ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκινά από σήμερα στην Ουάσινγκτον το μεγάλο παζάρι για την Ελλάδα, την ώρα που πυκνώνουν τα σενάρια για παράταση λίγων μηνών του τρίτου Μνημονίου το οποίο λήγει κανονικά τον Αύγουστο προκειμένου να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα που πάνε για την επόμενη ημέρα (καζίνο στο Ελληνικό, Κτηματολόγιο, τομεάρχες στο Δημόσιο).
Η προσοχή των Βρυξελλών και της Αθήνας στρέφεται από σήμερα στην Ουάσινγκτον, όπου αρχίζουν οι κρίσιμες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ, Μοσκοβισί, Σεντένο αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας θα επιχειρήσουν για μία ακόμα φορά να επιλύσουν το γόρδιο δεσμό του ελληνικού χρέους, χωρίς την παρουσία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Γερμανικές πηγές πάντως χαμηλώνουν το πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι «ίσως γίνει ένα ενδιάμεσο βήμα, αλλά δεν αναμένονται αποφάσεις».
Στελέχη των Θεσμών από την Ουάσινγκτον παρέπεμψαν στις διαπραγματεύσεις Τσακαλώτου – τρόικας τον Μάιο το θέμα για τον αν η μείωση στο αφορολόγητο θα εφαρμοστεί από το 2019 αντί για το 2020 και αν τελικά εφαρμοστούν θετικά αντίμετρα ή θα αναβληθούν για αργότερα. Τα σχόλια αυτά προέκυψαν την Τετάρτη στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Αμερικανική πρωτεύουσα.
Το Ταμείο, στην έκθεσή του (Fiscal Monitor) που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα υπολογίζει ότι οι Έλληνες θα πληρώνουν κατά 10 δισ. ευρώ περίπου περισσότερους φόρους και άλλες κρατήσεις έως και το 2023.
Σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία του ΔΝΤ, τα έσοδα Γενικής κυβέρνησης από τα 86,8 δισ. ευρώ το 2017 αναμένεται να αυξηθούν στα 89,18 δισ. ευρώ φέτος και να φτάσουν στα 95,7 δισ. ευρώ το 2022, στο τελευταίο έτος κατά το οποίο προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.
Αλλά και για το 2023, δηλαδή τον πρώτο χρόνο κατά τον οποίο το ΔΝΤ κάνει «λογαριασμό» με γνώμονα πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, προβλέπεται νέα άνοδος σε αξία των εσόδων από φόρους στα 96,148 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πλέον η πρόβλεψη για έσοδα είναι υψηλότερη από αυτή που είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2017(όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προηγούμενες προβλέψεις). Ωστόσο, η όποια αύξηση εσόδων από φόρους/χαράτσια, υπερ-αντισταθμίζεται από το «μέτωπο» των δαπανών.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πάντως ότι η προοπτική συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος θεωρείται πλέον ισχυρή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερα θετικά εκλαμβάνονται από τους Ευρωπαίους οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη και παρουσιάζουν μεγαλύτερη σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές. Συγχρόνως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται πεπεισμένοι πλέον για τη «βούληση» του ΔΝΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα, πριν ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος.
Το περασμένο καλοκαίρι, το ΔΝΤ συμφώνησε «επί της αρχής» σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, του οποίου η πλήρης ενεργοποίηση εξαρτάται από τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι Ευρωπαίοι για την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να εξασφαλιστεί τη βιωσιμότητά του.
Επιπρόσθετα, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του EuroWorking Group η τεχνική εργασία για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά και για τον λεγόμενο «γαλλικό μηχανισμό» σύνδεσης του ρυθμού ανάπτυξης με την αποπληρωμή του ελληνικού κρατικού χρέους.
Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις του ΔΝΤ θα φανούν στην πράξη τα επόμενα εικοσιτετράωρα και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα γίνουν μεταξύ όλων των «παικτών» στην Ουάσινγκτον.
Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα βρίσκονται από σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα, με στόχο να διερευνήσουν την πορεία προς την ολοκλήρωσή του, τον Αύγουστο.
Ιδιαίτερη σημασία προσλαμβάνει το λεγόμενο «Washington Group» -η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) με τους αρμόδιους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και την επικεφαλής του ΔΝΤ-, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο.
Όπως σημειώνουν οι ιθύνοντες, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα διαφανούν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας, καθώς θα είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του νέου σοσιαλδημοκράτη Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
Εκτός από το «Washington Group», το επόμενο διήμερο στην Ουάσινγκτον αναμένεται να λάβουν χώρα συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς, παρασκηνιακές συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ των εκπροσώπων όλων των πλευρών. Απώτερος στόχος, σύμφωνα με αξιωματούχους, είναι στο Eurogroup της Σόφιας την επόμενη Παρασκευή να επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Suddeutsche Zeitung: Ενδεχόμενο παράταση του μνημονίου και μετά τον Αύγουστο συζητούν οι δανειστές
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» από το ΔΝΤ: 10 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους θα πληρώσουμε οι Έλληνες έως το 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;