Καμία απόφαση δεν φαίνεται ότι ελήφθη στην έκτακτη συνεδρίαση των μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα και στην οποία επρόκειτο να κριθεί η διαδικασία με την οποία θα αναδειχθεί ο νέος CEO της τράπεζας, λόγω της διάστασης απόψεων που υπάρχει στην αρμόδια Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο επόμενο συμβούλιο καθώς δεν υπάρχει ενιαία γραμμή για το ζήτημα του διευθύνοντος συμβούλου.  Στη μάχη της διεκδίκησης συμμετέχουν ο Γιώργος Αρώνης, αναπληρωτής CEO της τράπεζας, και  ο Βασίλης Ψάλτης, οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank, αλλά και ο επίσης αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και COO του ομίλου της Alpha Bank Σπύρος Φιλάρετος.

O αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Αρώνης θεωρείτο από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση, καθώς, γνωρίζοντας την τράπεζα από το 2004 οπότε και ανέλαβε γενικός διευθυντής, διαθέτει μεγάλη πείρα στα τραπεζικά και έχει εξαιρετικές σχέσεις με τα στελέχη και το προσωπικό της Alpha, γεγονός που διασφαλίζει μια ομαλή αλλαγή διοίκησης.

Ισχυρή θεωρείτο επίσης η υποψηφιότητα του Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος εργάζεται στην Alpha Bank από το 2007 και διακρίνεται για την πολύ καλή σχέση που έχει με την επενδυτική κοινότητα, αλλά και η στήριξη που έχει από την ΕΚΤ και τον SSM.

Ο  βασικός λόγος που συνεδρίασαν εκτάκτως τα μη εκτελεστικά μέλη είναι ότι καταγράφεται διχογνωμία στο nomination committee, η αρμόδια επιτροπή προκρίνει δύο υποψηφίους τον Γιώργο Αρώνη αναπληρωτή CEO της Alpha bank και  Βασίλη Ψάλτη οικονομικό διευθυντή της Alpha bank για την θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας.

Πρακτικά το nomination committee έπρεπε να εισηγηθεί ένα υποψήφιο για CEO οπότε η υφιστάμενη διχογνωμία για να επιλυθεί κλήθηκε το διοικητικό συμβούλιο ή κατά το ορθότερο τα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου να αντιμετωπίσουν το όλο ζήτημα που έχει ανακύψει.

Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας με την επιλογή του Παύλου Μυλωνά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, βαρύνουσας σημασίας είναι η άποψη των ξένων στο διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο στην περίπτωση της Alpha Bank, καταλαμβάνουν επτά – μαζί με τους εκπροσώπους των μετόχων – από τις δεκατρείς θέσεις.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος τους μέσα και από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων των μελών του Δ.Σ. στην οποία καταλαμβάνουν δύο από τις τέσσερις θέσεις.

Στην περίπτωση της Alpha Bank τη σύνθεση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων συγκροτούν ο Oλλανδός Johannes Herman Frederik Umbgrove και ο Shahzad Shahbaz, πρόσωπα που είναι επίσης μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας, στο οποίο η παρουσία των ξένων συμπληρώνεται από τους Carolyn Dittmeier, Richard Gildea και Jan Vanhevel.