Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Ανώμαλη προσγείωση μετά τα πανηγύρια: Με άγριες διαθέσεις ήρθαν στην Αθήνα οι δανειστές

Απότομα κόπασαν τα… πανηγύρια στο Μαξίμου, που καλά κρατούσαν από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, μόλις έφτασαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και έβαλαν στο τραπέζι τις απαιτήσεις τους. Γιατί το να έρθουν στην Αθήνα οι δανειστές ήταν ίσως το πιο εύκολο κομμάτι των διαπραγματεύσεων – το να συμφωνήσει μαζί τους η κυβέρνηση είναι πιο περίπλοκο…

Αυτό που ήλπιζαν τα κυβερνητικά στελέχη μετά την απόφαση του Eurogroup ήταν ότι το ΔΝΤ θα έχει “μαλακώσει” έστω και λίγο, σε σημείο που να αποδεχθεί κάποιες υποχωρήσεις από τις δύσκαμπτες θέσεις του και να δώσει έναν “αέρα” στην κυβέρνηση να διατηρήσει κάποιες από τις “κόκκινες γραμμές” της. Αντ’ αυτού, βρήκαν μπροστά τους… τοίχο, καθώς όχι μόνο το ΔΝΤ επιμένει στις θέσεις του, αλλά πλέον υπάρχει και η απαίτηση να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα (που περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων) από το 2018, και όχι από το 2019! Κι αυτό γιατί οι προβλέψεις του Ταμείου δείχνουν “τρύπα” της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για το 2018, αν το πρωτογενές πλεόνασμα που θα απαιτηθεί είναι στο 1,5%, ενώ αν αυτό πάει στο 3,5% τότε το ποσό αυτό θα είναι πολλαπλάσιο!

Επιπλέον, ασαφές παραμένει το ύψος των νέων μέτρων που θα απαιτήσουν οι δανειστές για το 2019, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως σημείο εκκίνησης (και άρα μέγιστο ποσό) είναι το 2% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί αν το ΔΝΤ πειστεί ότι δεν είναι απαραίτητα τα μέτρα τέτοιου ύψους (κάτι πάντως που δε διαφαίνεται από τη μέχρι τώρα στάση του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις).

Άγνωστο είναι επίσης το πώς θα καλυφθεί αυτό το 2% του ΑΕΠ σε μέτρα: αν και από την κυβέρνηση διεμήνυαν μέχρι πρότινος ότι τα μέτρα αυτά θα καταμεριστούν σε 0,75% από φόρους, 0,75% από συντάξεις και 0,5% από άλλες περικοπές κρατικών δαπανών, τώρα κύκλοι των δανειστών κάνουν λόγο για 1% από φόρους και 1% από συντάξεις.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς ήδη από χθες το βράδυ οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αρχίσει να συνθέτουν το προσχέδιο της συμφωνίας με τα νέα μέτρα τα οποία θα απαιτηθούν από την Αθήνα, πάνω στο οποίο θα διεξαχθούν οι όποιες διαβουλεύσεις. Εκεί θα φανεί και το αν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών από την ελληνική πλευρά, ώστε να αποσπάσει κάτι και να μην αναγκαστεί σε άτακτη υποχώρηση από τις θέσεις της και αποδοχή όλων των απαιτήσεων των δανειστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι λένε οι Αμερικάνοι για το ελληνικό Χρηματιστήριο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα από Bloomberg: Προσχέδιο Αναθεωρημένου Μνημονίου ετοιμάζουν οι δανειστές

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κυρ. Μητσοτάκης: Στενή πολιορκία από Deutsche Bank, Goldman Sachs και άλλα διεθνή funds