ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ταυτότητα των εταιρειών προέκυψε μέσα από επίσημες ανακοινώσεις στο χρηματιστήριο, στο δεύτερο μισό του έτους 2013. Διάστημα πολύ προγενέστερο μεν της τωρινής μεγάλης κρίσης που ταρακουνά συθέμελα τα Folli, αλλά όχι και εντελώς ανύποπτο. Με την έννοια ότι οι μεταβιβάσεις των μετοχών συμπίπτουν με την ολοκλήρωση, σε δύο φάσεις, της πλήρους εκχώρησης των ΚΑΕ στην ελβετική Dufry.
Στις 28 Ιουνίου του 2013 έγινε με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, μεταφορά «πακέτου» μετοχών, ιδιοκτησίας Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Επρόκειτο για 1.340.000 μετοχές των Folli, για τις οποίες δηλώθηκε ότι αποκτήθηκαν από την προσωπική του εταιρεία Redeca, στις Παρθένες Νήσους, έναντι 15,47 ευρώ η μία. Κάτι που μεταφράζεται σε συνολική αξία 20,7 εκατ. ευρώ.
Στις 27 Αυγούστου του 2013, ακολουθεί μια δεύτερη κίνηση, από την πλευρά του πατέρα, Δημήτρη Κουτσολιούτσου, αυτήν τη φορά. Και πάλι με εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση, ένα «πακέτο» 1.550.000 μετοχών της Folli, ιδιοκτησίας του προέδρου του επιχειρηματικού ομίλου, πήγε στην προσωπική του εταιρεία Cordial.
Η εδρεύουσα στις Παρθένες Νήσους εταιρεία απέκτησε τις μετοχές έναντι 18 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι η αξία κτήσης τους διαμορφώθηκε στα 27,9 εκατ. ευρώ εν συνόλω.
Συμπτωματικά, τρεις μέρες μετά από αυτήν τη μεταβίβαση, ο Φραγκίσκος Γρατσώνης ανέλαβε το νευραλγικό πόστο του οικονομικού διευθυντή των Folli Follie όπου βρίσκεται ακόμη μέχρι τώρα.
Στις… 31 Δεκεμβρίου του 2013, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μεταβίβασε επίσης στη Cordial άλλα 2.000.000 δικές του μετοχές, έναντι 23,4 ευρώ τη μία. Ήτοι 46,8 εκατ. ευρώ στο σύνολό τους.
Από μόνες τους, οι κινήσεις αυτές του πατέρα και του γιου Κουτσολιούτσου δεν είναι μεμπτές. Άλλωστε δεν είναι ούτε οι πρώτοι, ούτε και οι μοναδικοί από τον επιχειρηματικό κόσμο που χρησιμοποιούν υπεράκτιες εταιρείες για να «παρκάρουν» περιουσιακά τους στοιχεία. Εκμεταλλευόμενοι τα φορολογικά ή και άλλα οφέλη.
Φορολογικές η άλλες παραβάσεις
Εκτός και εάν υπάρξουν περιπτώσεις για τις οποίες οι διωκτικές αρχές, θα θελήσουν να ρίξουν περισσότερο φως. Ψάχνοντας για φορολογικές, ή άλλου είδους παραβάσεις, που ενδεχομένως να έχουν συντελεστεί.
Επί του προκειμένου, αποτελεί ανοικτό ερώτημα το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο offshore, όπως επίσης και εάν έχουν ενεργοποιηθεί και προ των συναλλαγών, στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Άγνωστο είναι επίσης, αν στις δύο αυτές εταιρείες υπάρχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών τους, ή και μετρητά.
Στις περιπτώσεις των εξωχρηματιστηριακών μεταβιβάσεων, αν και οι μετοχές περνούν από το ελληνικό Αποθετήριο, εν τούτοις δεν απαιτείται ο συνήθης χρηματικός διακανονισμός. Διότι η συναλλαγή γίνεται με εκτός χρηματιστηρίου διμερείς συμφωνίες. Παρέχεται μάλιστα η ευχέρεια της επιλογής να δηλώνεται ή όχι το συμφωνηθέν τίμημα.
Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του πατρός και του υιού Κουτσολιούτσου, εφαρμόστηκε το δεύτερο.
Όπερ και σημαίνει ότι υπήρξε ταμειακή διευθέτηση για τις δηλωθείσες αξίες των μετοχών, ύψους 94,5 εκατ. ευρώ, από πλευράς των δύο εταιρειών, στις Παρθένες Νήσους.
Δηλαδή με κάποιον τρόπο, έκλεισε η θέση ανάμεσα στους πωλητές που μεταβίβασαν τα «χαρτιά» και στις offshore δικών τους συμφερόντων, όπου και κατέληξαν…
Προφανώς, όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Κάποιο λόγο και κάποια σκοπιμότητα θα είχαν, που τη γνωρίζουν μόνο εκείνοι.
Από την πλευρά των Folli, πάντως, έχει τονιστεί ότι οι μεταβιβάσεις μετοχικών «πακέτων» προς την Cordial του Δημήτρη Κουτσολιούτσου δεν συσχετίζονται με την αμοιβή των 28 εκατ. ευρώ, που δόθηκε από την Dufry για το κλείσιμο του deal εκχώρησης των ΚΑΕ.
Αυτό λέγεται από την εταιρεία ότι πήγε σε θυγατρική του ομίλου, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά της.
Την περίοδο του 2014, από τις εταιρείες που είναι στις Παρθένες Νήσους έγιναν και ορισμένες και ορισμένες σποραδικές κινήσεις προς την κατεύθυνση του δανεισμού μετοχών.
Πιο πολλές από τη Redeca του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, αλλά με συγκριτικά λίγα «κομμάτια» κάθε φορά.
Σε ό,τι αφορά την Cordial, του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, η μεγαλύτερη κίνηση έγινε στις 27 Ιουνίου με τη διάθεση 400.000 μετοχών των Folli μέσω δανεισμού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Είναι όμως σφόδρα πιθανό και οι δύο διοικητικοί ηγέτες των Folli Follie να κινήθηκαν με αυτούς τους τρόπους για να εξασφαλίσουν δανειακούς πόρους, με σύνθετες διαδικασίες που ενισχύουν το βαθμό μόχλευσης. Εκτός κι αν πρόκειται για κάτι άλλο.
Πέρσι τον Νοέμβριο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, μετέφερε 1.550.000 μετοχές από τις Παρθένους νήσους σε άλλη εταιρεία του που εδρεύει στην Κύπρο (τη Lamelia) η οποία κατέχει συνολικά το 11,27% των Folli Follie.
Ο ίδιος, τον Μάιο του 2017, είχε εκχωρήσει μετοχές των Folli από τις οποίες και εισέπραξε 23 εκατ. ευρώ. Δεν έχει γίνει γνωστό αν οι μετοχές που πουλήθηκαν ήταν στο προσωπικό χαρτοφυλάκιο Κουτσολιούτσου, ή σε εταιρείες συμφερόντων του.
Ο Γιάννης Δραγάτσης
Σαφώς και όλα αυτά, μαζί με πολλά άλλα, συνθέτουν τον εξ αντικειμένου ογκώδη φάκελο της υπόθεσης Folli Follie, που έχει αναλάβει να εξετάσει διεξοδικά ο εξαιρετικά έμπειρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης. Ο κ. Δραγάτσης είχε αναλάβει δεκάδες υποθέσεις μεταξύ αυτών του Ανδρέα Μαρτίνη του Ερυθρού Σταυρού, του Βίκτωρα Ρέστη, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη κλπ. Και οι 3 επιχειρηματίες προφυλακίστηκαν.
Ανεξαρτήτως αυτών και με βάση τα δεδομένα του περασμένου Μαΐου, υπήρχαν 91 ηλεκτρονικές μερίδες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους που είχαν ελληνικές μετοχές. Αξίας 492,4 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις Κουτσολιούτσου, πατέρα και γιου, είναι δεδομένο ότι ο μετοχικός πλούτος έχει συρρικνωθεί κατά πολύ, μετά την καταβύθιση της χρηματιστηριακής αξίας των Folli, που βρίσκονται πλέον και εκτός διαπραγμάτευσης.