Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Folli Follie
Δεσμευτικές προϋποθέσεις-κλειδιά θα πρέπει να τηρηθούν από την Ernst & Young, προκειμένου να λάβει το «χρίσμα» για να κάνει την πλήρη οικονομική ακτινογραφία στα Folli Follie. Η διεθνής ελεγκτική εταιρία που ανήκει στο «κλαμπ» των τεσσάρων μεγάλων του είδους (Big Four) είναι μεν η πρώτη επιλογή η οποία έγινε από την FF Group, της οικογένειας Κουτσολιούτσου, αλλά αυτό δεν της δίνει αυτόματα το διαβατήριο για να ξεκινήσει τους ελέγχους. Ήδη από χθες, η Ernst & Young είναι σε συνεννοήσεις με την εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς, που έχει καθορίσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με τα προαπαιτούμενα. Αρχής γενομένης από την πιστοποίηση της ανεξαρτησίας της ελεγκτικής εταιρίας, όπως εκ του νόμου (4449) τεκμαίρεται. Έχει δε ζητούμενο να μην έχει κάνει η ΕΥ υποχρεωτικό και τακτικό έλεγχο στη Folli Follie.
Πέραν τούτου, η ελεγκτική εταιρία οφείλει να δεσμευτεί στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα και στην ποιότητα των ελέγχων, που έχουν ζητηθεί από την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς.
Το χρονοδιάγραμμα θέλει την ολοκλήρωση της έρευνας για τη δραστηριότητα και τις οικονομικές επιδόσεις των Folli Follie στην Κίνα, μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Επίσης σε διάστημα τριμήνου, ζητείται να έχει ετοιμάσει ένα Full Report με ασφαλή στοιχεία, έτσι να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Στη όλη «επιχείρηση καθαροί αριθμοί» για τη FFGroup, οι αρμόδιες υπηρεσίες της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, θέτουν και άλλα επιμέρους ζητήματα, για τα οποία και θα πρέπει να αναζητηθούν, σαφείς απαντήσεις, στη βάση συγκεκριμένης μεθοδολογίας που θα ακολουθήσει η ελεγκτική εταιρία. Ανάμεσα σε αυτά βεβαίως, συγκαταλέγεται και η πιστοποίηση για τα ταμιακά διαθέσιμα της εταιρίας. Αν για όλα αυτά υπάρξουν έγγραφες δεσμεύσεις από την Ernst & Young και στη συνέχεια η σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών της κεφαλαιαγοράς, τότε θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τη συγκεκριμένη εταιρία. Τα οριστικά δεδομένα μπορεί να προκύψουν και σήμερα, ή το αργότερο αύριο.
Τουλάχιστον επί του παρόντος η ΕΥ δεν έχει πάρει θέση απέναντι στην ασκούμενη κριτική που της γίνεται, λόγω της βράβευσης από την ίδια, του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ως επιχειρηματία της χρονιάς για το 2015. Μάλιστα δύο φορές εκείνη τη χρονιά, η FF Group είχε μπει στο στόχαστρο της αμφισβήτησης από τους Financial Times, με ένα σκεπτικό που ανέλαβε τώρα να διευρύνει το αμερικανικό QCM Fund. To οποίο εν είδει… «μοναχικού λύκου» χτύπησε την ελληνική εταιρία και της επέφερε εκτεταμένα πλήγματα. Πάντως, οι τότε αιχμηρές αναφορές από τους FT δεν είχαν προκάλεσαν κάποια αντίδραση από τις εποπτικές αρχές, ούτε και σκίασαν τη βράβευση του Διευθύνοντα Συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Βράβευση που έγινε με βάση την ετυμηγορία η οποία εκφράστηκε από ειδική επιτροπή της ΕΥ.
Ανεξαρτήτως όλων αυτών, το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι αν η Ernst & Young θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θέτει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα αναλάβει το ελεγκτικό έργο για τη Folli Follie, το οικονομικό κόστος του οποίου βαρύνει την ίδια την εταιρία. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η Folli θα πρέπει υποχρεωτικά να διαλέξει ανεξάρτητο ορκωτό από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του κλάδου.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση Folli είναι εξ αρχής στο «μικροσκόπιο» των αξιωματούχων της κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείο οικονομικών, ο «τσάρος» της οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε προχθές ενημερωτική συνάντηση με τη Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Από την άλλη πλευρά ασαφές είναι ακόμη τι έχει κερδίσει από το «σορτάρισμα» στα Folli το Fund QCM,το οποίο έχει ήδη στείλει στις ελληνικές εποπτικές αρχές την απάντηση που του ζητήθηκε και η οποία είναι στο στάδιο της αξιολόγησης. Το QCM είχε πάρει θέσεις πτώσης της μετοχής των Folli στην ελληνική αγορά των παραγώγων, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις δεν συμφωνούν καθόλου με τα όσα ακούγονται για κέρδη πολλών εκατομμυρίων. Κάτι που προφανώς μόνο ο Γκάμπριελ Γκρέγκο, ιδρυτής του κερδοσκοπικού fund, μπορεί να γνωρίζει επακριβώς. Ειδικά αν μέσα στις σύνθετες στρατηγικές που έχει χρησιμοποιήσει περιλαμβάνεται και ο εξωχρηματιστηριακός δανεισμός μετοχών της Folli…