Αναστάτωση φέρεται να επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο έπειτα από τις χθεσινές εξαγγελίες Βίτσα περί παράτασης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που σήκωσαν το βάρος των προσφυγικών ροών. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν γνώριζε τίποτε για την παράταση του μέτρου, όπως αποδεικνύεται και από την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό όπου δεν έγινε καμία αναφορά περί παράτασης του μειωμένου συντελεστή.

Εξάλλου ακριβώς μια μέρα νωρίτερα, ο ίδιος ο κ. Βίτσας είχε υποστηρίξει πως δεν πρόκειται να παραταθεί το καθεστώς, αλλά θα προωθηθεί άλλο σύστημα, χωρίς  να διευκρινίσει ποιο ακριβώς.

Στις πιέσεις που δέχθηκε από τη ΝΔ η οποία κατέθεσε σχετική τροπολογία για την παράταση του ΦΠΑ στα νησιά, που δεν έκανε δεκτή η κυβέρνηση, ο κ. Βίτσας απάντησε: «Μην ανησυχείτε. Εμείς που προασπίσαμε τα νησιά αυτά και επεκτείναμε την ρύθμιση θα φέρουμε μια νέα με κάποιο νόμιμο τρόπο. Αυτή την στιγμή δεν μιλάμε για απλή παράταση. Αλλά για σύνδεση που έχει πιο σταθερό χαρακτήρα όσο διαρκεί το προσφυγικό ζήτημα στα πέντε νησιά. Νομίζω ότι δεν θα θεωρήσετε και εσείς δίκαιο να υπάρχουν νησιά με αυξημένο ΦΠΑ και άλλα να εξαιρούνται. Σε λίγες ημέρες θα έχετε την απάντηση».

Μία μέρα αργότερα προανήγγειλε την κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς να προσδιορίσει το αν θα είναι ετήσια η περιορισμένου χρόνου.

Η ρύθμιση θα αφορά Λέσβο, Λέρο, Κω, Σάμο και Χίο.

Σύγχυση στα νησιά

Όπως και να έχει οι νέες εξαγγελίες του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δημιουργεί σύγχυση στα νησιά καθώς οι επιχειρηματίες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν σε 10 μέρες θα ισχύει ΦΠΑ 24%.

Ούτε ο κύριος Βίτσας αποκάλυψε αν η νέα παράταση θα ισχύσει για 6 μήνες ή παραπάνω, όπως προέβλεπε η τροπολογία που απέρριψε.

Όπως και να έχει η κίνηση αυτή του υπουργού καταδεικνύει μια επικίνδυνη προχειρότητα ως προς τις αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Εξάλλου από πολιτικής σκοπιάς η διακοπή ή μη του μέτρου μειωμένου ΦΠΑ θεωρείται ως μια προσωπική υπόθεση του πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου 2018 και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες: «για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση στα πέντε αυτά νησιά, αλλά και σε ό,τι με αφορά, όσο είμαι εγώ στη θέση του Πρωθυπουργού, απ’ ό,τι φαίνεται και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ, δεν θα υπάρξει άνοδος του ΦΠΑ στα πέντε νησιά».

Οι Βρυξέλλες φέρονται επίσης να μη γνώριζαν το παραμικρό για τις προθέσεις του κ. Βίτσα. Από τις Βρυξέλλες μάλιστα καθίσταται σαφές ότι το ζήτημα των μέτρων του 2019 (θετικών και αρνητικών) έχει κλείσει από τις 15 Οκτωβρίου ήδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συμφωνία των Πρεσπών: Ηχηρή προειδοποίηση από τους 22 μητροπολίτες της Μακεδονίας