ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σπίτια σε Κινέζους πολίτες που ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα με στόχο την απόκτηση «χρυσής βίζας» πουλούσε ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας Βαγγέλης Παπαευαγγέλου, ο οποίος, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα είχε προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα σε ακριβές περιοχές της πρωτεύουσας. Μάλιστα, ο ίδιος είχε συστήσει εταιρεία real estate για να γίνονται οι συγκεκριμένες αγοραπωλησίες.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας είναι ότι ο γνωστός επιχειρηματίας εισέπραττε το τίμημα για τα εν λόγω ακίνητα μέσω POS συσκευής.
Η ιστορία αυτή φαίνεται να έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, όταν δηλαδή έγινε φανερό το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει από την πλευρά των Κινέζων επενδυτών να αποκτήσουν σπίτι στην Ελλάδα καθώς έτσι μπορούν να αποκτήσουν τη λεγόμενη «χρυσή βίζα» που τους δίνει πρόσβαση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια «χρυσή βίζα», η οποία, συγκριτικά με άλλα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, θεωρείται ιδιαίτερα προσιτή οικονομικά.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr ότι δεν αποκλείεται να δει την πόρτα της εξόδου επικεφαλής της λιανικής τραπεζικής συστημικής τράπεζας, μέσω της οποίας διεκπεραιώθηκαν αυτές οι συναλλαγές.
Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον κ. Παπαευαγγέλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη δει την πόρτα της εξόδου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Jumbo και ότι αύριο αναμένεται η σχετική ανακοίνωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Υπενθυμίζεται πως ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της εταιρείας Jumbo και από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Απόστολου Βακάκη, είναι επίσης εκείνος που απέκτησε, αντί 4,7 εκατομμυρίων ευρώ και ύστερα από «σκληρό παζάρι», τη βίλα που ανήκε στο ζεύγος Κωστόπουλου-Μπαλατσινού στη Φιλοθέη.
Η πώληση-μεταβίβαση του ακινήτου ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο ακίνητο αγοράστηκε καθαρά για επενδυτικούς λόγους και, όταν η αγορά ανακάμψει, θα «μοσχοπουληθεί» ενδεχομένως σε κάποιον αλλοδαπό εκατομμυριούχο.
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα με τις συναλλαγές μέσω του POS έχει να κάνει με τους περιορισμούς που ισχύουν στην Κίνα ως προς τις επενδύσεις στο εξωτερικό, αφού στην χώρα είναι σε ισχύ capital controls για τον περιορισμό των εκροών.