ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Μετά από επτά μήνες σιγής, η νέα αγορά των εταιρικών ομολόγων Ελληνικού Δικαίου είναι έτοιμη για μια δυναμική επανεκκίνηση. Ήδη ο όμιλος Βαρδινογιάννη, όπως επίσης και ο επιχειρηματικός όμιλος του Γιώργου Περιστέρη βρίσκονται προ των πυλών, ενώ στη «μάχη» της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, μπαίνει άμεσα και η ΑΕΚ… Το «καρέ» των ομολογιακών εκδόσεων που είναι στα «σκαριά» αναμένεται να το συμπληρώσει στο εγγύς μέλλον, η επιχειρηματική οικογένεια Μπιθαρά, της εταιρίας γυναικείων ενδυμάτων «BSB».
Αναμφισβήτητα η κίνηση έκπληξη είναι εκείνη της ΑΕΚ, που επιλέγει να χρηματοδοτήσει το project της κατασκευής του νέου γηπέδου της, μέσω του καινοτόμου, επενδυτικού «εργαλείου» των πενταετούς διάρκειας, εταιρικών ομολόγων. Όπως όλα δείχνουν η εταιρία «Δικέφαλος 1924 Α.Ε» θα είναι εκείνη η οποία θα ζητήσει να λάβει το απαιτούμενο «πράσινο φώς» από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς για να βγάλει στην αγορά τα… «κιτρινόμαυρα» ομόλογα. Εκτιμάται ότι ο φάκελος της σχετικής αίτησης θα είναι έτοιμος σε περίπου ένα δεκαήμερο.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα των συγκεκριμένων, ομολογιακών εκδόσεων είναι ότι απευθύνονται στο ευρύ κοινό των Ελλήνων αποταμιευτών, καθότι η ελάχιστη συμμετοχή είναι στα 1.000 ευρώ. Το εταιρικό ομόλογο έχει φυσικά και ετήσιο επιτοκιακό «κουπόνι» το ύψος του οποίου καθορίζεται με βάσει τους «νόμους» της αγοράς.
Όπου δηλαδή η ζήτηση μεγιστοποιεί την προσφορά . Σε κάθε περίπτωση, οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων είναι πολλαπλάσιες από εκείνες των τραπεζικών καταθέσεων, με συνέπεια να υπάρχει σημαντικό όφελος, για τους αποταμιευτές που γίνονται επενδυτές. Ειδικά σε ότι αφορά την ΑΕΚ, στόχος της εταιρίας «Δικέφαλος» είναι να εξασφαλίσει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, με κόστος μάλιστα αισθητά μικρότερο από εκείνο του απ’ ευθείας τραπεζικού δανεισμού.
Επί του παρόντος δεν έχει καθοριστεί το ύψος της έκδοσης, η οποία όπως όλες άλλωστε, θα είναι ανοικτή και για τους ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό.
Πάντως, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το «κιτρινόμαυρο» ομόλογο μπορεί να έχει ως αφετηρία τα 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, λόγω της ισχυρής απήχησης που έχει η ΑΕΚ στο φίλαθλο κοινό της χώρας, το εταιρικό της ομόλογο, είναι σε θέση να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη… λαϊκή βάση επενδυτών.
Η Coral
Ανεξαρτήτως όλων αυτών, στην τελική ευθεία για την έκδοση εταιρικού ομολόγου, είναι η εταιρία CORAL, εξ ολοκλήρου θυγατρικής της Μότορ Όιλ, όπου και εκφράζονται τα συμφέροντα της κραταιάς οικογένειας Βαρδινογιάννη. Στόχος της CORAL, που έχει Πρόεδρο τον 56χρονο Γιάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη, είναι να αντλήσει από την αγορά περί τα 100 εκατ. ευρώ.
H εταιρία, είναι η πρώην Shell Hellas, της οποίας όλο το πλέγμα δραστηριοτήτων στη χώρα μας εξαγοράστηκε τον Ιούλιο του 2010 από τη Μότορ Όιλ, έναντι 88,4 εκατ. ευρώ, όπως αποτυπώνεται στις λογιστικές καταστάσεις του πετρελαϊκού ομίλου. Η CORAL διαθέτει περίπου 700 πρατήρια με το σήμα της Sell και κατέχει μερίδιο πάνω από 20%, στην ελληνική αγορά.
Δραστηριοποιούμενη στη διανομή και εμπορία μιας ευρείας γκάμας πετρελαιοειδών προϊόντων, ενώ μπαίνει και στην αγορά του φυσικού αερίου. Πέρσι η CORAL εξαγόρασε την Κυπριακή Lukoil έναντι 9,3 εκατ. ευρώ, η οποία διαθέτει 31 πρατήρια στη Μεγαλόνησο και έχει μπει και στην εκεί αγορά φυσικού αερίου. Η επικείμενη έκδοση εταιρικού ομολόγου, θα επιταχύνει τον αναπτυξιακό βηματισμό και θα βελτιώσει το χρηματοοικονομικό «προφίλ» της CORAL, που βαρύνεται με δάνεια 120 εκατ. ευρώ.
Έτοιμος και ο Γιώργος Περιστέρης
Από τη δική του πλευρά και ο Γιώργος Περιστέρης είναι έτοιμος προχωρήσει σε έκδοση εταιρικού ομολόγου, για λογαριασμό αυτήν τη φορά, της ΓΕΚ Τέρνα. Το ύψος της έκδοσης αναμένεται να είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, αν και ακόμη είναι ανοικτή η τελική απόφαση για το πότε θα ξαναβγεί στην αγορά ο επιχειρηματικός όμιλος.
Στις 19 Ιουλίου της περσινής χρονιάς, η θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή είχε αντλήσει 60 εκατ. ευρώ με το δικό της «πράσινο» ομόλογο, το οποίο και ήταν το τελευταίο της σειράς, στη νέα αγορά που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Είναι πολύ πιθανό, ο νέος γύρος έκδοσης εταιρικών ομολόγων να ξεκινήσει από εκεί που τέλειωσε ο αμέσως προηγούμενος. Δηλαδή από το Γιώργο Περιστέρη, εφ’ όσον κριθεί ότι οι περιστάσεις είναι τώρα ευνοϊκές. Κάτι που βέβαια είναι κριτήριο για όλες τις σχεδιαζόμενες εκδόσεις.
Η BSB κάνει την έκπληξη
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό τη δική της σειρά περιμένει και η BSB που έχει πάρει το όνομά της από το ζεύγος των Κορίνθιων επιχειρηματιών Βασίλη και Σοφίας Μπιθαρά. Η εταιρία κατέχει ηγετική θέση στο χώρο της γυναικείας ένδυσης, με 120 καταστήματα αποκλειστικής διάθεσης των προϊόντων της, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου έχει παρουσία σε 18 χώρες .
Διαθέτει επίσης κι ένα δίκτυο με 300 συνεργαζόμενα καταστήματα, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Τα τελευταία χρόνια η «σκυτάλη» της εταιρίας έχει περάσει στα παιδιά του επιχειρηματικού ζεύγους.
Το Γιώργο Μπιθαρά την αδελφή του Δήμητρα, η οποία είναι σύζυγος του ισχυρού άνδρα του ομίλου «Αντένα» Θοδωρή Κυριακού. Στο σχεδιασμό της BSB είναι να αντληθούν περί τα 20 εκατ. ευρώ με το εταιρικό ομόλογο.
Μέχρι τώρα πέντε είναι οι επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει νέα εταιρικά ομόλογα, τα οποία είναι διαπραγματεύσιμα στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (ενώ υπάρχουν και τρεις μικρές εκδόσεις στην Εναλλακτική Αγορά). Οι πέντε εταιρίες έχουν αντλήσει εν συνόλω 650 εκατ. ευρώ. Το εντυπωσιακό όμως είναι, ότι η συνολική προσφορά άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ. Αντικατοπτρίζοντας το ιδιαίτερα θερμό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους Έλληνες ιδιώτες. Υπήρξε μάλιστα χρήμα που ήρθε από το εξωτερικό, αλλά και χρήμα που βγήκε από τις κάθε είδους ατομικές κρυψώνες.
Μέσω των εταιρικών ομολόγων ο Μυτιληναίος άντλησε 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,1%. Ο ΟΠΑΠ πήρε 200 εκατ. με 3,5%. Η Τέρνα Ενεργειακή πήρε 60 εκατ. με επιτόκιο 3,85%. H Sunlight του Πάνου Γερμανού άντλησε 50 εκατ. ευρώ με επιτοκιακό «κουπόνι» 4,25%, ενώ η Housemarket του ομίλου Φουρλή «σήκωσε» 40 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: Οι μυστικές διεργασίες και οι κινήσεις στο παρασκήνιο για τον νέο CEO
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστια επιτυχία: Πάνω από 7 δισ. οι προσφορές για το ελληνικό ομόλογο – Τι λένε οι αναλυτές