ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέες ευκαιρίες και ανακατατάξεις για πρώην και νυν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη δημιουργούνται μέσω των δώδεκα εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχουν λάβει ήδη άδεια για τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά.
Η λίστα με τις εταιρείες διαχείρισης διευρύνεται συνεχώς, καθώς στις δώδεκα ήδη αδειοδοτημένες εταιρείες, στον προθάλαμο της αδειοδότησης είναι τουλάχιστον τρεις ακόμη εταιρείες, ενώ στη λίστα των ενδιαφερομένων προστίθενται άλλες πέντε εταιρείες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό αυτών που θα αναλάβουν δράση άμεσα στις είκοσι (!).
Το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει από ξένους αλλά και Έλληνες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων συμπαρασύρει σε ανακατατάξεις τραπεζικών στελεχών που μεταπηδούν στον τομέα της διαχείρισης, διαβλέποντας ευκαιρίες εκτός του σκληρού πυρήνα του τραπεζικού χώρου.
Από τις αξιοσημείωτες μετακινήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι η αποχώρηση του Περικλή Κιτριλλάκη από τη διεύθυνση διαχείρισης καθυστερήσεων λιανικής της Alpha Bank, ο οποίος μετακινείται στη Cepal, την εταιρεία διαχείρισης που έχει συστήσει από κοινού με την Centerbridge. Το κομμάτι της λιανικής στην Alpha Bank, που μέχρι σήμερα ήταν αρμοδιότητα του Περικλή Κιτριλλάκη, θα αναλάβει ο διευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού καθυστερήσεων Ευάγγελος Κάββαλος, ο οποίος από κοινού με το διευθυντή καθυστερήσεων επιχειρήσεων και εντεταλμένο γενικό διευθυντή της τράπεζας Θοδωρή Αθανασόπουλο, θα έχουν τη συνολική ευθύνη της αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank.
Αλλαγή σκυτάλης υπάρχει και στη B2kapital, τη θυγατική εταιρεία διαχείρισης του νορβηγικού ομίλου B2 Holding που υπό τον Νίκο Κοραλή, ο οποίος αποχώρησε έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει από τις πρώτες άδειες διαχείρισης ξένων ομίλων -της νορβηγικής B2 Holding- στην ελληνική αγορά και πρόσφατα εξασφάλισε τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Venus της Alpha Bank. Επικεφαλής της νέας ομάδας είναι ο Γιώργος Χριστοφόρου από την PQH, την κοινή εταιρεία των PwC Business Solutions, Qualco και Hoist Kredit Aktiebolag, που έχει την ευθύνη των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ομάδα θα πλαισιωθεί με νέα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η Τάνια Σουσάρη από τη Eurobank.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που αναπτύσσεται στην αγορά των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, είναι ότι – εκτός από τις δώδεκα εταιρείες που έχουν λάβει ήδη άδεια – στον προθάλαμο της αδειοδότησης είναι τουλάχιστον τρεις ακόμη εταιρείες. Πρόκειται για την APS, την EOS και τη MountStreet, ενώ στη λίστα των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται άλλες πέντε εταιρείες. Ορισμένες από τις εταιρείες διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ανήκουν σε μεγάλους ξένους ομίλους, που εκτός από τη διαχείριση αγοράζουν επίσης κόκκινα δάνεια. Λειτουργούν είτε για λογαριασμό των τραπεζών, είτε για λογαριασμό των funds που αγοράζουν τα δάνεια και στη συνέχεια αναθέτουν τη διαχείρισή τους σε τρίτο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Vodafone-Wind και Ant1 οι τελικοί διεκδικητές για την Forthnet – Γιατί παραμένουν σκεπτικές οι τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mαρία Μπουντρογιάννη: Η Ελληνίδα που ανοίγει δρόμους στις ελληνικές startup και η συνεργασία-σταθμός με τη Eurobank
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παγκρήτια Τράπεζα: Οι στόχοι και οι επενδύσεις που θα οδηγήσουν την τράπεζα στο μέλλον
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ας είναι αυτό η αρχή για ένα νέο κεφάλαιο για το Ισραήλ και τον παλαιστινιακό λαό
- Ισραήλ – Χαμάς: Ήρθε η ώρα για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων ομήρων – «Το επόμενο Σάββατο» η επόμενη από την Γάζα
- Άλιμος: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με ρόπαλα σε μαθητές – Δύο τραυματίες
- Νετανιάχου: Πέρασαν από την κόλαση στο φως – Καλωσήρθατε σπίτι