ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με… λιγότερα μαλλιά βγήκαν οι τραπεζίτες από τη συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα χθες το μεσημέρι στο Μαξίμου, καθώς αυτό που άκουσαν από τον πρωθυπουργό σίγουρα δεν το περίμεναν! Συγκεκριμένα, αυτό που τους ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η σύσταση ενός “παρατηρητηρίου”, αποτελούμενου από στελέχη τραπεζών και ανθρώπους διορισμένους από την κυβέρνηση, το οποίο θα αποφασίζει ποιοι πλειστηριασμοί ακινήτων θα προχωρούν και ποιοι θα μένουν πίσω.
Πρόκειται για μία καταφανώς παράλογη πρόταση: ουσιαστικά, αυτό που ζητά ο πρωθυπουργός είναι η σύσταση ενός εξωθεσμικού οργάνου που θα αποφασίζει, με εντελώς ασαφή κριτήρια, ποια σπίτια θα βγαίνουν στο σφυρί και ποια όχι. Και η συμμετοχή στο όργανο αυτό στελεχών κατ’ επιλογή της κυβέρνησης μαρτυρά ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός αυτής της πρότασης: να περάσει στα χέρια του Μαξίμου η αρμοδιότητα για το ποιοι πλειστηριασμοί θα γίνονται και πότε.
Αν συνδυάσει κανείς την πρόταση αυτή με τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι κανένα λαϊκό σπίτι δεν θα βγει σε πλειστηριασμό (την ώρα που, σημειωτέον, μέχρι τώρα δεν έχει εκπλειστηριαστεί καμία πρώτη κατοικία από τράπεζα, παρά μόνο από τρίτους επισπεύδοντες), η πρόταση αυτή μάλλον προδίδει έλλειψη εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση προς τις τράπεζες: προφανώς, στο Μαξίμου φοβούνται ότι κάποια στιγμή οι τράπεζες θα αρχίσουν να βγάζουν στο σφυρί και ακίνητα χαμηλής αξίας, και θέλουν να προλάβουν αυτό το ενδεχόμενο, απλώνοντας το μακρύ χέρι της εκτελεστικής εξουσίας πάνω από τις τράπεζες, ώστε να είναι αυτοί που θα λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε ακόμα από τους τραπεζίτες να στηρίξουν τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν κινδυνεύουν οι λαϊκές κατοικίες, εν ανάγκη απειλώντας (!) εμμέσως τα ΜΜΕ, τα οποία (όπως φέρεται να σχολίασε) οι ίδιες οι τράπεζες χρηματοδοτούν με τις διαφημίσεις τους, ώστε να μη διαδίδουν fake news για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πάντως, τραπεζικές πηγές μετά τη συνάντηση ξεκαθάριζαν πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίγνωση της κατάστασης και του κοινωνικού τους ρόλου και πως σκοπός των πλειστηριασμών είναι να τιμωρηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που αν και διαθέτουν περιουσία, αποφεύγουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Ήδη, μάλιστα, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως υπάρχει μία τάση συμμόρφωσης από δανειολήπτες που μέχρι πρότινος δε συνεργάζονταν με τις τράπεζες, καθώς ο φόβος των πλειστηριασμών φαίνεται πως τους έκανε να καταλάβουν ότι ο κίνδυνος να χάσουν τα σπίτια τους είναι πλέον ορατός και όχι απλώς φιλολογικός.
Και μολονότι κάτι τέτοιο δε λέγεται ρητά, η γενικότερη αίσθηση είναι ότι η παράλογη πρόταση του πρωθυπουργού για το “παρατηρητήριο” πλειστηριασμών επιστρέφεται ως απαράδεκτη…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σφοδρή επίθεση του Δημήτρη Καμμένου στους «53» του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστρέφει ο τρόμος στα σούπερ μάρκετ: Απειλούν με δηλητηριασμένα τρόφιμα στα ράφια
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H μεγάλη κόντρα δικαστών και Μαξίμου. Όλο το παρασκήνιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν: Το Ισραήλ δεν κατάφερε να λυγίσει το πνεύμα αντίστασης των αδελφών μας
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία