ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χθες σε μια λαμπρή τελετή εγκαινιάστηκε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο Σχηματάρι της Αττικής από την Coca Cola 3E. Tο Σχηματάρι Mega-Plant εισάγει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, που επιτρέπει στην εταιρεία να προχωρά σταθερά στην αύξηση της παραγωγικής και εξαγωγικής της δυναμικής. Από εκεί διακινούνται περισσότερα από 540 προϊόντα που απολαμβάνουν οι καταναλωτές σε κάθε περίσταση, ενώ χάρη στις 17 γραμμές παραγωγής που έχουν δυνατότητα λειτουργίας 24 ώρες το 24ωρο, παράγεται το 100% των χυμών και το 96% των αναψυκτικών της εταιρείας. Παρόντες ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, και ο πρόεδρος του Ομίλου Coca-Cola HBC, Αναστάσης Δαυίδ. Όμως οι δυο άνδρες πιθανότατα δεν γνωρίζουν αυτό που λέει ο Οδυσσέας Ελύτης, στη λυρική Μαρία Νεφέλη του. Την αλήθεια την «φτιάχνει» κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα». Αν και ο κ. Αναστάσης Δαυίδ θα έπρεπε να την γνωρίζει καθώς η σύζυγος του έχει σπουδάσει Ελληνική φιλολογία. Η κ. Αλεξάνδρα Τηλιγάδα είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής και έχει κάνει μεταπτυχιακά στο εξωτερικό.
Ο Ελύτης , ο Αναστάσης Δαυίδ και η Coca Cola
Δεν είναι γνωστό αν ο νομπελίστας έλληνας ποιητής συνήθιζε να πίνει Coca Cola. Άγνωστο είναι επίσης και το αν έχει εντρυφήσει στον Ελύτη ο κυπριακής καταγωγής, βρετανικής υπηκοότητας και ουσιαστικά ελληνοποιημένος Γιώργος Δαυίδ και ο γιος του Αναστάσης Γ. Δαυίδ. Στα επιχειρηματικά συμφέροντα των οποίων ανήκει κατά κύριο λόγο ο πολυεθνικός γίγαντας της εμφιάλωσης Coca Cola HBC που εδώ και έξι χρόνια εδρεύει στο ελβετικό καντόνι Zug, διάσημο για τις ελαστικές φορολογικές του απαιτήσεις. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από τους αναλυτές έδειξαν να είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που κατάγραψε στην περσινή, ετήσια χρήση η Coca Cola HBC η οποία δραστηριοποιείται σε 28 χώρες. Τα θετικά της μεγέθη θεωρήθηκαν καρπός των κινήσεων αναδιοργάνωσης και εξορθολογισμού που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Μέσα μάλιστα στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής ήταν και η απόφαση του ιστορικού της ηγέτη Γιώργου Δαυίδ, 81 ετών σήμερα, να οδηγήσει την Coca Cola (3Ε) εκτός Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2012. Διατηρώντας όμως την παραγωγική οντότητα που εξακολουθεί να έχει στη χώρα μας.
Η μεγάλη αλήθεια στα ψιλά γράμματα
Σε όλα αυτά βεβαίως κρύβεται και μια άλλη μεγάλη αλήθεια που διακρίνεται μόνο στα «ψιλά» γράμματα των ισολογισμών. Εκεί πιστοποιείται ότι ο εξορθολογισμός στα λειτουργικά κόστη έχει προέλθει από μια πραγματική αιματοχυσία στις θέσεις εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές του 2013 η Coca Cola HBC είχε 38.122 εργαζομένους σε ολόκληρο τον όμιλο.
Στα τέλη της περσινής χρονιάς ο αριθμός των εργαζομένων βρέθηκε να είναι στα 29.427 άτομα. Δηλαδή σε χρονικό διάστημα πενταετίας το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 8.695 άτομα, χωρίς να υπάρχουν αναλυτικές λεπτομέρειες για τις ανά χώρα απολύσεις εργαζομένων.
Κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα, όπου εκτιμάται ότι εργάζονται περί τα 1.500 άτομα, με βάση το κοινωνικό αποτύπωμα που έχει δημοσιοποιήσει προ διετίας η ίδια η εταιρεία. Κρίνοντας πάντως από τα επίσημα δεδομένα των δημοσιευμένων ισολογισμών η Coca ColaHBC έχει απομειώσει το προσωπικό της κατά 22,8% την τελευταία πενταετία. Δείχνοντας την έξοδο σε σχεδόν έναν στους τέσσερις εργαζομένους…
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι που έφυγαν ήταν πωλητές, σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες ως επί το πλείστον. Και τούτο γιατί διαφοροποιήθηκε το μίγμα της διάθεσης των προϊόντων που στο παρελθόν έδινε μεγαλύτερη έμφαση στα σημεία άμεσων χρήσεων (όπως είναι τα καταστήματα εστίασης και τα κάθε είδους άλλα μικροκαταστήματα ή τα κιόσκια) και συγκριτικά μικρότερη στο δίκτυο των αλυσίδων της λιανικής. Μεταβολές στις εργασιακές θέσεις υπήρξαν και στο πλαίσιο των διαφοροποιήσεων στις γραμμές παραγωγής.
Η μετοχή που αποτιμάται με βάση τα κέρδη σε… 26,3 χρόνια
Στην περσινή της χρήση η Coca Cola HBC, που είναι κορυφαίος εμφιαλωτής προϊόντων της αμερικανικής Coca Cola Company, έδειξε καθαρά κέρδη 426,5 εκατ. ευρώ, ανεβασμένα κατά 24% σε σύγκριση με τις επιδόσεις του 2016.
Με βάση τον υφιστάμενο αριθμό των μετοχών, τα περσινά κέρδη διαμορφώνονται στα 1,148 ευρώ. Μετά από τη φυγή της από την Ελλάδα, η εταιρεία έχει ως βασική αγορά διαπραγμάτευσης το χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά παράλληλα διαπραγματεύεται και στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία βρίσκεται στα 11,215 δις. ευρώ, καθώς η τιμή της μετοχής είναι στα επίπεδα των 30,20 ευρώ. Ισοδυναμεί δηλαδή με 26,3 φορές τα περσινά της κέρδη. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να περάσουν 26,3 χρόνια για φτάσουν αθροιζόμενα τα ανά μετοχή κέρδη στο σημερινό επίπεδο που τώρα τιμολογεί το «χαρτί» η αγορά…
Με την προϋπόθεση βεβαίως να παράγει κάθε χρονιά η εταιρεία τα ίδια περσινά κέρδη. Αν και με όρους p/e (τιμή προς κέρδη) η μετοχή είναι καταφανώς ακριβή, εν τούτοις η… αλήθεια που πιστεύουν οι αναλυτές είναι ότι ο πολυεθνικός χαρακτήρας της και οι μελλοντικές προοπτικές της δικαιολογούν και ακόμη ψηλότερα επίπεδα αποτίμησης.
Aπό τη δική τους πλευρά τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ότι «υπάρχει καλή δυναμική στην εταιρεία και είμαστε αποφασισμένοι να χτίσουμε πάνω στην επιτυχία μας. Το 2018 θα είναι μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά».
Όμως, στις λογιστικές καταστάσεις, η αλήθεια για το τι μέλλει γενέσθαι έχει και μια άλλη… θεώρηση. Διότι όπως τονίζεται επί λέξει: «Τα πραγματικά αποτελέσματα της Εταιρείας ενδέχεται να διαφέρουν σε ουσιώδη βαθμό από τις δηλώσεις για το μέλλον.
Αν και πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες που αντικατοπτρίζονται στις εν λόγω δηλώσεις για το μέλλον είναι εύλογες, δεν μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα μελλοντικά μας αποτελέσματα, το επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι επιδόσεις ή τα επιτεύγματά μας θα ικανοποιήσουν αυτές τις προσδοκίες.
Επιπλέον, κανένας από εμάς, τα στελέχη, τους υπαλλήλους, τους συμβούλους ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την ακρίβεια και την πληρότητα δηλώσεων που αφορούν το μέλλον…».
Στην Coca Cola HBC το 23,3% ελέγχεται από εταιρεία στην οποία εκφράζονται συμφέροντα του Γιώργου Δαυίδ κατά κύριο λόγο, αλλά και της πλευράς της οικογενείας Λεβέντη. Ποσοστό 23,2% κατέχει η αμερικανή Coca Cola Company και το υπόλοιπο είναι στην ελεύθερη διασπορά.
Η φυγή από την Ελλάδα
Για τη φυγή από την Ελλάδα ειπώθηκαν πολλά. Οι αναλυτές θεωρούν ότι με την κίνηση αυτή, η πολυεθνική εταιρεία πέτυχε να έχει καλύτερη καλύτερα δανειακά επιτόκια, καθώς απομακρύνθηκε από το ελληνικό ρίσκο, που πριν από πέντε χρόνια ήταν σαφώς υψηλότερο.
Σήμερα η Coca Cola HBC έχει περίπου 1,5 δισ. δάνεια, αλλά και περί τα 870 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Οι συνολικοί εταιρικοί φόροι σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκαν στο 24,5% επι των μικτών αποτελεσμάτων. Σε ό,τι αφορά των όγκο των πωλήσεων η Ελλάδα έχει το 5%, ανάμεσα στις 28 χώρες, όπου δραστηριοποιείται η πολυεθνική.
Στην Αμερική η Coca Cola Company βλέπει τα έσοδά της να υποχωρούν αισθητά καθώς οι καταναλωτές απομακρύνονται από τα προϊόντα με ζάχαρη και γενικά από τις «θερμιδικές βόμβες». Ακόμη στην Ευρώπη δεν υπάρχει ένα τέτοιο κύμα άρνησης, που μπορεί να επηρεάσει και τα μεγέθη της Coca Cola HBC μελλοντικά και αν δε βρεθεί το «αντίδοτο» στο μίγμα των προσφερόμενων προϊόντων της.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Tesco: Σε πτώση η μετοχή παρά το ρεκόρ πωλήσεων – Προ των πυλών η «φοροκαταιγίδα» στη Βρετανία
- Πολωνία: Ο πρόεδρος ζητά να αγνοηθεί το διεθνές ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου για την επέτειο του Άουσβιτς
- Στέφανος Γκίκας: Η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις
- Στο Ρότερνταμ, το νέο ραντεβού του κλάδου της κρουαζιέρας