωμα να τοποθετηθούν μόνον οι παλαιοί μέτοχοι). 

    Έγκυροι παρατηρητές πάντως εξηγούν ότι το γεγονός ότι δεν καλύφθηκε η αύξηση σημαίνει κυρίως 3 πράγματα:

    1. Κάποιος (η κάποιοι) από τους μετόχους έχει λάβει την απόφαση να μην τοποθετηθεί στην αύξηση. Με αυτόν τον τρόπο έτερος μέτοχος η μέτοχοι καλύπτουν το ποσοστό του 
    2. Οι μέτοχοι έχουν λάβει την απόφαση να μην τοποθετήσουν χρήματα στην εταιρία και να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους σε άλλο φυσικό πρόσωπο 
    3. Οι μέτοχοι έχουν λάβει την απόφαση να μην τοποθετήσουν χρήματα στην εταιρία χωρίς όμως να έχουν βρει άλλο φυσικό πρόσωπο. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι δύσκολη η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Mega Channel καθώς έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως εντός της εταιρίας ακούγεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Τηλέτυπος κ. Νίκος Πεφάνης τελεί υπό παραίτηση. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    Η ανακοίνωση της εταιρίας Τηλέτυπος

    “Στο 0,001% διαμορφώθηκε το ποσοστό καλύψεως της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος (MEGA Channel). Όπως σημειώνει η εταιρεία, ο τρόπος διαθέσεως των αδιάθετων μετοχών θα αποφασισθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την 1η Μαρτίου έληξε η προθεσμία ασκήσεως του δικαιώματος προτιμήσεως των μετόχων της εταιρείας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15.118.950 ευρώ με την έκδοση 50.396.500 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας και τιμής διαθέσεως 0,30 ευρώ ανά μετοχή, σε αναλογία μίας νέας μετοχής ανά δύο υφιστάμενες, όπως αποφασίσθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 26.5.2015. Όπως σημειώνεται, δεν αναλήφθηκαν 50.395.928 μετοχές, ονομαστικής αξίας 15.118.778,40 ευρώ (ποσοστό καλύψεως 0,001%).



    ΣΧΟΛΙΑ