ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εισαγγελική έρευνα έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, για το αν έπρεπε η Χαλυβουργική της οικογένειας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, να εισπράττει από το μέτρο της διακοψιμότητας, ενώ το εργοστάσιο δεν λειτουργούσε από το 2015. Σχετικό έγγραφο με ερωτήσεις απέστειλε ο εισαγγελέας στο ΛΑΓΗΕ, ο οποίος αφού απάντησε ότι είναι αναρμόδιος για το θέμα, κοινοποίησε την απάντησή του στον ΑΔΜΗΕ που είναι η αρμόδια υπηρεσία για να δώσει τις απαντήσεις και τα σχετικά έγγραφα. Πηγές ωστόσο από το περιβάλλον της εταιρείας, δεν διαψεύδουν ότι η εταιρεία εισέπραττε έσοδα από τη διακοψιμότητα τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι παράνομο. Εξάλλου οι εταιρείες που συμμετέχουν στο μέτρο δημοσιεύονται ανά τρίμηνο στο site του ΑΔΜΗΕ, όπου και αναρτάται ο σχετικός πίνακας σύμφωνα με τον οποίο η Χαλυβουργική εισέπραττε διακοψιμότητα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ την περίοδο 1/10 με 31/12/2018 το μέγιστο διακοπτόμενο φορτίο για τη Χαλυβουργική ήταν 6,7 MW.
Η διακοψιμότητα είναι ένα μέτρο για την μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές όταν γίνονται πάροχοι διακοπτόμενου φορτίου, δηλαδή μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος προκειμένου να αποφεύγονται κίνδυνοι που αφορούν την ευστάθεια του συστήματος.
Τώρα, κατά πόσο μια βιομηχανία που δεν λειτουργεί μπορεί να εισπράττει ή όχι την αποζημίωση αυτή και να μοιράζεται ένα κονδύλι που προορίζεται για την ενίσχυση της βιομηχανίας με τις βιομηχανίες που…λειτουργούν, είναι κάτι που θα εξεταστεί.
Η παράλληλη δραστηριότητα
Μπορεί η Χαλυβουργική να μην παρήγαγε ούτε χάλυβα ούτε συναφή προϊόντα από το 2015, μπορεί να μην πλήρωνε τη ΔΕΗ, όμως εισέπραττε και από τη διακοψιμότητα και από το όφελος που δημιουργούσε το φθηνό ( ή δωρεάν ως τώρα ρεύμα) σε άλλη δραστηριότητα.
Οι μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος του ανενεργού εργοστασίου την τελευταία τριετίας, οδήγησαν στην αποκάλυψη της παράλληλης δραστηριότητας, παραγωγής καθαρού οξυγόνου που παραγόταν στη Χαλυβουργική στις μονάδες της Linde.
Το καθαρό οξυγόνο είναι απαραίτητο στο διαδικασία παραγωγής χάλυβα, αλλά στη Χαλυβουργική συνέχιζε να παράγεται να αποθηκεύεται και να διατίθεται στην αγορά από τη Linde και μετά την παύση της παραγωγής χάλυβα.
Η Χαλυβουργική έχει σύμβαση με τη Linde για την παραγωγή οξυγόνου ενώ οι δύο μονάδες της Linde παραγωγικής ικανότητας 7.500-8.000 κυβικών μέτρων την ώρα εκσυγχρονίστηκαν το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000 και μπορούσαν και να αποθηκεύουν οξυγόνο και επομένως να το χρησιμοποιεί η Linde όχι για τη Χαλυβουργική αλλά για να το διαθέτει στην αγορά.
H σύμβαση με τη Linde Ελλάς προέβλεπε ότι η τελευταία είχε τη δυνατότητα να πωλήσει την πλεονάζουσα δυναμικότητα σε τρίτους αλλά επειδή δεν παράγονταν προϊόντα χάλυβα στη μονάδα της Χαλυβουργικής, ολόκληρη η παραγωγή οξυγόνου πωλούνταν σε τρίτους.
Το όφελος για τη γερμανική πολυεθνική, ήταν το μειωμένο κόστος λόγω της μεγάλης διαφοράς στην τιμή του ρεύματος που ήταν προνομιακή στη μονάδα της Χαλυβουργικής, κάτι που ενδεχομένως απέδιδε όφελος και στη Χαλυβουργική.
Το ειρωνικό είναι ενώ η Linde και πιθανώς και η Χαλυβουργική αποκόμισαν όφελος από την εκμετάλλευση του προνομιακής τιμής ρεύματος της ΔΕΗ, η ίδια η ΔΕΗ δεν το πληρώθηκε ποτέ…
Όμως η χρήση του χαμηλού κόστους ρεύματος για άλλα προϊόντα εκτός των συναφών με το χάλυβα «συνιστά παραβίαση των όρων της σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και Χαλυβουργικής, στο πλαίσιο της οποίας η προνομιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσε αποκλειστικά την παραγωγή χάλυβα ή συναφών προϊόντων».
Και γι αυτό η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει ότι επιφυλάσσεται και ήδη έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες τόσο για την αποκατάσταση της προφανούς ζημίας που υπέστη, με την επιβαλλόμενη αναδρομική ανατιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε αντιστοιχία με την πραγματική παραγωγική δραστηριότητα στη Χαλυβουργική, όσο και για τη διαλεύκανση τυχόν εξαπάτησής της.
Διαταγή πληρωμής για τα 32 εκατ. της ΔΕΗ
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποσταλεί από τη ΔΕΗ η διαταγή πληρωμής για τα 32 εκατ. ευρώ που οφείλει η εταιρεία στη ΔΕΗ και αν δεν πληρώσει θα ακολουθηθούν οι νομικές διαδικασίες.
Οι οφειλές της Χαλυβουργικής από περίπου 7 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2015 έφθασαν στα τέλη του 2018 στα 31,4 εκατ. παρότι το εργοστάσιο παρέμενε κλειστό κάτι που αποδεικνύει ότι υπήρχε άλλη παραγωγική δραστηριότητα στο εργοστάσιο.
Εν τω μεταξύ πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι η Χαλυβουργική ενδιαφέρεται και έχει ζητήσει παράλληλη παροχή ρεύματος από τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να συνεχιστεί η τροφοδοσία με ρεύμα στη μονάδα στην οποία έχει κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΔΙΑΚΟΠΤΟΜΕΝΟΥ ΦΟΡΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλάζουν τα δεδομένα οι Γ. και Π. Αγγελόπουλος: Υπάρχουν τα κεφάλαια για την επανεκκίνηση της Χαλυβουργικής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Δεν ανακαλούνται οι δωρεές του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου στους δυο γιους του
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Τι αλλάζει το 2025, οι προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας
- Βασιλική Λαζαράκου στο mononews: Παρά τη μείωση των επιτοκίων, το Χ.Α. ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων
- Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
- Γκστάαντ VS Κουρσεβέλ: Η απόλυτη μάχη των χειμερινών παραδείσων με σαλέ από 40.000 ευρώ την εβδομάδα