ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά από 12 χρόνια, ο πολυσυζητημένος επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός δρομολογεί την επιστροφή του στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας… Μια αγορά απ’ όπου αποχώρησε τον Μάιο του 2006, όταν και συμφώνησε να πουλήσει την (τότε) εισηγμένη εταιρία «Γερμανός» στον όμιλο του ΟΤΕ. Με τη συνολική αξία του deal να ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 651,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν το τίμημα της εκχώρησης, της προσωπικής του συμμετοχής (42%) στο δικό του εταιρικό δημιούργημα.
Μόλις πέρυσι τον Ιούνιο, ο Πάνος Γερμανός φρόντισε να αναθερμάνει τις σχέσεις του με το επενδυτικό κοινό, καθώς προχώρησε στην έκδοση εταιρικού ομολόγου της Sunlight. Θυγατρικής εταιρίας του Olympia Group που έχει δημιουργήσει και έχει αναπτύξει ο 68χρονος σήμερα, ευρηματικός, Έλληνας επιχειρηματίας. Με το συγκεκριμένο 5ετες ομόλογο η εταιρία «λαμπερός ήλιος», όπως είναι το όνομα της Sunlight, άντλησε 50 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 4,25%, ενώ η συνολική ζήτηση έφτασε στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Sunlight συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες για να μπει στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Σηματοδοτώντας έτσι τη μεγάλη επιστροφή του Πάνου Γερμανού στο «ναό του χρήματος».
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο. Δηλαδή αμέσως μετά από την «καθαρή», ή τη λιγότερο «καθαρή», έξοδο της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις των δανειστών της και σε συνάρτηση με το γενικότερο κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο, στο εσωτερικό του επιχειρηματικού ομίλου, υπάρχουν και σκέψεις για είσοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο, αυτούσιου του Olympia Group, που σαφώς και θα έχει σημαντικότερο ειδικό βάρος, συνιστώντας μια ηχηρότατη έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή Γερμανού στα παλιά λημέρια» θεωρείται ως δεδομένη και απομένει να οριστικοποιηθεί ο… τύπος του «οχήματος» που θα επιλεγεί για τη νέα χρηματιστηριακή παρουσία του πολυμήχανου επιχειρηματία. Ο οποίος έχει αποδείξει διαχρονικά ότι μπορεί να κάνει εξαιρετικά εύστοχες κινήσεις, σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο. Δηλαδή αμέσως μετά από την «καθαρή», ή τη λιγότερο «καθαρή», έξοδο της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις των δανειστών της και σε συνάρτηση με το γενικότερο κλίμα στις διεθνείς αγορές. Είναι όμως ενδεικτικό ότι όλες οι τελευταίες επενδυτικές πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται από το Olympia Group απηχούν την άποψη για το θετικό σενάριο των εξελίξεων. Το χαρτοφυλάκιο του επιχειρηματικού ομίλου εμπλουτίζεται συνεχώς, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση δημιουργούν και οι συμμαχίες που χτίζονται. Όπως αυτή της εισόδου στο μετοχικό σχήμα της Lamda Developent, του ομίλου Λάτση, που έχει να υλοποιήσει το μεγάλο project του «Ελληνικού». Έναντι 55 εκατ. ευρώ, το 12,8% της Lamda πέρασε στον έλεγχο κοινής εταιρίας που δημιούργησαν το Olympia Group με τον ανερχόμενο επιχειρηματία του φαρμακευτικού κλάδου Βασίλη Κάτσο.
Ξεχωριστή σημασία έχει επίσης και το γεγονός της διοικητικής αναδιάταξης που έγινε προ ημερών στον όμιλο που έχει ιδρύσει και έχει την μετοχική πρωτοκαθεδρία ο Πάνος Γερμανός. Στο σύγχρονο πνεύμα της λειτουργίας ενός διεθνοποιημένου ομίλου, ο Ρόμπυ Μπουρλάς ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος του Olympia Group, παίρνοντας τη θέση του Κώστα Καραφωτάκη που μετακινήθηκε στη θέση του Συμβούλου του ομίλου, έχοντας πλέον την ευθύνη της στρατηγικής, για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Με το νευραλγικό πόστο του εκτελεστικού Προέδρου να διατηρείται από τον πολύπειρο Γιάννη
Όσοι είναι σε θέση να διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» της διοικητής αναδιάταξης, τη θεωρούν πέραν των άλλων και ως προπομπό της επιστροφής του Πάνου Γερμανού στο χρηματιστήριο, με τον Κώστα Καραφωτάκη να έχει αναλάβει τις καθοριστικές διεργασίες για το συγκεκριμένο πλάνο, στρατηγικής σημασίας. Το οποίο δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι ο επιχειρηματικός όμιλος ποντάρει στην ελληνική αγορά, ως μοχλό χρηματοδότησης αναπτυξιακών σχεδίων. Από την άλλη πλευρά και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ανάγκη να αποκτήσει περισσότερο «βάθος» με την προσθήκη νέων, σημαντικών, εισαγωγών, που θα πάνε κόντρα στις φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί όλα τα τελευταία χρόνια.
Η Sunlight ελέγχεται κατά 86,54% από το Olympia Group και στο πρώτο 6μηνο της περσινής χρονιάς, είχε καθαρά κέρδη 5,2 εκατ. ευρώ.
Με βάση τις επιδόσεις του 2016 η εταιρία:
- Διαθέτει 9% μερίδιο αγοράς στις μπαταρίες έλξης στην παγκόσμια αγορά.
- Έχει παρουσία σε περισσότερες από 114χώρες.
- Κατέγραψε αύξηση αριθμού παραγγελιών κατά 60% σε σχέση με το 2015 .
- Κατέγραψε επίσης πωλήσεις-ρεκόρ, που αντιστοιχούν σε 168,4 εκατομμύρια ευρώ,έναντι 136,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2015 και εκφράζουν μια αύξηση της τάξεως του 23,3%
- Η παραγωγή της ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1,5 εκατομμύριο μπαταρίες.
- Κατέχει ηγετικό μερίδιο στον τομέα μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας, σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 70% σε παγκόσμιους διαγωνισμούς.
Σε ό,τι αφορά το Olympia Group, το 2016 παρουσίασε έσοδα 1,7 δισ. ευρώ, με τα καθαρά του κέρδη να διαμορφώνονται στα 240,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έναν όμιλο που δραστηριοποείται:
– Στον κλάδο της λιανικής πώλησης ειδών τεχνολογίας μέσω της αλυσίδας καταστημάτων Public, με 51 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο και 2 e-commerce καταστήματα αντιστοίχως.
– Στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας μέσω της εταιρίας SUNLIGHT ΑΒΕΕ, η οποία διατηρεί την παραγωγική της δυναμικότητα στην Ελλάδα
– Στον τομέα της βιομηχανικής ανακύκλωσης, μέσω της πρότυπης εταιρίας SUNLIGHT RECYCLING, η οποία βρίσκεται στην Κομοτηνή και αποτελεί επιχειρηματική εξέλιξη της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΑΒΕΕ.
– Στο χώρο της διανομής προϊόντων τεχνολογίας μέσω της εταιρείας Westnet Distribution, με σημαντική δραστηριότητα στη διανομή προϊόντων IT hardware και Mobility.
-Στην ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της SOFTONE.
– Στην αγορά τηλεπικοινωνιών μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας PLAY στην Πολωνία, ενός εκ των δυναμικότερων παρόχων, με πρωτιά ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
– Στον τομέα χορήγησης καταναλωτικών δανείων μέσω της φινλανδικής AASA.