Τρεις αυστηρούς όρους για να αναλάβει τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στην Folli Follie έχει θέσει η PwC, ύστερα από σχετική κρούση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διεθνής ελεγκτικός οίκος δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την εμπλοκή του στην υπόθεση, εάν προηγουμένως δεν λάβει τα εχέγγυα που θα εξασφαλίσουν την ομαλή και απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου του. Κανείς, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, δεν θα αναλάμβανε ένα τέτοιο εγχείρημα, μετά τις αποκαλύψεις για απάτη από την οικογένεια Κουτσολιούτσου και το κακό προηγούμενο με την ΕΥ, η οποία αποχώρησε κακήν κακώς.

Ειδικότερα, οι τρεις όροι που θέτει η PwC στην Folli Follie είναι οι εξής:

• Να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία του διοικητικού συμβουλίου, ανεξάρτητα από την παραμονή ή μη του διευθύνοντος συμβούλου και βασικού μετόχου της εταιρείας, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.
• Να έχει πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου
• Να μην υπάρχει πιεστικό χρονοδιάγραμμα στην έκδοση του πορίσματος

Ανάλογους όρους λέγεται πως έχουν θέσει η KPMG και η Grant Thornton, οι άλλες δυο ελεγκτικές εταιρείες που επίσης κλήθηκαν να καταθέσουν την πρόταση τους.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στους ελεγκτικούς οίκους που έχει βολιδοσκοπήσει η ηγεσία της Folli Follie. Κυρίως γιατί φοβούνται πως θα εκτεθούν εάν για διάφορους λόγους δεν φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Από την άλλη πλευρά, θεωρούν θετικό το γεγονός πως έστω και καθυστερημένα αποχώρησαν από το διοικητικό συμβούλιο ο Δημήτρης και η Καίτη Κουτσολούτσου καθώς και άλλα στελέχη που συνδέθηκαν με το αμαρτωλό παρελθόν της εταιρείας, και αντικαταστάθηκαν από νέα μέλη, που γνωρίζουν ακριβώς τι αναλαμβάνουν.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση και τονίζουν ότι ο έλεγχος πρέπει να πάει σε βάθος χρόνου, προκειμένου να αποκαλυφθεί πότε ακριβώς άρχισε η απάτη που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Το «σημείο εκκίνησης», όπως λένε, θα καθορίσει και την έκταση των κατηγοριών που τελικά θα απευθύνει ο εισαγγελέας στη διοίκηση της FF. Υπό αυτό το πρίσμα, χαρακτηρίζουν αυτονόητη την πλήρη πρόσβαση του ελεγκτή στο πόρισμα της A&M, το οποίο «φώτισε» το μέγεθος της απάτης στις ασιατικές δραστηριότητες της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντοτε με τις παραπάνω πηγές δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη καθυστέρηση, και η ανάθεση του ελέγχου πρέπει να γίνει μέσα στην επόμενη μιάμιση εβδομάδα το αργότερο. Διαφορετικά, όπως λένε είναι πολύ πιθανόν η εταιρεία να πτωχεύσει προτού ξεκινήσει ο οποιοσδήποτε έλεγχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Συναλλαγές επί μετοχών με δικαιώματα ψήφου μεταξύ θυγατρικών της Fosun

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισαγγελική έρευνα για Folli Follie: Ποιοι φοβούνται το «τσουνάμι» των επόμενων κλήσεων σε υπόπτους

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καίτη Κουτσολιούτσου: Στο Χονγκ Κονγκ η τέως αντιπρόεδρος της Folli Follie – «Δεν είναι φυγάς» λένε πηγές της εταιρίας