ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με… 413.975 ευρώ τη μέρα «τρέχουν» τα καθαρά κέρδη της Jumbo του Απόστολου Βακάκη. Η αποκαλούμενη «βιομηχανία της χαράς», που δημιουργήθηκε πριν από 32 χρόνια από τον αλεξανδρινής καταγωγής Έλληνα επιχειρηματία, έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας στην τελευταία 12μηνη οικονομική χρήση, η οποία και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη του ομίλου της Jumbo εκτινάχτηκαν στα 151,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 15,3% σε ετήσια βάση. Επίδοση εξαιρετικά θετική, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο χρονικό ορίζοντα των τελευταίων 365 ημερών τα κέρδη ακολουθούν έναν ρυθμό παραγωγής της τάξεως των… 17.248 ευρώ την ώρα.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου των Folli Follie, η επενδυτική κοινότητα έχει γίνει εξαιρετικά επιφυλακτική σε ότι αφορά τα «λαμπυρίζοντα» μεγέθη των επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν σημαντική δραστηριότητα στο εξωτερικό. Ο Απόστολος Βακάκης βέβαια «σαν έτοιμος από καιρό», έχει φροντίσει να φωτίζονται επαρκέστατα οι ισολογισμοί της Jumbo. Χωρίς να μένουν σκιές. Κάτι το οποίο άλλωστε αποτυπώνεται μέσα από τις εκθέσεις ελέγχου που φέρουν την υπογραφή της Grant Thornton. Της πέμπτης κατά σειράν από τις μεγάλες, διεθνείς δυνάμεις του κλάδου των ελεγκτικών εταιρειών.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από την τελευταία οικονομική κατάσταση, η Grant Thornton αύξησε ακόμη περισσότερο τους ελέγχους στην Jumbo.
Εξέτασε ενδελεχώς τον κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε στα 753,3 εκατ. ευρώ, μέσα από ένα δίκτυο 75 καταστημάτων του ομίλου, σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο. Η ελεγκτική εταιρεία κάνει λόγο για αναλυτικές διαδικασίες μέσω των οποίων πιστοποιήθηκαν τα έσοδα. Χρησιμοποιώντας ακόμη και ειδικό εμπειρογνώμονα για το έργο της, που μεταξύ των άλλων περιελάμβανε και εξέταση των πληροφοριακών συστημάτων της Jumbo.
Παράλληλα διεξοδικός έλεγχος έγινε και στα αποθέματα του ομίλου, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 247,8 εκατ. ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όπως επισημαίνεται από την Grant Thornton «παρευρεθήκαμε και σε μέρος της διαδικασίας των φυσικών απογραφών».
Ταμειακά διαθέσιμα 436,9 εκατ. ευρώ
Μετά από όλο αυτά τα διαδοχικά… «τεστ αγνότητας» των οικονομικών στοιχείων, θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι έχει γίνει και πιστοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων της Jumbo, που ανέρχονται στα 436,9 εκατ. ευρώ. Μέγεθος τεράστιο, καθώς τα ρευστά διαθέσιμα είναι κατά 287,3 εκατ. ευρώ περισσότερα από τις δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου…
Επίσης, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, τα μετρητά της Jumbo υπερκαλύπτουν τη χρηματιστηριακή αξία που έχουν σήμερα εισηγμένες εταιρείες όπως η ξενοδοχειακή «Λάμψα» ή ο ΟΛΠ…
Από πηγές που απηχούν τις απόψεις Βακάκη, λέγεται ότι ο επιχειρηματίας δίνει διαχρονικά, ιδιαίτερη έμφαση στους ποιοτικούς ελέγχους των οικονομικών στοιχείων. Αυτός είναι ο λόγος που τον κάνει να υποστηρίζει ότι «εγώ είμαι σε θέση να παραδώσω την εταιρεία στον οποιονδήποτε, μέσα σε πέντε λεπτά»…
Πέραν τούτων και σε ό,τι αφορά τα διαθέσιμα σε μετρητά, ο Απόστολος Βακάκης φέρεται να ακολουθεί πιστά το «δόγμα» να τα διατηρεί σε τράπεζες των χωρών όπου παράγονται τα κέρδη του ομίλου.
Η συνεχιζόμενη ενίσχυση της εξωστρέφειας και τον εν γένει ορθολογικό μοντέλο ανάπτυξης, έχουν προσφέρει τη δυνατότητα στη Jumbo να παράγει συνεχώς κέρδη σε όλα τα χρόνια της εξοντωτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Με βάση τα τελευταία ετήσια αποτελέσματα, η Jumbo είναι η πέμπτη δύναμη με όρους καθαρής κερδοφορίας, ανάμεσα σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο. Μετά την Coca Cola, τα ΕΛΠΕ, τη Motor Oil και τον όμιλο Μυτιληναίος.
Η χρηματιστηριακή αξία της Jumbo τώρα στα 1,7 δις ευρώ. Παρά την κάμψη κατά 14,6% στο τελευταίο εξάμηνο, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι κατά 200 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από εκείνη του Τιτάνα, ενώ έχει φτάσει να αντιστοιχεί όσο και η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank μαζί με την Πειραιώς.
Μεγάλωσε… 117 φορές σε 21 χρόνια
Η Jumbo ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή της διαδρομή από την Παράλληλη Αγορά τον Ιούλιο του 1997. Σε σχέση με την αρχική αποτίμηση της εισαγωγής της (14,9 εκατ. ευρώ) η εταιρεία έχει μεγαλώσει κατά… 117 φορές σε διάστημα 21 ετών.
Από την Παράλληλη Αγορά είχε ξεκινήσει τέσσερις μήνες μετά από τη Jumbo και η αμαρτωλή Folli Follie, η οποία έμελλε να εξελιχθεί σε μια «βιομηχανία εξαπάτησης των επενδυτών».
Σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου και του Απόστολου Βακάκη βρίσκονται ένα ελικόπτερο κι ένα μικρό αεροσκάφος που χρησιμοποιούνται όλα τα τελευταία χρόνια και από τις δύο πλευρές, ενώ παράλληλα ενοικιάζονται και για τις ανάγκες μετακινήσεως τρίτων.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο Βακάκης συζητά να εξαγοράσει και το υπόλοιπο μισό της εταιρείας με τα πτητικά μέσα, πλην όμως για κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επίσημα.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως όλων αυτών, ο Απόστολος Βακάκης συνεχίζει να υπηρετεί πιστά το σχέδιο ανάπτυξης της Jumbo. Δουλεύοντας ακατάπαυστα πάρα πολλές ώρες το 24ωρο. Κάτι που φαίνεται να λειτουργεί και ως παυσίλυπο, απέναντι στην ανείπωτη τραγωδία που έμελλε να βιώσει, με τον θάνατο του νεαρού γιου του.
Ενδεικτικό της εργασιομανίας του Βακάκη είναι ότι, ακόμη κι όταν ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις φίλων του επιχειρηματιών για χαλαρά Σαββατοκύριακα, εκείνος πηγαίνει παίρνοντας μαζί του και τα απαραίτητα χαρτιά για μελέτη… Περνάει μάλιστα ώρες ελέγχοντας και σημειώνοντας ακόμη και τους «κωδικούς» τιμολόγησης των πωλούμενων προϊόντων.
Στο αμιγώς επιχειρηματικό σκηνικό, η Ελλάδα εισφέρει πλέον το 58,7% περίπου, στα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων του ομίλου, έναντι του 69% στην αμέσως προηγούμενη ετήσια χρήση. Δείγμα εμφανές της ενίσχυσης της εξωστρέφειας με «όπλο» την αγορά της Ρουμανίας, το «ειδικό βάρος» της οποίας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, στις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου. Επίσης τα είδη σπιτιού κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις πωλήσεις (33,3%) αφήνοντας πίσω τα παιχνίδια, τα οποία φέρνουν το 22,1% του συνολικού τζίρου.
Στον όμιλο απασχολούνται 6.378 άτομα, με τις θέσεις εργασίας να έχουν αυξηθεί περίπου 4% τον τελευταίο χρόνο.
Εξ αυτών οι 3.929 απαρτίζουν το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό στη Ελλάδα. Όπου το μέσο μηνιαίο εργασιακό κόστος, διαμορφώνεται στα 1.100 ευρώ ανά κεφαλήν (με υπολογιζόμενους τους 14 μισθούς κατ’ έτος).
Οι μετά από τις παρακρατήσεις αποδοχές είναι φυσικά χαμηλότερες, ενώ σε γενικές γραμμές ο Απόστολος Βακάκης χαρακτηρίζεται σκληρός εργοδότης. Ενίοτε μάλιστα και πολύ σκληρός, καθώς έχει εύκολες τις απολύσεις ακόμη και για παραδειγματισμό των υπολοίπων, όπως λένε οι «κακές γλώσσες».
Ο ίδιος συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα στους επιχειρηματίες που βλέπουν… μισοάδειο, το ποτήρι της οικονομικής ανάταξης της χώρας. Επί χρόνια ακολουθεί μια «σφικτή» μερισματική πολιτική, επιμένοντας να διακρατεί την πλεονάζουσα ρευστότητα της Jumbo. Είτε γιατί μπορεί να πιστεύει ότι θα υπάρξουν μελλοντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, είτε γιατί βλέπει να έρχεται άνοδος στα κόστη του χρήματος.
Πάντως, το ομολογιακό δάνειο των περίπου 145 εκατ. ευρώ που έληγε το Μάιο του 2019, συμφωνήθηκε να αναχρηματοδοτηθεί με νέο ομολογιακό, οκταετούς διάρκειας, που θα εκδοθεί τον προσεχή Νοέμβριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο mononews: «Η ΒΙΑΝΕΞ είναι και θα παραμείνει στην κορυφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που κάνουν «ζημιά» στη Μύκονο, αλλά «φεσώνουν» τις τράπεζες και το Ολύμπιο Θεραπευτήριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ – Νάσβιλ: Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου – Τουλάχιστον δύο τραυματίες
- Νορβηγία: Όσλο και Βαρσοβία θα εδραιώσουν στρατηγική εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα
- Metron Analysis: Άνω των 11 μονάδων το προβάδισμα ΝΔ, πτώση για Ανδρουλάκη, στο 7,1% η Λατινοπούλου
- Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή: Ο Αρχηγός, Γεώργιος Αλεξανδράκης συναντήθηκε με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας