ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε… πανηγυρικό κλίμα είναι γραμμένη η έκθεση του ιδρύματος Open Society του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία εξετάζει το μέλλον της «Βόρειας Μακεδονίας» και τις ισορροπίες δυνάμεων στα Βαλκάνια, ενώ κάνει και προβλέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Μετά από μία εκτενή αναφορά στην ιστορική διάσταση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος χώρας και στους λόγους για τους οποίους η ελληνική κοινή γνώμη στην ευρεία πλειοψηφία της είναι κατά της συμφωνίας, η έκθεση (η οποία γράφτηκε πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο) καταγράφει τη σημερινή εικόνα της Βουλής, με τον αριθμό βουλευτών του κάθε κόμματος και τη στάση τους απέναντι στη συμφωνία.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, «για την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δε φαίνεται να έχει υποστεί σημαντικές απώλειες από τη Συμφωνία των Πρεσπών σε εθνικό επίπεδο. Ο συμβιβασμός στο ζήτημα της ονομασίας είναι ένα συναισθηματικό ζήτημα, αλλά όχι απαραιτήτως ένα ζήτημα-κλειδί που καθορίζει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, τουλάχιστον όχι στο κοινό στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να απευθυνθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί απώλειες συγκριτικά με το αποτέλεσμα του 2015, αλλά κυρίως για άλλους λόγους και όχι λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Η έκθεση εξηγεί επίσης την αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η ΝΔ δεν αποδέχεται τον όρο «μακεδονική» για την ιθαγένεια και τη γλώσσα της γειτονικής χώρας, που θεωρεί πως ενισχύει τον αλυτρωτισμό. Κάνει επίσης ευρεία αναφορά στη στάση της Ρωσίας που είναι επίσης αρνητική, αποδίδοντάς τη στη γενικότερη αντιπαράθεση της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ και εκτιμώντας πως η κύρωση της Συμφωνίας θα οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης της Ρωσίας απέναντι και στις δύο χώρες και ενίσχυσης των προσπαθειών της να εμπλακεί στα εσωτερικά τους ζητήματα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του Open Society για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο: η έκθεση έδινε πιθανότητα 40% να περάσει με 153 ή περισσότερες ψήφους, όπως και έγινε (αισιόδοξο σενάριο), ενώ έδινε ακόμα πιθανότητα 30% σε ένα «μετριοπαθές σενάριο» ψήφισης από 151-152 βουλευτές και ακόμα 30% στο «απαισιόδοξο σενάριο» της ψήφισης από λιγότερους από 151 βουλευτές.
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση για τις επικείμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Το Open Society προβλέπει προβάδισμα 5-10 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχιση του διπολισμού, καθώς και ποσοστά 6-8% για Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, αλλά και ποσοστά κάτω του 3% για μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αντίθετα, εκτιμάται ότι ένα νέο κόμμα της ακροδεξιάς θα μπορούσε να μπει στη Βουλή, αν συνεργάζονταν δύο ή τρία μικρότερα κόμματα του χώρου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε και από μόνη της να συγκεντρώσει ποσοστό 3%. Σε αυτά τα δύο σενάρια, σημειώνεται, η Νέα Δημοκρατία θα έχανε έδρες στην επόμενη Βουλή, ενώ η ρητορική τους θα είχε μεγαλύτερη επιρροή στον δημόσιο διάλογο και ενδεχομένως και τη χάραξη πολιτικής, αν ένα ακροδεξιό κόμμα συγκυβερνήσει.
«Το κύριο ερώτημα είναι αν η ΝΔ θα καταφέρει να πάρει απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει μία δική της κυβέρνηση, ή αν θα αναγκαστεί να πάει σε έναν συνασπισμό με ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν το σενάριο της πεντακομματικής Βουλής υλοποιηθεί, ο πιο πιθανός κυβερνητικός εταίρος θα είναι το κεντροαριστερό Κίνημα Αλλαγής. Αυτό θα είναι καλό νέο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αυτά τα κόμματα είναι λιγότερο πιθανό να υιοθετήσουν μία ακραία στάση απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Ωστόσο, αν η ΝΔ αποτύχει να λάβει απόλυτη πλειοψηφία και αποτύχει και να συμφωνήσει για κυβέρνηση συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής ή τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το ακροδεξιό κόμμα θα είναι η μοναδική εναπομείνασα επιλογή, αφού το Κομμουνιστικό Κόμμα ποτέ δεν μπαίνει σε συνεργασίες και η Χρυσή Αυγή είναι de facto αποκλεισμένη από κοινοβουλευτικές συνεργασίας. Αν ένα ακροδεξιό κόμμα με ακραία ατζέντα για το ζήτημα της Μακεδονίας συνεργαστεί με τη ΝΔ στην κυβέρνηση, όχι μόνο θα είναι κακό νέο για το μέλλον των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για τους υπόλοιπους γείτονες της Ελλάδας στα Βαλκάνια», τονίζεται.
Τι μπορούμε να περιμένουμε όπως από μία μελλοντική κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών; Το Open Society επικαλείται δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung τον Ιούλιο του 2018: «Έχω καταστήσει σαφές ότι δε μου αρέσει αυτή η συμφωνία […] Ωστόσο, λέω επίσης ότι θα σεβαστώ [τη Συμφωνία] ως δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα, εφόσον έχει κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο».
Πάντως, στην έκθεση τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για κάθε κεφάλαιο που αφορά στην ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς για να προχωρήσει αυτή απαιτείται ομοφωνία των κρατών της ΕΕ. Επομένως, μία μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία, επικαλούμενη π.χ. ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ενδέχεται να επιχειρήσει να επιβάλει μία δική της ερμηνεία των όσων προβλέπονται στη συμφωνία, αξιοποιώντας τη δύναμη που της δίνει το δικαίωμα βέτο.
«Συνολικά, είναι λιγότερο πιθανό, αλλά όχι εντελώς ασύλληπτο, μία μελλοντική κυβέρνηση στην Αθήνα να αναζητήσει ακόμα και για ευκαιρίες να τερματίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα θεωρούμενες παραβιάσεις», σημειώνεται στην έκθεση, που καταλήγει:
«Προκειμένου να αποτρέψει ή να διαχειριστεί μελλοντικές διαφορές γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεδομένου ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις απαιτούν ομοφωνία από τα κράτη-μέλη, η ίδια η ΕΕ πρέπει να εξετάσει, μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία, την υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη για την υλοποίηση της Συμφωνίας. Η διμερής διαφορά ανάμεσα στα Σκόπια και στην Αθήνα πρέπει να μετατραπεί, όσο γίνεται ρεαλιστικά, σε ένα πολυμερές ζήτημα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο για ένα μεμονωμένο κράτος-μέλος να σαμποτάρει τις πολιτικές επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντιμετώπισή του ως πολυμερούς ζητήματος θα διασφάλιζε επίσης ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί εξίσου προς όφελος και των δύο πλευρών».
Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεση εδώ.