Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Αλέξης Τσίπρας: Όχι στην μείωση του κράτους , ναι στους επενδυτές

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, ένας άλλος κόσμος δεν είναι μόνον εφικτός αλλά και… υπαρκτός στην Ελλάδα η οποία από απόψε τα μεσάνυχτα θα αποκτήσει έναν ακόμη νόμο- λαιμητόμο για συνταξιούχους, επαγγελματίες και σύσσωμη την κοινωνία: Το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατά τον Πρωθυπουργό, ως ισχυρίστηκε grosso modo, αποτελεί την επιτομή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός όμως είπε και άλλα που προϊδεάζουν  πιθανώς σε άλλη χώρα, πάντως σίγουρα όχι σε αυτή την οποία κυβερνά: Η αξιολόγηση σε λίγο θα κλείσει, θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει το μεταμνημονιακό, αναπτυξιακό σχέδιο που θα την βγάλει οριστικώς από την κρίση και τα μνημόνια.

Όπως επισημαίνει το Capital.gr είναι αξιοσημείωτη  η κριτική που άσκησε στη Ν.Δ την οποία εγκάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ για στρατηγικό έλλειμμα, διότι εμμέσως είπε ότι… άλλος δρόμος δεν υπάρχει! Εξ ου και απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα, είπε ότι η μόνη ριζοσπαστική πολιτική σήμερα είναι η προσπάθεια σε αυτό το δημοσιονομικό περιβάλλον που υπαγορεύουν οι κανόνες και οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί, να ανοίγει κανείς δρόμους για την εργασία και την δημιουργία επενδύσεων.

Απέρριψε στο μεταξύ αναφανδόν τυχόν σκέψεις για απολύσεις ή μείωση του κράτους και διατράνωσε ότι οι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι και απαραίτητοι για την ανάπτυξη της χώρας μεν αλλά μόνον εάν είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν στην ανάταξη της χώρας και όχι για να κερδοσκοπήσουν.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός παιάνισε ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους (λησμονώντας προφανώς ότι λίγες μέρες πριν ήταν απολύτως πρόθυμος να την εγκαταλείψει προκειμένου να κλείσει όπως -όπως η αξιολόγηση) και ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος αποτελεί τον μοναδικό υπερασπιστή των λαικών συμφερόντων και του κόσμου της εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

Σταχυολογώντας την ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

*Σε στρατηγικό αδιέξοδο η ΝΔ και οι “μένουμε Ευρώπη” γιατί βασίστηκε στη λαθεμένη εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.

Διαψευστήκατε πλήρως, το σχέδιό μας ήταν να διεκδικήσουμε μια συμφωνία στο πλαίσιο των δυσμενών συσχετισμών στην Ε.Ε. Σήμερα δεν μπορείτε να καταλογίσετε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει σκοπό να βγάλει την Ελλάδα απ το ευρώ και στερείστε στοιχειωδώς εναλλακτικής πρότασης.

*Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αύξανε τα ποσοστά του στην κοινωνία λέγατε ότι δεν μπορούμε να γίνουμε κόμμα διακυβέρνησης γιατί είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Κε Μητσοτάκη τώρα κινδυνεύετε εσείς να κάνετε τη Ν.Δ κόμμα διαμαρτυρίας. Ποια είναι η εναλλακτική σας για το Ασφαλιστικό; Ακούσαμε ότι το ασφαλιστικό ξώκειλε τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Θέλετε να ξεχάσουμε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία λεηλατήθηκαν αλλά το ασφαλιστικό ξώκειλε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε σκληρά.

*Η Eurostat λέει ότι αυτό το οποίο κατηγορούσατε ως αδιέξοδη διαπραγμάτευση μας έδωσε 1% παραπάνω πλεόνασμα από τον στόχο. Και μας είπατε ότι η εναλλακτική για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι η πλήρης περικοπή των επικουρικών συντάξεων και ο ιδιωτικός πυλώνας. Αυτό που προτείνετε έχετε το σθένος να το πείτε θαρραλέα; Τι εννοείτε περικοπές δαπανών; Δε φαντάζομαι ότι εννοείτε ανελαστικές δαπάνες αλλά μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και απολύσεις. Αυτό εννοείτε αλλά δεν τολμάτε να το πείτε.

*Μας κατηγορείτε για οπορτουνισμό, εσείς ο ιδεολόγος, ζητάτε εκλογές αλλά ζητώντας εκλογές χωρίς εναλλακτική πρόταση ο καθένας από μας μπορεί να καταλάβει ποιος είναι ο λόγος που τις ζητάτε. Μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να εκλάβω συνέντευξη του αντιπροέδρου σας ότι θα φέρετε άλλη συμφωνία. Γιατί τις ζητάτε λοιπόν; Για να σωθούν φίλοι σας, αγωνιούντες καναλάρχες που βλέπουν να καταστρέφεται το σύστημα διαπλοκής που έχτιζαν τόσα χρόνια.

*Μας λέτε οπορτουνιστές αλλά την ίδια στιγμή και ιδεοληπτικούς αριστεριστές. Δεν μπορείτε να λέτε τις μονές μέρες ότι είμαστε ταξικοί αποστάτες και τις ζυγές ιδεοληπτικοί αριστεριστές. Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της κι θα το κάνουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο.

*Ποια είναι η λαθροχειρία που διαπράττετε; Ότι έγιναν εκλογές το Σεπτέμβρη μετα τη συμφωνία. Σήμερα μιλήσατε για αχρείαστες εκλογές το Σεπτέμβρη. Αμέσως μόλις καταλήξαμε σε συμφωνία είχαμε την εντιμότητα να πούμε στον ελληνικό λαό μετά τη διαπραγμάτευση αυτό καταφέραμε, έλα να μας κρίνεις. Και ζητήσαμε την εντολή του ελληνικού λαού με τον ίδιο στόχο: Να στήσουμε τη χώρα στα πόδια της.

*Η δέσμευσή μας το Σεπτέμβρη στον ελληνικό λαό ήταν ότι θα προστατεύσουμε όσους είχαν σηκώσει μόνες το βάρος της κρίσης.  Τις δεσμεύσεις μας, τις τηρήσαμε και θα συνεχίσουμε να τις τηρούμε

– προστατέψαμε την α΄ κατοικία
– διευρύναμε το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης
– διευρύναμε τα προγράμματα για ανεργία
-βελτιώσαμε τον ελεγκτικό μηχανισμό
-αφήσαμε την δικαιοσύνη να αναπνεύσει
-βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο
-ξεκολλήσαμε τα μεγάλα έργα υποδομής
-τηρούμε μια βασική μας δέσμευση: να προχωρήσουμε στην αναγκαία μεταρρύθμιση χωρίς να μειώσουμε ούτε ένα ευρώ τις συντάξεις.

*Το ’14 μόνο, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ήταν ύψους 10 δις. ευρώ. Το ¼ του ΑΕΠ χάθηκε από την ύφεση που δημιούργησαν.  Και τολμάνε κάποιοι σήμερα να καταστροφολογούν και να κινδυνολογούν και αναρωτιέμαι από το 2010-2015 σε ποια χώρα ζούσατε; Σε ποιες κυβερνήσεις ήσασταν υπουργοί;

*Πέραν της ήδη ζοφερής κατάστασης υπήρχαν στα χέρια των δανειστών δεσμεύσεις υπογεγραμμένες από τους κ. Σαμαρά-Βενιζέλο. Αναλάβαμε καθήκοντα σε ναρκοθετημένο και υπονομευμένο πεδίο γιατί η κυβέρνησή μας έπρεπε να ανατρέψει δεσμεύσεις για πλεονάσματα 4,5%. Και αυτό το καταφέραμε. Εξοικονομήσαμε 20 δις για την οικονομία για την τριετία 2015-2018. Οι δεσμεύσεις που είχατε αναλάβει ήταν οδυνηρές. Βρεθήκαμε στην ανάγκη και την υποχρέωση να βγάλουμε εμείς τα κάστανα από τη φωτιά που εσείς ανάβατε τόσα χρόνια.

*Το σχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα θα είναι βιώσιμο και θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των Ελλήνων και θα έχει δίκαιη κατανομή. Δεν θα επηρεαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών. Για το 92,5% δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ από τις συντάξεις τους κι αυτή είναι η μεγάλη κατάκτηση της προσπάθειας που κάναμε. Φέρνουμε μια αναγκαία μεταρρύθμιση που μεταφέρει το βάρος σε αυτούς που μπορούν να το σηκώσουν και όχι στους ίδιους τους συνταξιούχους και τους αδύναμους.

*Πρόκειται για τεράστια προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη μέσα σε μια σκληρή δημοσιονομική κατάσταση επειδή εσείς μειώσατε το ΑΕΠ.

Μόνο το 10% των επαγγελματιών θα έχουν επιβαρύνσεις. Με το νέο σύστημα ελεύθερος επαγγελματίας που ασφαλίζεται το 2017 θα πληρώσει 87 ευρώ το μήνα αντί για 250 που θα πλήρωνε μέχρι σήμερα.

Να σταματήσει η σπέκουλα σε σχέση με τις εισφορές. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έκανε ό,τι περνάει απ το χέρι της για να προστατεύσει την πλειοψηφία των επιστημόνων και των επαγγελματιών. Βέβαια θα αδικήσεις και μειοψηφίες.

Το φορολογικό νομοσχέδιο ικανοποιεί τα κριτήρια της προοδευτικότητας και της δίκαιης κατανομής των βαρών.

*Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα καταλάβουν ότι κάνουν λάθος. Πάμε μπροστά, έχουμε άλλες προτεραιότητες:  Να περάσει η Ελλάδα σε περίοδο ανάκαμψης και ανάταξης. Αλλά όχι μιας οποιασδήποτε ανάκαμψης.  Της ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο, με αύξηση μισθών και κοινωνικών παροχών, με προστασία των εργασιακών σχέσεων. Εμείς δεν θα μιλάμε για την ευημερία των αριθμών. Γιατί εάν δεν συνάδει με την ευημερία των ανθρώπων, θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό.  Τα αναπτυξιακά εργαλεία πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως. Η χώρα είναι πρώτη στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ. Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και φέτος.  Παράλληλα, έχουμε στενή συνεργασία για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και της ΕτΕΠ.

*Σταθερό φορολογικό σύστημα για επενδύσεις πάνω από 20εκατ. ευρω.

*Ας αφήσουμε στην άκρη τις νεοφιλελεύθερες εμμονές για απολύσεις. Παραλάβαμε ένα κράτος που ηταν δημιούργημα των κυβερνήσεών σας, θέλει ξήλωμα των συστημάτων διαφθοράς, απλοποίηση διαδικασίων. Θέλει επαναθεμελίωση. Αλλά για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο έχει σημασία ποιος θα το υλοποιήσει. Χρειάζεται σχέση εμπιστοσύνης την οποία δεν μπορεί να την έχει το παλιό πολιτικό σύστημα. Δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε ότι εμείς εκκολάψαμε τη διαφθορά και για την ειλικρίνεια των προθέσεών μας να φέρουμε την αλλαγή.

*Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε το αύριο της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Θέλει σταθερότητα, ασφάλεια, δικαιοσύνη. Δεν είναι ουδέτερη προσέγγιση αυτή αλλά ριζοσπαστική προσέγγιση. Αριστερό δεν είναι να οραματίζεσαι μια ιδανική κοινωνία που δεν θα έρθει αλλά να ματώνεις για πολιτικές που θα ανοίξουν δρόμους για τις δυνάμεις της εργασίας. Αριστερή προοδευτική πολιτική είναι αυτή που παλεύει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μοιραστούν δίκαια τα βάρη και τα οφέλη.

*Θέλω να πω ότι αύριο είναι μια πολύ σημαντική μέρα μετά από 6 χρόνια. Αύριο το Eurogroup θα συνεδριάσει με ημερήσια ατζέντα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για αυτό το θέμα. Είμαι ανοιχτός να συναντηθούμε να τις συζητήσουμε. Αποτελεί ευτύχημα για τη χώρα ότι η κυβερνητική γραμμή δεν είναι ότι το χρέος είναι βιώσιμο και απλώς χρειαζόμαστε πιστοποιητικό βιωσιμότητας.

*Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει τόσο ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη. Θέλω να αναφερθώ στις δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας ο οποίος είπε ότι είναι μεγάλο λάθος να ζητήσουμε από την Ελλάδα νέα μέτρα λιτότητας. Ελπίζω να τις συμμεριστεί και ο κ. Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία να ξεκινήσει για την Ελλάδα και την Ε.Ε έξοδος από την κρίση.

*Ξεκινάμε όλοι μαζί για να χτίσουμε σε νέες βάσεις το αύριο του ελληνικού λαού. Έρχονται καλύτερες μέρες και τις αξίζει και ο τόπος και ο λαός μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

http://www.mononews.gr/kiriakos-mitsotakis-skliro-rok-me-tin-kivernisi-iposchete-miosi-foron/43467