Τις πρώτες ηχηρές απώλειες διεθνών brands άρχισε να μετρά η Folli Follie. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, τρεις πολύ γνωστές μάρκες μόδας αποφάσισαν να τερματίσουν τη συνεργασία τους με την εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας μετά την άρνηση του Δικαστηρίου να την εντάξει σε καθεστώς προσωρινής προστασίας. Πρόκειται για τις UGG, Scotch & Soda και Guess, οι οποίες «κοσμούσαν» μέχρι πρότινος το πλούσιο χαρτοφυλάκιο της Folli Follie και προσέθεταν κύρος και υπεραξία στον ελληνικό όμιλο.  Η UGG ανήκει στην αμερικάνικη Deckers Outdoor Corporation και είναι πασίγνωστη για τις κλασικού στυλ μπότες από δέρμα προβάτου. Μάλιστα, το 2000, οι UGG sheepskin μπότες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην εκπομπή «Oprah’s Favorite Things», όπου η Oprah με έμφαση δήλωσε ότι «αγαπά τις UGG μπότες της». Από εκείνη τη στιγμή, όλος ο κόσμος άρχισε να μιλάει για την UGG.

Η Scotch & Soda, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από το Άμστερνταμ είναι διάσημη για τις πλούσιες σε λεπτομέρειες και ποιοτικές σειρές ρούχων που διαθέτει για άνδρες, γυναίκες και παιδιά ενώ η Guess Jeans, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ φημίζεται για τα ξεχωριστά τζιν και έχει  καθιερωθεί ως μία ιδιαίτερα αγαπητή μάρκα σε παγκόσμιο επίπεδο, χάρη στις επιτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες που έχει κατά καιρούς πραγματοποιήσει.

Η παραπάνω εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη –για όσους παρακολουθούν από κοντά την πολύκροτη υπόθεση της FF-. Κάποιοι μάλιστα στην αγορά εκτιμούν πως δεν θα αργήσει η στιγμή που και οι άλλες μάρκες θα «σπάσουν» τα συμβόλαια που έχουν με την παραπαίουσα Follli Follie και θα αρχίσουν να αναζητούν «νέα στέγη» και νέο συνεργάτη, ο οποίος θα αναλάβει τη διανομή τους επί ελληνικού εδάφους. 

«Το καράβι της Folli Follie άρχισε να βουλιάζει και όλοι πλέον σπεύδουν να το εγκαταλείψουν», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας μάλιστα πως μάλλον άργησαν να κάνουν την κίνησή τους. 

Να σημειωθεί πως η πιο γνωστή απ’ όλες τις μάρκες που αντιπροσωπεύει η FF είναι η αμερικάνικη εταιρεία αθλητικών ειδών Nike, η οποία παραμένει η πρώτη επιλογή των νεότερων ηλικιών. Μια άλλη είναι η επίσης αμερικάνικη εταιρεία ένδυσης Juicy Couture, η οποία σύμφωνα με αναλυτές έχει αρκετά περιθώρια ανάπτυξης με την κατάλληλη υποστήριξη. 

Στην πλούσια γκάμα της Folli Follie είναι επίσης τα παγκοσμίου φήμης καλλυντικά Dolce & Gabanna, η ιαπωνική φίρμα Shiseido και η Max Factor ενώ το χαρτοφυλάκιο «κοσμούν» επίσης μάρκες πολυτελείας όπως οι Ermenegildo Zegna, Ted Baker, Vilebrequin, Calvin Klein Jeans, Franklin & Marshall, G-Star RAW, Samsonite και Technogym.

Να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος σύμφωνα με πληροφορίες η Folli Follie ήταν τυπική στις υποχρεώσεις της απέναντι στους οίκους μόδας, καταβάλλοντας τις οφειλές στην ώρα τους και χωρίς καθυστέρηση. 

Folli Follie: Προχωρά ο πλειστηριασμός του 35,7% της Αττικά Πολυκαταστήματα – Στα 43 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης

Την ίδια ώρα, όπως εγραψε το mononews.gr απο το πρωί, κοντά στα 42 με 43 εκατ. ευρώ φαίνεται πως ορίζεται το ποσό εκκίνησης για τον πλειστηριασμό του 35,7% της Αττικά Πολυκαταστήματα που κρατούν ως ενέχυρο οι πιστώτριες τράπεζες της Folli Follie Group. 

Ήδη οι τράπεζες απέστειλαν στη Folli Follie τον εκτελεστό τίτλο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Το συγκεκριμένο τίμημα απορρέει μετά τον υπολογισμό της συνολικής αξίας της επιχείρησης (όπου συνεκτιμήθηκε η κερδοφορία EBITDA στα 16 εκατ. ευρώ, ο μηδενικός δανεισμός της εταιρίας, αλλά και τα κεφαλαιακά της διαθέσιμα που προσεγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ).

Οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha και Τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με τις δηλώσεις καταγγελίας των τραπεζικών δανείων, ήταν στα 45,2 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία στην αίτηση προσωρινής διαταγής για προστασία, τον Νοέμβριο, έχει υποχωρήσει στα 30,758 εκατ. ευρώ.

Μετά την επίδοση του τίτλου εκτέλεσης, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, προβλέπεται η κατάθεση των τευχών, ενώ οι τράπεζες αναμένεται εντός τριημέρου να ορίσουν την ακριβή ημερομηνία πλειστηριασμού, ο οποίος θα γίνει σε δύο πακέτα μετοχών.

Για το 35,7%, το οποίο ελέγχεται, το μεν 25,2% από τη Folli Follie και το δε 10,5% από την Folli Follie Συμμετοχών, υπάρχει ήδη αρκετό ενδιαφέρον. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων φέρονται και οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι της Αττικά Πολυκαταστήματα. Προ ολίγων ημερών, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Αττικά Πολυκαταστήματα, η οποία ενέκρινε την αγορά ιδίων μετοχών αλλά και την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο δεν συμμετέχει εκπρόσωπος της Folli Follie.

Στο μεταξύ, μέχρι να ορισθεί ο πλειστηριασμός δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για την κατάθεση αιτήματος ανακοπής της διαδικασίας, κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων ή άλλων νομικών ενστάσεων.

Οι τράπεζες επέλεξαν να κινηθούν νομικά με βάση το βασιλικό διάταγμα του 1923, βάσει του οποίου ο πλειστηριασμός θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 7 ημέρες, εν αντιθέσει με τη συνήθη διαδικασία όπου ο χρόνος ολοκλήρωσης παίρνει κοντά στους 7 μήνες. Ωστόσο, είναι πιθανό η Folli Follie να θελήσει να εμποδίσει τον πλειστηριασμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, θα βρεθεί αντιμέτωπη με σειρά «αντιποίνων» από τους πιστωτές της, πιθανότητα που αναμένεται να κρίνει την όλη στάση της.