• Big Story

    Αυτό είναι το colpo grosso των ξένων μετόχων των τραπεζών. Οι μεθοδεύσεις και το παρασκήνιο

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co


    Άνευ νοήματος φαίνεται η συζήτηση περί πώλησης των κόκκινων δανείων σε ξένους αφού ήδη τα 100 δις.ευρώ των προβληματικών χορηγήσεων «ανήκουν» σε διεθνή επενδυτικά funds και μάλιστα στα λεγόμενα υψηλού ρίσκου που αναζητούν και υψηλές αποδόσεις. Ελέγχοντας ποσοστό της τάξης του 80% στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών, οι διεθνείς επενδυτές – στην πλειονότητά τους hedge funds μετά την ανακεφαλαιοποίηση του Νοεμβρίου – ελέγχουν στην ουσία τη διαχείριση των NPLs και «υπαγορεύουν» τον τρόπο με τον οποίο θα τα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες.

    Γνώστες της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν ότι οι πιέσεις από τους επενδυτές προς τις διοικήσεις είναι ισχυρές προς την κατεύθυνση πιο ριζικών πρωτοβουλιών, με στόχο την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων.

    Για τα hedge funds που τοποθετήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες η ευκαιρία είναι διπλή: από την άνοδο των μετοχών εάν «πιάσει» το στόρυ της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, δηλαδή αν υπάρξει ανακτησιμότητα, αλλά και από την πώληση ειδικά επιχειρηματικών δανείων και την αναδιάρθρωση του ελληνικού επιχειρείν. Στο τελευταίο κομμάτι, οι ζυμώσεις είναι πολλές και ξένα funds έχουν «λοκάρει» ευκαιρίες σε κλάδους και επιχειρήσεις.

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    Οι παρεμβάσεις των ξένων θα γίνουν πιο ηχηρές στην συνέχεια, όπου κρίνουν ότι δεν υλοποιείται ο σχεδιασμός τους, εκτιμούν τραπεζίτες, υπενθυμίζοντας ότι οι υπόγειες κινήσεις του John Paulson στην Τράπεζα Πειραιώς δεν ήταν τυχαίες. Στο ίδιο πλαίσιο, οι μεγαλοεπενδυτές θα επιδιώξουν να έχουν λόγο και στις αλλαγές των διοικητικών συμβουλίων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα ενόψει εφαρμογής της νομοθεσίας για την σύνθεση των δ.σ και των επιτροπών των τραπεζών.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά έλληνας τραπεζίτης, το μήλον της έριδος είναι τα κόκκινα δάνεια, στην ουσία δηλαδή ο έλεγχος μεγάλου μέρους της εγχώριας οικονομίας. Το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο του συστήματος είναι της τάξης των 200 δις.ευρώ εκ των οποίων τα 100 δις.ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

    Μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 το 80% των τραπεζών ελέγχεται από ξένους επενδυτές, το συντριπτικό μέρος των οποίων είναι hedge funds, η μόνη κατηγορία επενδυτών που ενδιαφέρθηκε να επενδύσει, και μόλις το 20% ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Το Ταμείο ήλεγχε το 67% της Τράπεζας Πειραιώς, το 66,2% της Alpha Bank, το 52,7% της Εθνικής Τράπεζας και το 35,4% της Eurobank και μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, το ποσοστό έχει περιοριστεί δραστικά στο 26% της Πειραιώς, στο 11% της Αlpha Bank, στο 40,4% της Εθνικής και στο 2,4% της Eurobank.



    ΣΧΟΛΙΑ