Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Ανασχηματισμός: Τα πάνω-κάτω στην κυβέρνηση. Έκπληξη ο Νίκος Παππάς

Αντίστροφα μετράει ο ανασχηματισμός, καθώς η αδυναμία συνεννόησης των κομμάτων για το ΕΣΡ, επισπεύδει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι την Παρασκευή, πιθανότατα το μεσημέρι, θα ανακοινωθεί το νέο σχήμα.

Οι τελευταίες συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη, μετά και τη νέα άρνησή του να αποδεχτεί την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ. Η στάση αυτή του κ. Σκουρλέτη είναι προφανές ότι τον οδηγεί εκτός του υπουργείου Ενέργειας και το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να τον αφήσει και εκτός κυβέρνησης. Γνωρίζει, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας ότι οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Σκουρλέτης βρίσκουν ευήκοα ώτα στην πλειονότητας της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Συν τοις άλλοις, αν μείνει χωρίς χαρτοφυλάκιο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε βασικό αντιπολιτευτικό πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός στηρίζει τον στενότερό του συνεργάτη Νίκο Παππά, ο οποίος είναι μεταξύ του να παραμείνει υπουργός Επικρατείας ή να αναλάβει όλο τον τομέα της ανάπτυξης.

Από το χαρτοφυλάκιο του κ. Παππά, εξαρτάται απολύτως η περίπτωση του κ. Σταθάκη, ο οποίος έχει ακουστεί και για το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι τελευταίες πληροφορίες οδηγούν εκτός κυβέρνησης τους Νίκο Παρασκευόπουλο, Θόδωρο Δρίτσα και Αριστείδη Μπαλτά. Σε άλλο υπουργείο φημολογείται ότι θα μετακινηθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ ασαφείς είναι οι πληροφορίες για τον Νίκο Κοτζιά.

Αντιθέτως, αμετακίνητο είναι το σύνολο του οικονομικού επιτελείου, αν και είναι ένα ερώτημα ποια στάση θα κρατήσει ο κ. Τσακαλώτος και η ομάδα των «53» στην περίπτωση που μείνουν, όπως όλα δείχνουν, εκτός κυβέρνησης οι κύριοι Σκουρλέτης και Δρίτσας.

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την Εκκλησία είναι πιθανό να διατηρήσει τον κ. Φίλη στη θέση του υπουργού Παιδείας, καθώς δεν θα ήθελε να φανεί ο πρωθυπουργός ότι υποκύπτει σε όλες τις πιέσεις που δέχεται. Σύνθετη είναι η περίπτωση του υπουργού Εργασίας, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Είναι δεδομένο ότι ο κ. Κατρούγκαλος είναι αυτή τη στιγμή πλήρως απαξιωμένος στη συνείδηση του κόσμου, ωστόσο δύσκολα κάποιο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχτεί αυτή την ώρα να αναλάβει την καυτή πατάτα των εργασιακών σχέσεων αλλά και της διαφαινόμενης μείωσης των συντάξεων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έχει ζητήσει να μετακινηθεί σε παραγωγικό υπουργείο, ωστόσο θα πράξει ότι της ζητήσει ο πρωθυπουργός. Στη θέση του θα παραμείνει, όπως φαίνεται, ο κ. Σπίρτζης, χωρίς ωστόσο τις αρμοδιότητες των μεταφορών, οι οποίες πάνε στο υπουργείο Ναυτιλίας. Και για αυτό το νέο διευρυμένο υπουργείο έχει «παίξει» το όνομα του κ. Σταθάκη. Τα πρόσωπα που ακούγονται για το νέο σχήμα είναι, μεταξύ άλλων, ο Φώτης Κουβέλης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χρήστος Ζώης, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, Νεκτάριος Σαντοριναίος, Σάκης Παπαδόπουλος, Μάκης Μπαλαούρας, Νατάσα Γκαρά, Χρήστος Μαντάς κ.α

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διάσταση απόψεων Παππά-Βούτση Χάσμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το ΕΣΡ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδούς διαφυγής αναζητά η κυβέρνηση μετά το φιάσκο με τις άδειες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βαρίδι στην κυβέρνηση το δίδυμο Κρέτσου- Παππά-Αναμένονται εξελίξεις με τον ανασχηματισμό