Νίκος Μανιαδάκης
Στην απαγόρευση εξόδου από τη χώρα προχώρησαν οι ελληνικές Αρχές, σε έναν από τους βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον Νίκο Μανιαδάκη, εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Novartis o οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος τουλάχιστον τριών πρώην υπουργών Υγείας.
Ο μάρτυρας πήγε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τη Μαδρίτη, αλλά οι υπηρεσίες του αεροδρομίου ενημερώθηκαν και τον σταμάτησαν στην πύλη επιβίβασης όπου και τον υπέβαλαν σε έλεγχο.
Ο μάρτυρας στη συνέχεια κρατήθηκε, ενώ στο μεταξύ από τις δικαστικές αρχές κινήθηκε η διαδικασία απαγόρευσης της εξόδου του από τη χώρα.
Οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν στην απαγόρευση εξόδου μετά από πληροφορίες που είχαν ότι ο συγκεκριμένος είχε πακετάρει όλη την οικοσυσκευή του και σχεδίαζε να φύγει στο εξωτερικό με την οικογένειά του.
Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο κ. Μανιαδάκης είναι ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που έχουν καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς αλλά τον τελευταίο καιρό μάρτυρας κλειδί τον περιέγραψε ως έναν από αυτούς που μετέφερε το «μαύρο» χρήμα σε πολιτικά πρόσωπα.
Μολονότι δεν έχει ξεκαθαρίσει, μέχρι στιγμής, το νομικό σκέλος της υπόθεσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες στον μάρτυρα απαγορεύθηκε η έξοδος από την Ελλάδα, χωρίς να του έχει ασκηθεί δίωξη.
Οι καταθέσεις
Ιδιαίτερα επιβαρυντικές είναι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για το Νίκο Μανιαδάκη, άλλοτε άτυπο σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας, τον οποίον καταγγέλλουν για χρηματισμό, εμπλέκοντας, μάλιστα, και την εταιρία της πάλαι ποτέ γνωστής λαϊκής τραγουδίστριας Χριστίνας Φαρμάκη, που τυγχάνει να είναι σύζυγός του.
Στις 8 Νοεμβρίου 2017, ενώπιον της Ελένης Τουλουπάκη, Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και των Χρήστου Ντζούρα, Εισαγγελέα Πρωτοδικών και Στυλιανού Μανώλη, Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Επίκουρων Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, κατέθεσε η με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση.
«Σε συνέχεια της από 06/11/2017 ένορκης κατάθεσης μου σας καταθέτω τα εξής, στη συνέχεια και κατά την περίοδο 2012-2013 εμφανίζεται σύμβουλος-συνεργάτης του Λοβέρδου, ο κ.Μανιαδάκης, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο οποίος εισέπραττε χρήματα προκειμένου να εξυπηρετεί συμφέροντα της Νοβάρτις εν γνώσει του Υπουργού.
Επιπλέον θα ήθελα να σας πω ότι η Νοβάρτις υποστήριζε οικονομικά την εταιρία της γυναίκας του Μανιαδάκη με την επωνυμία ΨΗΜΙΤΗ ΑΕ, η οποία δραστηροποιειτο στις εκδόσεις. Αυτή η εταιρία έλαβε, με πρωτοβουλία του Φρουζή, το ποσό των περίπου 50.000 ευρώ για δήθεν υπηρεσίες που παρείχε στη Νοβάρτις Ελλας, αλλά στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο δωροδοκήθηκε ο Μανιαδάκης για την προώθηση συμφερόντων της Νοβάρτις. Υπογραμμίζω ότι το ανωτέρω ποσό είναι μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού ποσού με το οποίο δωροδοκήθηκε ο Μανιαδάκης.
Σε επόμενη κατάθεση γίνεται η εξής διόρθωση
Όπως καταθέτει η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» «το ποσό που έλαβε ο Μανιαδάκης, το έλαβε όχι από την εταιρεία ΨΗΜΙΤΗΣ ΑΕ, όπως ανέφερα αρχικά, αλλά από την εταιρεία της συζύγου του με την επωνυμία “Χρυσάνθη Φαρμάκη και ΣΙΑ ΕΕ”. Επιπλέον, τα ποσά που είχα αναφέρει στην από 8-11-2017 κατάθεσή μου ότι έλαβε ο Νικόλαος Μανιαδάκης, του δόθηκαν από την Νοβάρτις όχι ως αντάλλαγμα για δικές του ενέργειες, αλλά προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να έρθει σε επαφή ο Φρουζής με τον Υπουργό και τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα στον τομέα του φαρμάκου».
Ο Μανιαδάκης, λοιπόν, ως ο καθηγητής ∆ιοίκησης και Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας, συμμετείχε το 2012 σε τεχνικό επίπεδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την πολιτική του φαρµάκου.
Δημοσιεύματα της εποχής τον ήθελαν να έχει την εμπιστοσύνη του Μεγάρου Μαξίμου και να λειτουργεί ως δεξί χέρι του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλµά. Ο Μανιαδάκης, παρότι συμμετείχε στην επιτροπή σοφών που υπέβαλε προτάσεις για την πολιτική φαρµάκου είχε εισοδήµατα που προέρχονταν από τις φαρµακοβιοµηχανίες.
Η εταιρεία “ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΦΑΡΜΑΚΗ και ΣΙΑ EE” έκλεινε συµφωνίες µε φαρµακοβιοµηχανίες, που αφορούσαν διάφορα έργα µελέτης. ∆ιαχειριστής της εταιρείας εμφανιζόταν η σύζυγός του, η οποία κατείχε το 10% των µετοχών της. Πρόκειται για τη Χρυσάνθη Φαρμάκη, γνωστή στο ευρύ κοινό με το καλλιτεχνικό όνομα Χριστίνα .
To υπόλοιπο 90% της εταιρείας κατείχε ο ίδιος ο Νίκος Μανιαδάκης. Μέσω της εταιρείας «Φαρµάκη», ο Μανιαδάκης είχε εισπράξει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τις φαρµακοβιοµηχανίες, υπογράφοντας συµβάσεις έργων ή παρέχοντας υπηρεσίες επί πληρωµή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η απάντηση του Γ. Στουρνάρα αναφορικά με δημοσίευμα για τη Novartis
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλη η αλήθεια για τη Novartis: Τι δείχνει η έρευνα της εταιρείας – Τι έγινε με τους λογαριασμούς Φρουζή
MH XΑΣΕΤΕ: Συμβούλιο Εφετών: Δεν «παγώνει» η έρευνα για τη Novartis και τον γιατρό σύζυγο της Ελένης Ράικου