Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος
Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται από σήμερα το θέμα της πώλησης της συμμετοχής της Folli Follie στα Αττικά Πολυκαταστήματα, καθώς εντός της ημέρας οι πιστώτριες τράπεζες αναμένεται να επιδώσουν στη Folli Follie τα έγγραφα για τον εκπλειστηριασμό του 35,7% των Αττικών Πολυκαταστημάτων που έλαβαν ως εξασφάλιση για τα δάνεια που χορήγησαν στην εταιρεία τον Μάιο, όταν και βγήκε στο φως το σκάνδαλο της Folli Follie.
Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην επιχείρηση είναι της τάξης των 45 εκατομμυρίων ευρώ.
Από την κοινοποίηση των εν λόγω εγγράφων μέχρι τον πλειστηριασμό μεσολαβεί διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, κατά το οποίο οι έχοντες έννομο συμφέρον μπορούν κατά τον νόμο να προσπαθήσουν να κάνουν ανακοπή στην πώληση.
Όπως έγραφε προ ημερών το mononews.gr, ενδιαφέρον για το ποσοστό του 35,7% έχουν εκδηλώσει το υφιστάμενο σχήμα των κ. Λαμπρόπουλου, Τσουβελεκάκη και Σγουμπόπουλου που ελέγχει την πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 56% στα Αττικά Πολυκαταστήματα και μένει να επιβεβαιωθεί εάν θα επιδιώξουν τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης.
Οι τράπεζες επιδιώκουν να εισπράξουν το σύνολο του δανεισμού που έχουν στον όμιλο FF Group και στα Αττικά Πολυκαταστήματα.
Η εκτίμηση βασίζεται στην αποτίμηση που έχουν στα χέρια τους από διεθνή οίκο, που ανεβάζει την αξία του 100% του εμπορικού ομίλου στα 140 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτή την αποτίμηση η εκκίνηση του πλειστηριασμού για το 35,7% θα γίνει στην τιμή των 48 εκατ. ευρώ και το ενδιαφέρον στρέφεται στο κατά πόσο η τιμή αυτή θα επιτευχθεί στον πρώτο γύρο του πλειστηριασμού.
Οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές αναμένεται να ζητηθούν με καταληκτική ημερομηνία εντός της εβδομάδας που αρχίζει στις 10 Δεκεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις των Αττικών Πολυκαταστημάτων ανήλθαν το 2017 στα 178,85 εκατ. ευρώ έναντι 166,98 εκατ. ευρώ το 2016 και τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 16,2 εκατ. ευρώ.
Το «οικονομικό θαύμα» των Attica
Τα Attica Πολυκαταστήματα πέτυχαν ένα «μικρό θαύμα» στη διάρκεια της κρίσης που έπληξε την χώρα. Κατάφεραν να αναπτυχθούν με αλματώδεις ρυθμούς και να διπλασιάσουν το μέγεθός τους σε λιγότερα από δέκα χρόνια, τη στιγμή που η κατανάλωση στο εσωτερικό κυριολεκτικά κατέρρεε. Ειδικότερα, οι πωλήσεις από 102,4 εκατ. ευρώ το 2009, έφθασαν στα 176,2 εκατ. ευρώ πέρυσι ενώ φέτος προβλέπεται να προσεγγίσουν τα 190 εκατ. ευρώ.
Εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις και στο «μέτωπο» της κερδοφορίας. Όταν ο υπόλοιπος κλάδος βυθίζονταν στις ζημιές, η εταιρεία δεν σταμάτησε στιγμή να παράγει κέρδη και να μοιράζει μέρισμα.
Συγκεκριμένα, το διάστημα 2009 με 2017 παρήγαγε κέρδη 46 εκατ. ευρώ, μοιράζοντας ταυτόχρονα 9,43 εκατ. ευρώ σε μέρισμα μόνο την τελευταία πενταετία. Ιδιαίτερα ισχυρό όμως εμφανίζεται και το «ταμείο» της. Με βάση τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, η εταιρεία στο τέλος του 2017 διέθετε ρευστότητα 27,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός ήταν μόλις 5,9 εκατ. ευρώ (στη διάρκεια της φετινής χρονιάς έχει μειωθεί δραστικά).