ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της αμαρτωλής εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιoς τους Τζώρτζης που ακόμα μέχρι σήμερα διατηρεί τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Πέραν τούτων, η μέγκενη της Δικαιοσύνης σφίγγεται γύρω και από τα περισσότερα εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των Folli Follie, όπως αυτά παρουσιάζονται στις λογιστικές καταστάσεις του 2017 που αποδείχθηκαν διάτρητες. Αναλυτικότερα, οι διώξεις αφορούν τον Εμμανουήλ Ζαχαρίου, την Ειρήνη Νιώτη, τον Ζαχαρία Μαντζαβίνο, που είναι πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, τον Περικλή Σταματιάδη αλλά και τον Ευάγγελο Κουμανάκο.Οι ποινικές διώξεις αφορούν ακόμη τον Φραγκίσκο Γρατσιώνη, που ήταν οικονομικός διευθυντής της Folli Follie, τον Γιώργο Αλαβάνο, που είχε χρηματίσει διευθυντής λογιστηρίου, τον Ιωάννη Μπεγέτη αλλά και τον Κινέζο Λο Τσιν Τσουέν που είχαν νευραλγικό ρόλο στην θυγατρική του ελληνικού ομίλου στην Κίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο κάδρο των διώξεων έχει μπει και ο Ηλίας Δημητρακόπουλος που ήταν εισηγητής στην επιτροπή ελέγχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους δεν ήταν ανάμεσα σε εκείνους προς τους οποίους είχε επιβάλει πρόστιμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κινέζος εκπρόσωπος της Fosun στο ΔΣ της Folli Follie δεν είναι ανάμεσα σε εκείνους προς τους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Το αντίθετο συμβαίνει με τον ορκωτό λογιστή Γιώργο Βαρθαλίτη, που είχε σφραγίσει τις λογιστικές καταστάσεις της περσινής χρήσης, ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με κακουργηματικές πράξεις.
Η προκαταρκτική έρευνα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση εστιάζεται στα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία βαρύνονται με τις κατηγορίες της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η πρώτη αφορά την παραπλάνηση των επενδυτών ιδιωτών, φυσικών προσώπων, ξένων funds αλλά και ομολογιούχων, οι οποίοι αγόρασαν μετοχές ή ομόλογα της Folli Follie εμπιστευόμενοι τα όσα αναφέρονταν στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας που έχουν αποδειχθεί ψεύτικες. Μάλιστα η απάτη καλύπτει και τα συμφέροντα του δημοσίου καθώς στην αμαρτωλή, όπως αποδείχθηκε, εταιρεία είχαν μετοχές τόσο ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία όσο και το Υπερταμείο.
Όλα αυτά αποτελούν το πρώτο σκέλος της πολύπλευρης έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση η οποία και συνεχίζεται για αρκετές ακόμα παραμέτρους, οι οποίες αφορούν και τις προηγούμενες οικονομικές χρήσεις των Folli Follie και όχι μόνο. Εκ των πραγμάτων και όπως όλα δείχνουν λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης αυτή θα ανατεθεί σε ανακριτή, πιθανότατα αρμοδίου για τη διαφθορά, από την πλευρά του οποίου θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ερευνών και ανακρίσεων που επί του παρόντος δεν μπορεί να προδικαστεί πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει. Μπορεί δηλαδή να είναι ένας μήνας, δύο ή και περισσότεροι. Είναι πλέον στη δικαιοδοσία του ανακριτή το ποιοι από όλους τους εμπλεκόμενους θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της προφυλάκισης. Οι πληροφορίες λένε ότι η Καίτη Κουτσολιούτσου εξακολουθεί να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Xόνγκ Κονγκ αλλά προφανώς θα επιδιώξει να κινηθεί στο νέο μήκος κύματος που ορίζουν οι ποινικές διώξεις.
Τα έγγραφα που αφορούν όλους τους Έλληνες εμπλεκομένους έχουν φτάσει ήδη σε όλες τις πύλες εξόδου της χώρας. Ειδικά σε ότι αφορά την οικογένεια Κουτσολιούτσου αναφέρεται ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν παγώσει διεθνώς.
Η καταιγιστικές αυτές εξελίξεις έρχονται στον απόηχο των κινήσεων που γίνονται από την πλευρά της Folli Follie έτσι ώστε να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης με τους ομολογιούχους προκειμένου η εταιρεία να αποπειραθεί εκ νέου να ζητήσει τη δικαστική συνδρομή προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης. Εκ των πραγμάτων και με τα νέα δεδομένα η θέση στην εταιρεία που διατηρεί ακόμα ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είναι εξαιρετικά επισφαλής και η αποχώρησή του ενδεχομένως να είναι ζήτημα χρόνου και μόνο, μετά από την άσκηση της δίωξης.
Η εταιρεία των Folli πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου που αρχικά είχε γίνει από το αμερικανικό Fund QCM είχε χρηματιστηριακή αξία 1,027 δισ. ευρώ ενώ όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της στο χρηματιστήριο η κεφαλαιοποίησή της είχε καταπέσει στα επίπεδα των 321,3 εκατ. ευρώ, έχοντας απομειωθεί κατά 705,7 εκατ. ευρώ. Τεράστιες είναι και οι ζημιές των ομολογιούχων που κατέχουν τίτλους ονομαστικής αξίας περίπου 380 εκατ. ευρώ πλην όμως οι τίτλοι αυτοί έχουν περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Folli Follie: Δίωξη για 2 κακουργήματα στην οικογένεια Κουτσολιούτσου – Τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιvanka Trump: Με υποθήκη η ανακαίνιση της πολυτελούς έπαυλης των 24 εκατομμυρίων δολαρίων στο Indian Creek
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για ευρύτερη χρήση των πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία
- Χρηματιστήριο: Κοιτάζει τις 1.400 μονάδες – Σε Cener και τράπεζες τα βλέμματα
- Ριζικές αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες – Τι συμβαίνει με υπόγεια, παλαιότητες και συντελεστές οικοπέδων