Δικό της «βασίλειο» στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχει η Louis Vuitton. Η διάσημη γαλλική φίρμα με τις εμβληματικές και πανάκριβες γυναικείες τσάντες βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών της χώρας μας. Τα POS της εταιρείας στα δύο καταστήματα που διαθέτει στη Μύκονο κατασχέθηκαν από την οικονομική αστυνομία, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι εισπράξεις, αντί για την Ελλάδα, πήγαιναν σε ελβετικές τράπεζες. Ανάλογα ευρήματα εντοπίστηκαν και στο κεντρικό της κατάστημα της οδού Βουκουρεστίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα ανοικτά μέτωπα της φοροδιαφυγής που αντιμετωπίζει η Louis Vuitton Ελλάς. Η εταιρεία, η οποία έχει στηθεί με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 311.000 ευρώ, κάνει στην κυριολεξία ό,τι θέλει σε ό,τι αφορά τις γνωστοποιήσεις των ετήσιων οικονομικών της καταστάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις στα τέλη του περασμένου Ιουνίου εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων ο ισολογισμός, όχι για το 2017 όπως θα ήταν το φυσιολογικό, αλλά για το… 2016!

Το συγκεκριμένο «φάλτσο» καταγράφεται και από την εταιρεία Deloitte, η οποία έχει ρόλο ορκωτού λογιστή στη Louis Vuitton Ελλάς.

Η Deloitte, λοιπόν, σημειώνει επί λέξη ότι η εταιρεία «δεν τήρησε τις προθεσμίες αναφορικά με τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων και την έγκριση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τη χρήση που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016».

Κανείς δεν γνωρίζει, πέραν των διοικητικών στελεχών της ίδιας της εταιρείας, γιατί ακολουθεί μία τέτοια τακτική. Γνωρίζοντας, ίσως, ότι τέτοιου είδους παρασπονδίες «θεραπεύονται» με ελάχιστα πρόστιμα, τα οποία και προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, το «καυτό» ζήτημα για τη Louis Vuitton είναι τι ποσό από τις εισπράξεις της «ταξιδεύει» εκτός Ελλάδας και, πιθανότατα, δεν αναγράφεται ως τζίρος στις οικονομικές καταστάσεις της.

Μια τέτοια πρακτική, από τη στιγμή που όντως εφαρμόζεται εκτεταμένα, είναι προφανές ότι μάλλον διαφεύγει της φορολογητέας ύλης που δηλώνεται στη χώρα μας και, πιθανότατα, το ίδιο συμβαίνει και με τους τελικούς αποδέκτες.

Τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο όνομα γίνονταν οι καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες από τις εισπράξεις στη Μύκονο, αλλά και από αυτά της Αθήνας. Αν δηλαδή πήγαιναν στους λογαριασμούς του μητρικού γαλλικού ομίλου και αν τυχόν κατέληγαν σε «δορυφορικές» εταιρείες άλλων φυσικών προσώπων.

Φοροαποφυγή με τζίρους 70.000 ευρώ την ημέρα και περιθώρια κέρδους 51%!

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα δεδομένα του 2016, η Louis Vuitton δηλώνει κύκλο εργασιών στην Ελλάδα 17,315 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο κέρδους ανέρχεται στο 51%, καθώς το μεικτό αποτέλεσμα των πωλήσεων διαμορφώνεται στα 8,823 εκατ. ευρώ.

Το προ φόρων αποτέλεσμα της προπερυσινής χρήσης είναι 5,16 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή κερδοφορία είναι 3,684 εκατ. ευρώ.

Στον ισολογισμό αυτόν, οι εγγεγραμμένοι αναλογούντες φόροι είναι 1,467 εκατ. ευρώ. Με ένα συντελεστή της τάξεως του 28,5%.

Σε σχέση με το 2015, ο κύκλος εργασιών της Louis Vuitton Ελλάς παρουσιάζει κάμψη της τάξης του 6,5%. Ενδεχομένως, αυτό να οφείλεται και στο κλείσιμο του καταστήματος που διατηρούσε η εταιρεία στη Θεσσαλονίκη.

Η καθαρή κερδοφορία είναι σχεδόν διπλάσια από αυτήν του 2015 (1,9 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της δραστικής περιστολής των εξόδων διοίκησης, λειτουργίας και διάθεσης.

Τα προπερυσινά μεγέθη της εταιρείας είναι περίπου 29% χαμηλότερα από αυτά της πρώτης μνημονιακής χρονιάς για τη χώρα μας, που ήταν το 2010, όταν και η εταιρεία είχε κάνει ετήσιο τζίρο 24,3 εκατ. ευρώ.

Στη λογιστική κατάσταση του 2016 σημειώνεται από πλευράς της εταιρείας ότι για την περυσινή χρονιά (2017) τα έσοδά της θα ήταν σε καλύτερα επίπεδα.

Στην ίδια πάντα οικονομική κατάσταση, εκείνα που έχουν διογκωθεί περισσότερο είναι τα ταμειακά της διαθέσιμα, καθώς από 4,18 εκατ. ευρώ το 2015 ανήλθαν σε 13,3 εκατ. ευρώ την αμέσως επόμενη χρονιά.

Ισχυρές τάσεις διόγκωσης, όμως, είχαν και οι υποχρεώσεις που έφτασαν στα 8,27 εκατ. ευρώ.

Στη Louis Vuitton απασχολούνται 24 μισθωτοί με συνολικές αποδοχές, για το 2016, 992.118,58 ευρώ.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, τα μεγέθη των πωλήσεων δείχνουν να «τρέχουν» με περίπου 69.000 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η “εγχώρια φοροδιαφυγή” της Louis Vuitton: Και νέα έφοδος της ΑΑΔΕ στη LV. Επτά αναπάντητα ερωτήματα 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι ήξεραν τα κόλπα με τα POS της Louis Vuitton στη Μύκονο – Marc Sjostedt & Αρετή Ντάρμα τα πρόσωπα του ομίλου