Amanda Staveley: Είναι η γυναίκα κοράκι, αναιδής και αλαζόνας όπως η ίδια έχει πει για τον εαυτό της. Έχει έρθει στην Αθήνα για να αλλάξει τους όρους του τραπεζικού παιχνιδιού, συνδυάζοντας τους πλούσιους αγοραστές της Μέσης Ανατολής με τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά club της Μεγάλης Βρετανίας, βγάζοντας πολλά εκατομμύρια λίρες. Η Amanda Staveley, η οποία είναι επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα fund της Μεγάλης Βρετανίας, του PCP Partners,  έχει ήδη στήσει το στρατηγείο της στο κέντρο της Αθήνας, στον 20ο όροφο ενός από τα ψηλότερα κτήρια στο λεκανοπέδιο.

Έξι άτομα από την ομάδα της δουλεύουν νυχθημερόν, καθώς στόχος τους είναι να αγοράσουν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και κόκκινα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Staveley κοιτάει την Ελλάδα. Πριν από δυο χρόνια, όπως λένε οι πληροφορίες του mononews.gr, είχε κάνει συζητήσεις για να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλης τράπεζας. Αυτό, όμως, δεν έγινε εφικτό. Τώρα, όπως η ίδια παραδέχθηκε, τη Δευτέρα στο Reuters είναι αποφασισμένη να επενδύσει 2 δισεκατομμύρια για την αγορά δανείων και εταιρειών που χρειάζονται ρευστότητα.

H στρατηγική της Amanda Staveley

amanda staveleyΗ Amanda Staveley, πρώην ιδιοκτήτρια εστιατορίου, στα 43 της χρόνια έχει μετατρέψει τη Manchester City στην πλουσιότερη ομάδα παγκοσμίως, μετά τη διαμεσολάβησή της για την εξαγορά της ομάδας από τον Σεΐχη Mansour bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας του Abu Dubai. Η κίνησή της αυτή εξέπληξε όχι μόνο τον κόσμο των πλουσίων, αλλά και τους φιλάθλους της Manchester City.

Τo 2009 η ίδια είχε ανακατευτεί και στην αποτυχημένη προσπάθεια του σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum’s του Dubai International Capital, να εξαγοράσει τη Liverpool. Η Staveley, μέσα σε μια δεκαετία, έχει επιτύχει τη δημιουργία ενός δικτύου επαφών, μεταξύ των αθλητικών συλλόγων και του αραβικού κόσμου. Και τι κερδίζει η ίδια; Τεράστια ποσά από τις συμφωνίες. Η εταιρία της, PCP Capital Partners, λέγεται ότι έλαβε, το ποσό των 10 εκατομμυρίων ως προμήθεια  για τη συμφωνία με τη City.

Αλλά, η Staveley έχτισε το όνομά της ως dealmaker μέσα από τη συναλλαγή της με την τράπεζα Barclays, βοηθώντας στη διάσωσή της. Σήμερα έχει  περιουσία £100  εκατομμύρια, παρότι πολλές κινήσεις της έχουν θεωρηθεί αμφιλεγόμενες. Το 2008  έπεισε το νέο ιδιοκτήτη του Manchester City να λάβει μερίδιο 16% στην Barclays για £3,5 δισεκατομμύρια, μια παρέμβαση η οποία, μαζί με μια παρόμοια επένδυση από την κυβέρνηση του Κατάρ, σήμαινε ότι η τράπεζα δεν χρειαζόταν τη συμβολή των φορολογούμενων για τη διάσωσή της.

amanda staveley

Τα στελέχη της Barclays ήταν σε θέση να καυχηθούν ότι η τράπεζα ήταν η μόνη μεγάλη τράπεζα που δεν χρειάστηκε κυβερνητική βοήθεια για την επιβίωσή της. Όμως, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να παραδώσει την Barclays στα χέρια των επενδυτών της Μέσης Ανατολής, χάρη σε μια “σκοτεινή” ρήτρα του συμβολαίου, που είχε τεθεί από τη Staveley.

Ανεξάρτητα από τις δουλειές, που έχει κλείσει, όλοι αναγνωρίζουν το επιχειρηματικό δαιμόνιο της Staveley. Η Amanda γεννήθηκε λίγο έξω από την πόλη Yorkshire το 1973. Προέρχεται από πλούσια οικογένεια, αφού  ο πατέρας της, Robert Staveley, ήταν γαιοκτήμονας,  που κληρονόμησε ένα κτήμα 175 στρεμμάτων. Ο Robert έχτισε ένα τεράστιο θεματικό πάρκο, που το ονόμασε Lightwater και αργότερα το πούλησε έναντι ενός μεγάλου ποσού. Η Staveley ήταν εσώκλειστη στο σχολείο Queen Margaret κοντά στο Yorkshire. Αργότερα, πήγε στο Cambridge για να σπουδάσει σύγχρονες γλώσσες, όμως, τα παράτησε όλα για να κυνηγήσει το όνειρό της, δηλαδή για να γίνει επιχειρηματίας. Είχε κερδίσει βραβεία και επαίνους, μέχρι τη στιγμή που η πρώτη της εταιρεία χρεοκόπησε. Αυτό το γεγονός, όμως, δεν την πτόησε, αφού η ίδια χαρακτηρίζεται από μια τεράστια αυτοπεποίθηση και αγάπη για την επιτυχία. Έχει παραδεχθεί ότι στην ηλικία των 20 ήταν ιδιαίτερα cocky, δηλαδή αναιδής και αλαζόνας. Όμως, λόγω της συντηρητικής οικογένειάς της, η Staveley μετατράπηκε σε μια πολύ «προσγειωμένη» προσωπικότητα.

amanda staveley

Δυναμική, όπως και η μητέρα της, που ήταν πρώην μοντέλο και πρωταθλήτρια στην ιππασία, η Staveley δηλώνει χαρούμενη και ικανοποιημένη, που έχει κυριαρχήσει σε χώρους καθαρά ανδροκρατούμενους, όπως είναι το ποδόσφαιρο και οι επιχειρήσεις. Σήμερα, “κινεί τα νήματα” του City, της πιο ακριβής περιοχής του Λονδίνου και η ζωή της είναι αναμφισβήτητα αξιοζήλευτη, με ένα τεράστιο σπίτι στο Park Lane και ένα στο Dubai.

Η Staveley έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Βρετανίας, όπως είναι ο Philip Green των Topshop, ο Simon Cowell, δημιουργός του X Factor και η σχεδιάστρια Amanda Wakeley. Όμως, μεγαλύτερη σημασία για την ίδια και για την οικονομική της κατάσταση έχουν φυσικά οι Άραβες επιχειρηματίες του πετρελαίου και ο  Σεΐχης Mansour. Η απόφασή του να αγοράσει το Manchester City, ένα μέτριο Premier League club, έφερε τη δαιμόνια επιχειρηματία Staveley στα φώτα της δημοσιότητας. Οι αθλητικοί δημοσιογράφοι της έχουν βαπτίσει “Βασίλισσα του ποδοσφαίρου”, αν και πολλοί δεν συνειδητοποιούν πόσο εύστοχο είναι αυτό το  παρατσούκλι.

Η βρετανίδα επιχειρηματίας έγινε ευρέως γνωστή, ακόμα και στο κοινό που δεν ασχολείται με τα επιχειρηματικά και τα τραπεζικά, μέσα από τη σχέση της με τον Πρίγκιπα Andrew. Οι δυο τους γνωρίστηκαν, μέσω κοινών φίλων, σε ιπποδρομίες, ένα άθλημα όπου, όπως και το ποδόσφαιρο, απαιτεί μεγάλα τραπεζικά υπόλοιπα Η ίδια αρνήθηκε την πρόταση γάμου που της έκανε ο Δούκας του York,  που κάποτε ήταν δεύτερoς στη σειρά για τον θρόνο, χάνοντας την ευκαιρία να γίνει μέλος της βασιλικής οικογένειας.  Για το περιστατικό αυτό, είχε δηλώσει χαριτολογώντας: “Νομίζω ότι η μαμά χρειάστηκε τρία χρόνια για να το ξεπεράσει”. Η απόρριψη αυτής της πρότασης έδειξε στον επιχειρηματικό κόσμο, πως η Staveley δεν αστειευόταν, όταν μιλούσε για τις φιλοδοξίες της. “Ως παιδί δεν είχα πολλά όνειρα. Δεν είχα φιλοδοξία για τίποτα άλλο, πέρα από την επιτυχία. Δεν σκεφτόμουν κανέναν άλλον. Ήθελα να κάνω κι άλλα κι άλλα. Κοιτώντας πίσω, συνειδητοποιώ ότι δεν ένιωθα και πολύ άνετα με τον εαυτό μου.”

Όταν ήταν 22, αγόρασε το Stocks, ένα εστιατόριο στο Bottisham κοντά στο Cambridge – αφού άφησε το πανεπιστήμιο – μετατρέποντάς το σε ένα πολύβουο εστιατόριο, όπου σύχναζαν εκπαιδευτές και ιδιοκτήτες, που χρησιμοποιούσαν την περιοχή Newmarket ως ιππόδρομο. Εκεί γνώρισε και  προσωπικό από τους στάβλους Godolphin, που ανήκαν στους ηγεμόνες του Dubai, ονόματι Maktoums. Ενώ λειτουργούσε το εστιατόριο της, σπούδαζε οικονομικά.  Μετά το κλείσιμο του Stock, επένδυσε σε μια αλυσίδα εστιατορίων, με έδρα το Λονδίνο και στη συνέχεια ίδρυσε μια εταιρεία, την Q.ton. Ουσιαστικά ήταν ένα κέντρο, που βρισκόταν στο Cambridge Science Park, περιελάμβανε γυμναστήριο, εστιατόριο και συνεδριακό κέντρο. Η ιδέα της αυτή γρήγορα ναυάγησε, όταν ήρθε η χρεωκοπία, λόγω της συγχώνευσης της εταιρείας της με έναν αντίπαλο. Τότε, όλοι πίστεψαν πως η καριέρα της σκληρής κυρίας Staveley έληξε άδοξα, στα 30 της χρόνια.

amanda staveley 1

Για τη συγκεκριμένη ιστορία, η ίδια είχε αναφέρει ότι μέχρι πρότινος ξεπλήρωνε τους πιστωτές της. Και παρά την αμύθητη περιουσία της, προσέλαβε ιδιωτικούς detectives, οι οποίοι ερευνούσαν τη συμπεριφορά των συνεργατών της. Όπως αποδεικνύεται, η Staveley δεν ξεχνά εύκολα, ούτε συγχωρεί, αφού οι τότε συνεργάτες της βρίσκονται ακόμα στο στόχαστρο της. Αυτό δεν ήταν το μόνο εμπόδιο που συνάντησε η Staveley, στο ταξίδι της από αποτυχημένη επιχειρηματίας στην πιο σημαντική γυναίκα του τραπεζικού συστήματος. Η ίδια έχει αναφερθεί και την εποχή που εγκατέλειψε  το Cambridge, λόγω του θανάτου του παππού της που της στοίχισε πολύ.

Μετά το χωρισμό της με τον πρίγκιπα Andrew,  μετακόμισε στο Dubai για να δημιουργήσει την εταιρεία της PCP. Η εταιρεία ξεκίνησε από μικροσκοπικά γραφεία στο Mayfair του Λονδίνου και σύντομα δημιούργησε μια ατζέντα, που περιελάμβανε τα μεγαλύτερα ονόματα της Μέσης Ανατολής. Στην αρχή της τραπεζικής της πορείας, συναντήθηκε με τον Roger Jenkins, κορυφαίο τραπεζίτη της Barclays  και ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του City, ο οποίος είχε επίσης άψογες επαφές με τη Μέση Ανατολή, αφού ήταν παντρεμένος με την Dijana, επιχειρηματία από τη Βοσνία. Οι δύο γυναίκες πιστεύεται ότι είχαν έρθει πολύ κοντά και ίσως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Η Staveley βοήθησε το σύζυγό της να βγάλει ένα τεράστιο ποσό, όταν σχεδίασε από κοινού τη διάσωση της Barclays. Μόνο η αμοιβή της Staveley ήταν £40 εκατομμύρια, αλλά όπως δηλώνουν οι συνεργάτες της, ο ρόλος της ήταν πολύ κρίσιμος. Η Amanda πλέον αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αξιόπιστα πρόσωπα της Μέσης Ανατολής. Είναι σκληρή, κοιτάει πάντα το στόχο της και μιλάει πάντα με ειλικρίνεια.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Staveley έχει λιγοστό χρόνο για την προσωπική της ζωή. Η ίδια είχε δηλώσει με αυστηρό ύφος πως: “…η δουλειά και ο ρομαντισμός δεν πάνε μαζί. Όποιος με παντρευτεί θα είναι ένας ήρωας”. Βέβαια, ο ήρωας βρέθηκε και είναι ο Mehrdad Ghodoussi, έναν συνάδελφό της ιρανικής καταγωγής.

amanda staveley

Amanda Staveley 2 Amanda Staveley

Η Amanda Staveley δεν ενδιαφέρεται για τα χρήματα, αλλά για την επιτυχία. Δεν την ενδιαφέρει αν σε μια ημέρα βγάλει  £8m ή £200 εκατομμύρια. Αυτό που θέλει είναι να ξέρει ότι κάνει καλή δουλειά. Ενώ θα μπορούσε να αρκεστεί στον τίτλο της “ξανθιάς, με το ωραίο πρόσωπο και το καλλίγραμμο σώμα”, κάνοντας και έναν πολυτελέστατο γάμο με τον Πρίγκιπα Andrew, εκείνη κυνήγησε την επιτυχία και έβαλε “κάτω” ακόμα και γνωστούς τραπεζίτες. Ιδιοκτήτρια εστιατορίου,  τραπεζικός, άγγελος των επιχειρήσεων και η λίστα μεγαλώνει όσο περνάνε τα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/ta-funds-korakia-theloun-na-agorasoun-ta-panta-tsampa/66609