ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Ο εν λόγω υψηλόβαθμος υπάλληλος, αν και με εξαιρετικές επιδόσεις στο αντικείμενό του, υποβαθμίστηκε και ουσιαστικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, αναφέροντας στην σχετική επιστολή του προς την επικεφαλής της Αρχής, Άννα Ζαΐρη: «Προκαλεί ωστόσο κατάπληξη το γεγονός ότι όχι μόνο με απομακρύνατε από τη θέση μου, αλλά τούτο λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις, όπως οι αγοροπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή, επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνας μου σας εισηγήθηκα».
Τα αναφερόμενα για «αγοραπωλησία ακινήτων και εισροή χρημάτων από αλλοδαπή» αφορούν σε δίαυλο ροής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα μέσω των υποκαταστημάτων δύο ελβετικών τραπεζών στις ΗΠΑ.
Τα χρήματα αυτά φέρεται να επενδύθηκαν στην Ελλάδα από το 2015 σε αγοραπωλησίες ακινήτων.
Τα περίφημα Deals
Κατά πληροφορίες, ανάμεσα στα deals που φέρεται να μπήκαν στο μικροσκόπιο του εν λόγω υψηλόβαθμου υπαλλήλου της Αρχής ήταν και αυτά της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας Δουζόγλου από την Βενεζουέλα, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε Αθήνα και Μύκονο, αξίας τουλάχιστον 116 εκατ. ευρώ.
Η επενδυτική δραστηριότητα της οικογένειας δεν έχει περάσει απαρατήρητη ούτε και από την εγχώρια τραπεζική και επιχειρηματική αγορά. Και λογικό είναι.
Η οικογένεια έχει αγοράσει το ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά, το πρώην κτίριο του ΟΤΕ στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Σταδίου, το ξενοδοχείο Μιστράλ στο Πειραιά και το εμβληματικό ξενοδοχείο Λητώ στην Μύκονο. Με εξαίρεση το Λητώ το οποίο αγοράστηκε μισθωμένο, τα υπόλοιπα κτίρια παραμένουν ακόμα αναξιοποίητα.
Την ώρα μάλιστα που στην Αθήνα παρατηρείται έκρηξη αφίξεων και έως το 2020 θα έχουν ανοίξει 50 νέα ξενοδοχεία, μικρά και μεγάλα.
Ο Θεόδωρος Δουζόγλου, που εξακολουθεί να διατηρεί εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, έγινε γνωστός όταν απέκτησε το ακίνητο που στέγαζε το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» το 2015, έναντι τιμήματος που κατά πληροφορίες έφτασε τα 23 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησαν οι αγορές και άλλων εμβληματικών ακινήτων, όπως το ιστορικό κτίριο του ΟTΕ στην οδό Σταδίου (λέγεται πως το τίμημα έφτασε τα 13 εκατ. ευρώ), το πρώην ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο, σε διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, έναντι περίπου 17 εκατ.ευρώ μέσω της εταιρείας Αστέρας 2020 με υπευθύνους το στέλεχος του κ. Δουζόγλου, Χρήστο Στεφανίτση, και τη κυρία Μαρία-Ελενα Δουζόγλου-Ηλιοπούλου.
Η βίλα Τσαντίλη στη Φιλοθέη
Επίσης έχει αποκτήσει το κτίριο του Village στο Φάληρο από την Alpha Bank έναντι 20 εκατ. ευρώ και μια από τις ωραιότερες βίλες της Φιλοθέης στην οδό Αθανασίου Διάκου, που ανήκε στην μεγάλη εμπορική οικογένεια Τσαντίλη. Το τίμημα της αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου φημολογείται ότι ξεπέρασε τα 6 εκατ. ευρώ.
Στη Μύκονο, επίσης, εταιρείες του Θ. Δουζόγλου φέρονται να έχουν αποκτήσει συγκρότημα που κατείχε η οικογένεια Θεόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς και άλλη μεγάλη έκταση στην Ελιά.
Περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ (5 εκατ.) εκτιμάται πως κατέβαλε για την απόκτηση του ξενοδοχείου «Mistral» στον Πειραιά.
Όπως λέγεται σύμβουλός του (ή συνέταιρός του, σύμφωνα με άλλες πηγές) στις Business στην Ελλάδα είναι ο τέως μέτοχος της κατασκευαστικής εταιρείας ΔΙΕΚΑΤ, Νίκος Τόλης. Η ΔΙΕΚΑΤ, προ πολλών ετών, ανήκε στους αδελφούς Νίκο και Αθανάσιο Τόλη και στον Μιχάλη Κανταρτζόπουλο. Η εταιρεία έχει πλέον πτωχεύσει.
Ο Νίκος Τόλης είναι άνθρωπος ήπιων τόνων, bon vinant και διαμένει στο κέντρο της Αθήνας σε ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα διαμερίσματα του Κολωνακίου.
Όλα τα στελέχη του μεταξύ αυτών και οι κ. Χρήστος Στεφανίτσης και κ. Γιώργος Τρεπεκλής τηρούν αυστηρά τον κανόνα της σιωπής.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Τρεπεκλής ήταν εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας SAIC, που προμήθευσε το σύστημα ασφαλείας C4ί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Ο ίδιος είναι προσωπικός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου. Μάλιστα διαμένει σε ακίνητο κοντά στο σπίτι του Νίκου Παπανδρέου στην Εκάλη.
Δεν τα αξιοποιεί
Όμως με τις εξαγορές αυτές των εμβληματικών ακινήτων ενώ θα περίμενε κάποιος ο επιχειρηματίας κ. Δουζόγλου να τα εκμεταλλευτεί, εν τούτοις αυτά παραμένουν κλειστά.
Και μάλιστα όταν ήδη έχει εντάξει στο πρώτο κύμα του νέου αναπτυξιακού νόμου τέσσερα επενδυτικά σχέδια, μέσω αντίστοιχων εταιρειών, συνολικού ύψους άνω των 45 εκατ. ευρώ, ώστε να λάβει ενισχύσεις φορολογικής απαλλαγής περί τα 12 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας η ένταξη στον επενδυτικό νόμο διασφαλίζει στις παραπάνω εταιρείες φορολογικά κίνητρα που ισοδυναμούν μακροπρόθεσμα με το 25% περίπου του προϋπολογισμού των εγκριθέντων σχεδίων.
Για την ακρίβεια ήδη από τις αρχές του 2018 τέσσερις εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Δουζόγλου περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα πρώτα 70 μεγάλα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας. Πρόκειται για τις «Καλέπεια Ακινήτων», «Εφιππος 2016», «Canaima» και «Μικρολίμανο».
Τα δάνεια των τραπεζών
Όμως τα μυστήρια της οικογένειας Δουζόγλου δεν σταματούν εδώ. Προ μηνών στελέχη των εταιρειών της οικογένειας Δουζόγλου προσέγγισαν μεγάλη συστημική τράπεζα και προσπάθησαν να πάρουν δάνεια για τις business στο real estate στην Ελλάδα.
Θεωρητικά ήταν μια εύκολη υπόθεση.
Τα ακίνητα που έχει αγοράσει ο Δουζόγλου έχουν τεράστια αξία και ως εκ τούτου θα ήταν εύκολη η χρηματοδότησή τους.
Όμως η όλη υπόθεση κόλλησε στη Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης (Group Compliance Division) της Τράπεζας.
Όμως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr η τράπεζα απαίτησε από την εταιρεία που ζήτησε τα δάνεια να αποκαλύψει ποιοι είναι οι πραγματικοί μέτοχοί της καθώς από τα έγγραφα που κατατέθηκαν αυτό δεν ήταν ευκρινές.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αρνήθηκαν να υποδείξουν ποιοι είναι οι πραγματικοί μέτοχοι, αιφνιδιάζοντας στην τράπεζα.
Όπως ήταν αναμενόμενο η τράπεζα σταμάτησε την οποιαδήποτε διαδικασία.
Αποφεύγει την δημοσιότητα
Οπως επισημαίνει άνθρωπος που γνωρίζει προσωπικά τον επιχειρηματία, «το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν γνωρίζαμε την οικογένεια Δουζόγλου δεν σημαίνει ότι πλούτισαν ξαφνικά. Η γιαγιά του ανήκε σε ιστορικά πλούσια ελληνική οικογένεια της Μολδοβλαχίας. Ο πατέρας του έφυγε από τη Ρουμανία λίγο πριν από την έλευση του καθεστώτος Τσαουσέσκου.
Ηρθε για λίγο στην Ελλάδα και στη συνέχεια έφυγε για τη Βενεζουέλα, όπου ασχολήθηκε κυρίως με πετρέλαια, αλλά και με γενικότερο εμπόριο. Ο Θόδωρος ασχολήθηκε στη συνέχεια με επιχειρήσεις εφοδιαστικής (logistics) που νομίζω ότι τις έχει ακόμη».
Ο πατέρας του Διογένης Δουζόγλου-Αντωνιάδης ήταν δραστήριο μέλος της ελληνικής ομογένειας και ιδρυτής της Ορθόδοξης Κοινότητας της Βενεζουέλας.
Ζούσε στο Καράκας, όπου ανέπτυξε δράση και πήρε πρωτοβουλίες για το ομογενειακό στοιχείο.
Η εταιρεία Indian Especieras Company Limited που ίδρυσε το 1955 συνεχίζει τη λειτουργία της στην παραγωγή και συσκευασία τροφίμων καθώς και στην εμπορία εισαγόμενων προϊόντων. Ταυτόχρονα η οικογένεια διατηρούσε και μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Ο πατριάρχης της προς το τέλος του βίου του μοίρασε στην οικογένεια την περιουσία του. Οταν πέθανε, το 2005, ο τοπικός Τύπος έκανε μεγάλα αφιερώματα στην προσφορά και στο έργο του.
Η διακλάδωση της ευρύτερης οικογένειας δεν είναι γνωστή, αλλά υπάρχουν στοιχεία στον τοπικό Τύπο για τον εγγονό Διογένη Δουζόγλου και τον κοσμικό γάμο που έκανε με μια δικηγόρο στην ορθόδοξη ελληνική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στη Φλόριντα της Βενεζουέλας, παρουσία και του Θεόδωρου Δουζόγλου.
Ο Διογένης έχει μία αδελφή, την Νταϊάνα-Κριστίνα Δουζόγλου, η οποία σπούδασε στη Βοστόνη.
Γενικότερα, πηγές θέλουν τον κ. Δουζόγλου να κρατά πολύ χαμηλό προφίλ και στη Βενεζουέλα, καθώς η οικογένεια ήταν υποχρεωμένη να συμβιώνει με τον φόβο των απαγωγών.
Αποφεύγει συστηματικά τη φωτογράφηση, ενώ υπάρχει σύγχυση για το αν οι ελάχιστες φωτογραφίες του που κυκλοφορούν απεικονίζουν τον ίδιο ή κάποιον συγγενή του.
Αμέσως μόλις ο Θ. Δουζόγλου αγόρασε το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» το έκλεισε.
Τότε, οι εφημερίδες έγραφαν ότι θα επαναλειτουργήσει σε έναν χρόνο ανακαινισμένο. Στη συνέχεια κυκλοφορούσε στην αγορά ότι είναι σε συζητήσεις με τη Starwood για να αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, το οποίο όμως ακόμη παραμένει κλειστό.
«Ο κόσμος δεν γνωρίζει και γίνεται καχύποπτος», λέει πηγή που τον γνωρίζει.
«Θεωρεί ότι υπάρχουν προβλήματα στις συμφωνίες μικρής κλίμακας για το management ξενοδοχείων και θέλει να ολοκληρώσει τον κύκλο των επενδύσεων και να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση για το σύνολο των μονάδων. Γι’ αυτό βιάζεται και προχωρεί στη μία επένδυση μετά την άλλη».
Ο Θ. Δουζόγλου αποφεύγει συστηματικά τη δημοσιότητα, λέει η ίδια πηγή, ενώ προσθέτει ότι πρόκειται για «ιδιαίτερο χαρακτήρα». Εχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, κατοικεί με την οικογένειά του στα βόρεια προάστια, ενώ τα γραφεία των επιχειρήσεών του στεγάζονται στο «Πεντελικόν».
Ο πρώτος στην Ελλάδα που ανακάλυψε την οικογένεια Δουζόγλου ήταν ο maitre των δημοσίων σχέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ως δήμαρχος Αθηναίων το 2001, φυσικά με την οικονομική κάλυψη της οικογένειας, ανέγειρε στην οδό Μιχαλακοπούλου ένα άγαλμα του άγνωστου στο ελληνικό κοινό αγωνιστή για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από τους Ισπανούς, Φρανσίσκο ντε Μιράντα, ο οποίος πέθανε το 1816.