ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άδικος κόπος η προσπάθεια του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί να κατευνάσει τα πνεύματα στην Αθήνα για τις περικοπές στις συντάξεις, λέγοντας ότι αυτό θα κριθεί όταν η Ελλάδα θα υποβάλει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο στην Κομισιόν και ότι δεν θα υπάρξει άλλο κείμενο που θα δεσμεύει τη χώρα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου.
Τα πράγματα από ότι φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέο μίνι μνημόνιο το οποίο πιθανόν θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου. Το κείμενο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αναγράφει τις αναλυτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας για μετά το τέλος του προγράμματος ενώ θα παρέχει διευκρινίσεις και για άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι οι συντάξεις, το αφορολόγητο, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.
Επίσης στο πλαίσιο της επιτήρησης της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, θα περιλαμβάνει μια σειρά από μεταμνημονιακές αξιολογήσεις, εκθέσεις και συστάσεις, υποβάλλοντας ουσιαστικά τη χώρα σε ένα συνεχές τεστ μέσα από την τριπλή επιτήρηση Κομισιόν, θεσμών και Eurogroup.
Αν και το θέμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup τις 12ης Ιουλίου, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι θα απασχολήσει την παράλληλη συνεδρίαση του συμβουλίου των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που αναμένεται να εγκρίνει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο του ελληνικού προγράμματος (που θα διαρκέσει έως ότου αποπληρώσει η Ελλάδα το 75% των δανείων της).
Στο νέο μεταμνημονιακό πρόγραμμα η Ελλάδα θα ελέγχεται 4 φορές το χρόνο, ενώ δύο φορές τον χρόνο έως και το 2022 το Eurogroup θα κρίνει αν θα «αποδεσμεύσει» τις παρεμβάσεις που συνδέονται με αιρεσιμότητες της Ενισχυμένης αυτής Εποπτείας (600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων και ακόμη 200 εκατ. όφελος από χαμηλότερα επιτόκια).
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» μόνο καθαρή δεν θα είναι καθώς πέρα από την απλή κατάθεση του Προϋπολογισμού το Φθινόπωρο στην Κομισιόν, η κυβέρνηση ενδέχεται να κληθεί να συνομολογήσει ένα άτυπο «μνημόνιο» δεσμεύσεων και στόχων.
Επίσης, μπορεί οι ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν πως στην απόφαση αυτή δεν υπάρχουν αναφορές για συντάξεις ή φόρους η ανησυχία που υπάρχει είναι έντονη καθώς στο κείμενο μνημονεύονται τα «δημοσιονομικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα» (fiscal structural measures), που αυτό στη γλώσσα των Θεσμών μεταφράζεται ακριβώς στα προνομοθετημένα μέτρα της μείωσης των συντάξεων και το αφορολόγητου. Οι περικοπές στις συντάξεις φτάνουν το 18% σε κύριες και επικουρικές και οι μειώσεις θα αφορούν συνταξιούχους που παίρνουν ακόμη και κάτω από 1000 ευρώ. Το μετρό έχει ψηφιστεί για να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2019.
Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που παίρνει σήμερα 1.018 ευρώ καθαρά θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται σε μόλις 875 ευρώ. Η μείωση στο καθαρό ποσό φτάνει σε αυτή την περίπτωση τα 143 ευρώ μόνο για την κύρια σύνταξη, άρα 1.716 ευρώ καθαρή απώλεια το χρόνο.
Επιπλέον με το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ ένας συνταξιούχος των 600 ευρώ το μήνα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 300 ευρώ ενώ μέχρι σήμερα δεν θα πλήρωνε τίποτα.
Έτσι μπορεί οι εκπρόσωποι των «θεσμών» να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων αλλαγών στα συμφωνηθέντα (όπως δήλωσε ο Μοσκοβίσι) ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να διασφαλίζει τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, μέχρι δηλαδή να υπάρχει αποπληρωμή έως και του τελευταίου ευρώ που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπίτι μου 2: Έσπασε κάθε ρεκόρ με σχεδόν 50.000 αιτήσεις σε 3 ημέρες – Οι προσφορές των τραπεζών και τα επιτόκια
- Η εκλογή Τασούλα και Κακλαμάνη ανοίγει θέσεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια – Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι
- Metlen: Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης- Δύο νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία φέτος- Σε ένα μήνα η επόμενη
- Γιώργος Οικονόμου: Επενδύσεις 1,4 δισ. δολάρια σε πλοία κοντέινερ και ιδρύει νέα εταιρεία