Μετά την κατοικία στο Χονγκ Κονγκ, «κλείδωσε» και η πώληση του ελικοπτέρου της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα συμφωνήθηκε στα 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ που ήταν το κόστος κτήσης του.

Αγοραστής εμφανίζεται να είναι εταιρεία με έδρα την Κύπρο, ωστόσο οι πληροφορίες λένε πως πίσω κρύβεται κάποιος γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος δεν επιθυμεί να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Το ελικόπτερο χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου για τις μετακινήσεις τους, στις οποίες περιλαμβανόταν και η μετάβασή τους στην καλοκαιρινή κατοικία τους στις Σπέτσες όπου στα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας λάμβαναν χώρα τα περίφημα καλοκαιρινά πάρτι της οικογένειας.

Την παραπάνω συναλλαγή επεδίωξε η Deloitte, η οποία έχει επιφορτισθεί με την εκποίηση της εκτός δεσμεύσεων ακίνητης περιουσίας της Folli Follie και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών της εταιρείας, οι οποίες γίνονται όλο και πιο πιεστικές. Μόνο για την εξόφληση της μισθοδοσίας των περίπου 1.300 εργαζομένων, απαιτείται ποσό περίπου 1 εκατ. ευρώ το μήνα.

Το ελικόπτερο είναι περιουσιακό στοιχείο το οποίο δεν έχει δεσμευθεί, καθώς ανήκε σε θυγατρική του ομίλου, με έδρα εκτός Ελλάδας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αποφάσισε τη δέσμευση των ακινήτων της εταιρείας που βρίσκονται στον Άγιο Στέφανο Αττικής, το Νέο Ψυχικό, το Κορωπί, την Σαντορίνη και την Γλυφάδα.

Πριν από λίγες μέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απαγόρευσε την αποδέσμευση των ακινήτων που έχουν στην Ελλάδα, απορρίπτοντας την αίτηση της εταιρείας για άρση των δεσμεύσεων.

Στο μεταξύ, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr ότι η Deloitte εκπόνησε νέο business plan, το οποίο και έθεσε υπόψη του διοικητικού συμβουλίου. Πρόκειται για ένα αναμορφωμένο και προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα business plan με ορίζοντα τριετίας, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη λύση της συνεργασίας με αρκετούς διεθνείς οίκους που σήμερα εκπροσωπεί η εταιρεία, από το 2020 και μετά.

Ήδη, όπως έγραψε πρώτο το mononews.gr, η Nike ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας της με την Folli Follie σταδιακά από τον Μάιο του 2019 μέχρι τον χειμώνα του 2022, οπότε και λήγει η τελευταία χρονικά σύμβαση των δυο πλευρών. Επιπλέον, τρεις ακόμη οίκοι μόδας φέρονται να αποφάσισαν τον τερματισμό της συνεργασίας τους με την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Ο λόγος για τις UGG, Scotch & Soda και Guess.

Οι ομολογιούχοι και η PwC

Όλα αυτά βεβαίως γίνονται στη «σκιά» της καθοριστικής απόφασης των ομολογιούχων, στους οποίους έχει βασισθεί το όλο εγχείρημα διάσωσης. Εάν η συγκεκριμένη προσπάθεια «ναυαγήσει», τότε τα περιθώρια σωτηρίας στενεύουν ασφυκτικά και το ενδεχόμενο μιας άτακτης πτώχευσης μοιάζει αναπόφευκτο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να δοθεί νέα παράταση στην προσπάθεια να εξασφαλισθεί το απαραίτητο ποσοστό των ομολογιούχων που χρειάζεται για να κατατεθεί η καινούρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 β και δ καθώς οι ομολογιούχοι θέλουν να ενημερωθούν πρώτα για τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενεργεί η PwC στα οικονομικά στοιχεία της εταιρεία, προτού λάβουν την τελική απόφασή τους.

Στο μεταξύ, το νέο διοικητικό συμβουλίου έχει προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές στα έξοδα λειτουργίας του ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε και το κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτων, κυρίως της Links of London στην Αγγλία αλλά και κάποιων της Folli Follie στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, η διάσωση της αμαρτωλής εταιρείας παραμένει μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, με πολύ περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας όπως λέει η αγορά καθώς μένουν ακόμη ανοιχτά πολλά δικαστικά θέματα.