Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Αλ. Τσίπρας: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να βγούμε στο ξέφωτο

«Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου για να βγούμε στο ξέφωτο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ υποστήριξε ότι κλειδί αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα -ασφαλιστικό, εργασιακά τηλεοπτικές άδειες- είπε χαρακτηριστικά ότι “στην διάρκεια της πορείας δώσαμε μάχες για να κρατήσουμε τη χώρα και την κοινωνία όρθια. Πετύχαμε πολλά, όχι όσα θέλαμε αλλά πολλά.”

Παλαιοί και νέοι υπουργοί έχουν συνευθύνη, τόνισε ο πρωθυπουργός. Η κυβερνητική πολιτική πρέπει να μένει αδιαίρετη. Τα υπουργεία δεν είναι ιδιότητα διαμερίσματα, είναι δωμάτια ενός κοινού σπιτιού. Οι αποφάσεις ενός μας επηρεάζουν όλους

Για το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι το σύστημα σώθηκε αλλά η κατάσταση για χιλιάδες συνταξιούχους είναι δύσκολη. Δεδομένων των συνθηκών αποφύγαμε τα χειρότερα, αυτά για τα οποία είχαν δεσμευτεί οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές που θα τις εξαφάνιζε αλλά και μια νέα οριζόντια περικοπή. Κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση, σταθεροποιήσαμε την οικονομία και είχαμε τις λιγότερες δυνατές πληγές, τόνισε.

Πρέπει να διανείμουμε δικαιοσύνη

Τώρα, από το να περισώσουμε ότι γίνεται, περνάμε σε μια νέα περίοδο στην οποία πρέπει να διανείμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη της ανάπτυξης που έρχεται. Θα πρέπει γι’ αυτό η ανάπτυξη να πατά σε στέρεες βάσεις και να είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας και όχι των μεγάλων συμφερόντων που έδρεψαν έως τώρα τους καρπούς. Πρέπει, υπογράμμισε, να βασίζεται στην ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία. Χρειάζεται καινοτομία για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα νούμερα

Το τρίτο τρίμηνο έκλεισε με θετικούς ρυθμούς, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και έχουν πιαστεί οι στόχοι του προγράμματος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πρέπει να μειωθεί η ανεργία και έως το 2021 να είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόνισε. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν κινήσεις τώρα. Σε αυτές ο πρωθυπουργός οριοθέτησε την έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, χωρίς υποχωρήσεις στις αρχές αλλά και χωρίς άσκοπές κωλυσιεργίες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα εργασιακά

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι έχουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και την έκθεση της Επιτροπής Σοφών για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Για εμάς μακρόχρονη ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο με προστασία της εργασίας, τόνισε. Απευθύνθηκε στην νέα υπουργό Εργασίας η δουλειά της οποίας θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και την επιτυχία της κυβέρνησης, όπως είπε και ζήτησε από όλους να τη βοηθήσουν στο έργο της. Αναφορά έκανε και στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο όπως είπε πρέπει να προχωρήσει χωρίς να χρειαστεί να αποδομηθούν κρίσιμα επιδόματα που υπάρχουν τώρα.

Οι τηλεοπτικές άδειες

Θα σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο νόμος θα συνεχίσει να ισχύει, εκτός από το σκέλος που αφορά την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΣτΕ.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι το νόμο ψήφισαν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Όπως είπε η μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ δεν ήταν επιλογή αλλά ανάγκη γιατί η ΝΔ δεν συναινεί στο να συσταθεί η ανεξάρτητη αρχή.

Κανείς πια δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός και ελπίζω ότι κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι δεν θα υπάρξει τίμημα. Αποδείξαμε ότι μπορεί να γίνει διαγωνισμός μετά από 27 χρόνια, υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση (pics + video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παπαδημητρίου- Πιτσιόρλας: Οι νέοι υπουργοί που (ευτυχώς) ξέρουν τις αγορές

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ