ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρεις ισχυρές προσωπικότητες με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία, αλλά κοινό παρονομαστή το ότι γνωρίζουν εκ των έσω την Alpha Bank ( η εδρα της παραμένει στο κέντρο της Αθήνας στην οδο Σταδίου 40) , καλούνται να διεκδικήσουν τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, μετά την επισημοποίηση της αποχώρησης του Δημήτρη Μαντζούνη από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Αρώνης, ο επίσης αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Σπύρος Φιλάρετος και ο σημερινός οικονομικός διευθυντής (CFO) κ. Βασίλης Ψάλτης, αποτελούν τα τρία πρόσωπα κλειδιά για την επόμενη μέρα της ισχυρότερης κεφαλαιακά τράπεζας στη χώρα, αλλά και της μεγαλύτερης από άποψης χορηγήσεων.
Η αριστοτεχνικά διατυπωμένη ενώπιον των μετόχων στην τακτική γενική συνέλευση αναφορά του απελθόντος διευθύνοντος συμβούλου κ. Δημήτρη Μαντζούνη, ότι δηλαδή, «η Alpha Bank έχει ήδη στο στελεχιακό της δυναμικό ανθρώπους που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρόλο», καλύπτει και τις τρεις υποψηφιότητες και ανοίγει το δρόμο για μια βελούδινη μετάβαση.
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι καθένα από τα τρία καταξιωμένα στελέχη, δεν διαθέτει διαφορετικά ερείσματα, εξίσου ισχυρά, που θα αναμετρηθούν στο κρίσιμο μεσοδιάστημα που απομένει έως την τελική επιλογή.
Μέχρι σήμερα τα τρία πρόσωπα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και μετρούν τις δυνάμεις τους, καθώς η διαδικασία κορυφώνεται εντός του Σεπτεμβρίου, με στόχο να κλείσει το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο.
Ο Γιώργος Αρώνης
Το ενδιαφέρον θεωρείται δεδομένο από την πλευρά του Γιώργου Αρώνη, ο οποίος γνωρίζοντας την τράπεζα από το 2004 οπότε και ανέλαβε γενικός διευθυντής, διαθέτει μεγάλη πείρα στα τραπεζικά και έχει εξαιρετικές σχέσεις με τα στελέχη και το προσωπικό της Alpha, γεγονός που διασφαλίζει μια ομαλή αλλαγή διοίκησης. Άνθρωπος ικανός, ιδιαίτερα εξωστρεφής με ισχυρές φιλίες , δεν του αρέσουν οι υπερβολές και παρά το γεγονός οτι εχει περάσει απο κορυφαίες θέσεις στο τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να μένει πάντα στην περιοχή που γεννήθηκε, στην Καλλιθέα. Σε μια κατοικία περίπου 130 τμ.
Ο Σπύρος Φιλάρετος
Εξίσου ισχυρή θεωρείται η υποψηφιότητα του Σπύρου Φιλάρετου, η οποία ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί στο βαθμό που ο ίδιος φέρεται να μην έχει αποσαφηνίσει τη θέση του σε ότι αφορά τη διεκδίκηση της θέσης.
Ο σημερινός αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος προερχόμενος επίσης από τα σπλάχνα της Alpha Bank, εργάζεται στην τράπεζα από το 1985 και κατά κοινή ομολογία θεωρείται ότι συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για τη βελούδινη μετάβαση.
Οι ισχυροί συγγενικοί δεσμοί με την οικογένεια Κωστόπουλου και Μαντζούνη και οι σχέσεις αίματος που τον συνδέουν με την τράπεζα, αποτελούν βαριά κληρονομιά που σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνεται από πολλούς, καθιστούν την υποψηφιότητα Φιλάρετου μονόδρομο στη λογική του συνεχιστή της διοικητικής εξέλιξης στην τράπεζα.
Εργασιομανής και άνθρωπος ήπιων τόνων και παρότι προέρχεται απο μια ισχυρή οικογένεια , σπάνια θα τον συναντήσει κάποιος σε κοσμικά στέκια. Ζεί λιτά, χωρίς ποτέ να προκαλεί.
Βασίλης Ψάλτης
Την κουλτούρα της ανανέωσης φέρεται να εκπροσωπεί ο σημερινός οικονομικός διευθυντής (CFO) της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, ο οποίος εργάζεται στην Alpha Bank από το 2007 και αν και δεν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, διακρίνεται για την σχέση εμπιστοσύνης που τον συνδέει με τους επενδυτές, αλλά και της εκτίμησης που απολαμβάνει από τους εποπτικούς μηχανισμούς, την ΕΚΤ και τον SSM.
Ξένη υποψηφιότητα;
Η κάλυψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου στην Alpha Bank θα είναι μια διαδικασία ανοιχτή και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ξένες υποψηφιότητες.
Η δυσκολία ωστόσο των προβλημάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα διοίκηση σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αποδοχών που προβλέπονται, καθιστούν δύσκολη την προσέλκυση στελεχών από το εξωτερικό, όπως άλλωστε φάνηκε και σε ανάλογες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος των ξένων τόσο στην επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του επικεφαλής στη διοίκηση της Alpha Bank όσο και στη γενικότερη διαμόρφωση της πολιτικής των ελληνικών τραπεζών είναι καθοριστικός.
Η παρουσία τους δεν εξαντλείται άλλωστε στις θέσεις που κατέχουν στα διοικητικά συμβούλια.
Καθοριστικός είναι ο ρόλος τους μέσα και από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων των μελών του Δ.Σ. στην οποία καταλαμβάνουν τρεις από τις τέσσερις θέσεις.
Το ΤΧΣ δεν παρεμβαίνει στην επιλογή των μελών του Δ.Σ. των τραπεζών, πέραν της άποψης που διατυπώνει δια του εκπροσώπου του.
Ο ρόλος του ωστόσο υπήρξε καθοριστικός στην αλλαγή της διοίκησης της ΕΤΕ στην οποία ελέγχει ποσοστό 40% και αν και στην Alpha, το Ταμείο δεν ελέγχει πάνω από το 11%, η ευθύνη αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων που έχει, δεν θεωρείται άνευ σημασίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Βροχή» οι καταγγελίες πολιτών για φοροδιαφυγή και «μαϊμού» αποδείξεις στις ειδικές πλατφόρμες της ΑΑΔΕ
- Eurobank: Η Χριστίνα Μαργέλου για 3η συνεχή χρονιά στο top10 της ναυτιλιακής χρηματοδότησης παγκοσμίως
- Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΡΩΒ, ΚΟΥΕΣ, ΠΡΟΦ
- Ντόναλντ Τραμπ: Όπισθεν ολοταχώς και στην Αρχιτεκτονική