• Big Story

    Άρειος Πάγος: Προτείνει ακύρωση του πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις από το Επικουρικό


    Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ που προβλέπεται για το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το οποίο αποζημιώνονται συγγενείς θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, προτάθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

    Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η οριστική κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά την πρόσφατη, κατά πλειοψηφία απόφαση Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο είχε κρίνει αντισυνταγματική την επιβολή του πλαφόν στις αποζημιώσεις. Οι δικαστές που μειοψήφισαν έκριναν ότι οι διατάξεις του νόμου είναι συνταγματικές, με το σκεπτικό ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο επιτελεί λειτουργία δημοσίου συμφέροντος και τυχόν παύση της λειτουργίας του θα οδηγούσε σε ολοσχερή στέρηση περιουσιακών δικαιωμάτων των θιγομένων.

    Το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων αποζημιώνει τα θύματα τροχαίων ή τους συγγενείς τους όταν η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, εάν ανακληθεί η άδεια λειτουργία της, βάλει λουκέτο, ή το όχημα είναι ανασφάλιστο ή αγνώστων στοιχείων.

    Το λεγόμενο Επικουρικό Κεφάλαιο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, με το νόμο 4092/2012, ορίστηκε το επίδικο ανώτατο πλαφόν στις 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων.

    Στον Άρειο Πάγο υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου έχει ταχθεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και κατά διάφοροι Δικηγορικοί Σύλλογοι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δίκη Βατοπεδίου: Οι απολογίες Ηγουμένου Εφραίμ – Μοναχού Αρσενίου για τις “χρυσές” ανταλλαγές ακινήτων με το δημόσιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Βασίλης Κικίλιας προαλείφεται για εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προκαλεί ο Καμμένος των ΑΝΕΛ : Θέλει να επανέλθει η βουλευτική σύνταξη (δεν θα βάλουν ποτέ μυαλό)



    ΣΧΟΛΙΑ