ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν είχε καμία δυνατότητα επηρεασμού δεκάδων στελεχών σε τρεις τράπεζες για να εξασφαλίσει ο “Πήγασος”, δάνεια εκατομμυρίων, δίχως επαρκείς εγγυήσεις, υποστήριξε ο Φώτης Μπόμπολας, απολογούμενος στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς. “Ο γιος μου είχε τον έλεγχο της εταιρείας. Εγώ δεν ήμουν εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ.”, υποστήριξε από την πλευρά του ο συγκατηγορούμενος πατέρας του, Γιώργος Μπόμπολας.
Ο ιδρυτής του πάλαι ποτέ εκδοτικού κολοσσού και ο διάδοχος του στην ηγεσία της “Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.” απολογήθηκαν πριν από λίγες ημέρες για την κακουργηματική κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απιστία των τραπεζικών στελεχών που ενέκριναν ομολογιακό δάνειο ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Γιώργος Μπόμπολας επέλεξε να απολογηθεί με ένα λιτό και ολιγοσέλιδο απολογητικό υπόμνημα.
“Ναι μεν ήμουν πρόεδρος στο Δ.Σ. μέχρι και την παράδοση των “σκήπτρων” στο γιο μου Φώτη, δεν ήμουν, ωστόσο, εκτελεστικό μέλος. Την εκδοτική εταιρεία είχε αναλάβει ο γιος μου κι εκείνος είχε τον έλεγχο της και ελάμβανε τις αποφάσεις”, φέρεται να είναι ο ισχυρισμός αποποίησης κάθε ποινικής ευθύνης για τα επίδικα “θαλασσοδάνεια” από τον ιδρυτή του “Πήγασου”, τα χρέη του οποίου στις Τράπεζες τον “έβγαλαν” σε πλειστηριασμό πριν από δύο χρόνια.
Αντίθετα, με ένα πολυσέλιδο υπόμνημα (κοινό με τους δύο συγκατηγορουμένους του – πρώην στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της “Πήγασος Εκδοτική”) ο Φώτης Μπόμπολας ανέλυσε τα επιχειρήματα του για τις “ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις που ελήφθησαν προκειμένου να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση των χρεών του Ομίλου”.
Φώτης Μπόμπολας: Το υπόμνημα του
“Οι αποφάσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank ήταν απολύτως εναρμονισμένες με την πιστοδοτική πολιτική που ακολουθούσαν αλλά και τους κανονισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος”, υποστηρίζει στο απολογητικό του υπόμνημα ο Φώτης Μπόμπολας, αρνούμενος ότι τέλεσε την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην απιστία των τραπεζικών υπαλλήλων.
Στο επίδικο ομολογιακό δάνειο των 80 εκατομμυρίων ευρώ είχαν ενταχθεί παλιά δάνεια του Ομίλου, ύψους 69 εκατ. ευρώ, συν ένα νέο 11 εκατ. ευρώ.
Κατά τον Φώτη Μπόμπολα “οι εγγυήσεις που δόθηκαν για την αποπληρωμή των δανείων, με ακίνητο 11 στρεμμάτων στο Χαλάνδρι, μετοχές, σήματα εντύπων και factoring, ήταν επαρκείς” ενώ υπεραμύνθηκε της νομιμότητας όλων των ενεργειών, προκειμένου να εγκριθεί η σύναψη της επίδικης σύμβασης.
“Τα γραπτά και προφορικά αιτήματα μας – υποστηρίζει στο υπόμνημα του- δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανά για να πείσουν τους υπαλλήλους να προχωρήσουν στη λήψη αποφάσεων, που θα ήταν επιζήμιες για την περιουσία των τραπεζών.
Ολα αυτά τα αιτήματα υποβλήθηκαν στο πλαίσιο συζητήσεων με την κάθε μία από τις τρεις τράπεζες για την οργάνωση και εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης του δανεισμού του Ομίλου.
Δεν υπήρχε εκ μέρους μου καμία δυνατότητα παρέμβασης στις εσωτερικές διαδικασίες λήψης των σχετικών αποφάσεων.”
Φώτης Μπόμπολας: Ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις
Ο τελευταίος πριν από τον εκπλειστηριασμό πρόεδρος της ιδρυτικής οικογένειας του “Πήγασου”, χαρακτηρίζει τις επίδικες αποφάσεις “ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις, για τη λήψη των οποίων αξιολογήθηκαν η πολύ σημαντική θέση του Ομίλου “Πήγασος” στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και η πρόθεση των διοικούντων του Ομίλου να στηρίξουν τη λειτουργία του με σημαντικές χρηματικές καταβολές από τους μετόχους”.
Ο υιός Μπόμπολας επικαλέστηκε την Εκθεση Ειδικής Ερευνας της Τράπεζας της Ελλάδος που συντάχθηκε στις 6 Ιουλίου του 2016 και τις μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν δοθεί στην ανακρίτρια, προκειμένου να καταδείξει ότι όλα έγιναν σύννομα και ότι “δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός ή κάποια πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία παραβιάστηκε”.
“Το σύνολο των αποφάσεων – υποστηρίζει στο υπόμνημα του- αφορούσε ανανεώσεις ή παρατάσεις των δανείων.
Το επίδικο διάστημα, μάλιστα, από τις δύο Τράπεζες δόθηκαν νέα δάνεια (ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ) με εγγυήσεις μέρος των εσόδων από τη διανομή των εφημερίδων και των εντύπων του “Πήγασου”, σε Αθήνα, Πειραιά και επαρχία.”
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε ο κ.Μπόμπολας “στην ΕτΕ και στην Alpha δόθηκε, ως εγγύηση, ποσοστό 10% επί των εσόδων στις πωλήσεις εφημερίδων και εντύπων, στην Αθήνα και τον Πειραιά για την πρώτη, στην επαρχία για τη δεύτερη.
Στα 53 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα την περίοδο 2010-2013, εκ των οποίων τα 5,3 εκατ. ευρώ κατέληξαν στις δύο τράπεζες”.
“Ολα τα επίδικα χρόνια οι μέτοχοι στηρίξαμε εμπράκτως τον Ομιλο με σκοπό τη συνέχιση της λειτουργίας του και την κάλυψη των ταμειακών του αναγκών”, υποστηρίζει ο Φώτης Μπόμπολας, επικαλούμενος εκατομμύρια που -όπως λέει- δόθηκαν από τους μετόχους για να κρατήσουν ζωντανό τον Ομιλο:
“Οι εισροές κεφαλαίων από τους μετόχους ανήλθαν στα 33 εκατομμύρια ευρώ από το 2010 έως το 2016. Την ίδια περίοδο, οι εταιρείες “Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.” και “Εκδόσεις Εθνος Α.Ε.” κατέβαλαν περίπου το συνολικό ποσό των 145 εκατομμυρίων ευρώ για πληρωμή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, αποζημιώσεων και μισθών εργαζομένων.”
Μετά την απολογία του, ο Φώτης Μπόμπολας αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Ο ίδιος όρος επιβλήθηκε και στα δύο κατηγορούμενα στελέχη του Ομίλου.
Αντίθετα, ανακρίτρια και εισαγγελέας δεν επέβαλαν κανένα όρο στον Γιώργο Μπόμπολα.
Για το ομολογιακό δάνειο των 80 εκατομμυρίων ευρώ κατηγορούνται για απιστία περίπου 35 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία ήταν μέλη των επιτροπών πιστοδοτήσεων και εισηγητές για τη χορήγηση των δανείων.
Η ποινική δίωξη ασκήθηκε τον Ιούνιο του 2017, με παραγγελία των τότε οικονομικών εισαγγελέων, που είχαν διερευνήσει χορηγηθέντα δάνεια στην εκδοτική εταιρεία, συνολικού ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, το 2006, το 2013 και το 2014.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μία κατακόκκινη νύχτα έζησε ο Πειραιάς! Όλη η πόλη μια γιορτή!
- Τράπεζες: Ο «χορός» των αυξήσεων στις τιμές στόχους τους συνεχίζεται
- Νέα Ιωνία: Συνελήφθησαν δύο άντρες για κλοπές έργων τέχνης από εργαστήριο γλυπτικής
- Συρία: Οι νέοι ηγέτες της χώρας ονόμασαν υπουργό Εξωτερικών – Το προφίλ του νέου υπουργού