Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Αυτή είναι η πραγματικότητα για την Ελλάδα – Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις από την πιο έγκυρη εφημερίδα του πλανήτη

Εurogroup

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem και ο Ευκ. Τσακαλώτος

Είναι επίσημο πια, αυτό το καλοκαίρι η ελληνική κρίση αναβλήθηκε. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας 11 ωρών που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να ξεπαγώσουν περισσότερα δάνεια διάσωσης και να ψάξουν για τρόπους να ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα λάβει 10,3 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με αυτά τα χρήματα η Ελλάδα θα μπορεί να πληρώσει τις δόσεις μέχρι τον Ιούλιο. Δεν υπάρχει ανησυχία για τυχόν καταστροφική αθέτηση πληρωμών και εξόδου από το ευρώ όπως το καλοκαίρι του 2015.

Παρόλα αυτά, η χώρα μας απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ασφαλής οικονομικά, κάτι που σημαίνει ότι η κρίση μπορεί να ξεσπάσει και πάλι και να προκαλέσει νέους τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Η έγκυρη εφημερίδα The Washington Post εξηγεί αναλυτικά τι μέλλει γενέσθαι για την Ελλάδα.

Ε: Διέφυγε η Ελλάδα τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ;

Α: Για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον ναι. Υπάρχουν ακόμα αλλαγές να γίνουν προτού εκταμιευτεί η δόση. Αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι έχει επιτευχθεί. Μακροπρόθεσμα πάντως ο κίνδυνος παραμένει.

Το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, ακόμα αμφιταλαντεύονται σχετικά με το πόση λιτότητα χρειάζεται ακόμα η Ελλάδα. Για την ακρίβεια, η Γερμανία και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν η Ελλάδα να παρουσιάσει πλεόνασμα – όταν δε θα έχει το βραχνά των δόσεων – του 3,5% στο ετήσιο ΑΕΠ. Αυτό αποτελεί τεράστιο νούμερο. Και θα μπορούσε να καταπνίξει την ανάπτυξη γιατί θα άφηνε ελάχιστο χώρο στην κυβέρνηση για να ξοδέψει χρήματα για την οικονομία.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές θέλουν τέτοιο πλεόνασμα για να σιγουρευτούν ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τις δόσεις. Όμως το ΔΝΤ τονίζει ότι αυτό το νούμερο δεν είναι ρεαλιστικό και επιθυμεί να τεθεί μικρότερος στόχος, περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ.

Ε: Μόνο σε αυτά υπάρχουν διαφωνίες;

Α: Όχι, διαφωνούν επίσης και στον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ λέει ότι το ελληνικό χρέος, το οποίο βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ σήμερα, δεν είναι βιώσιμο. Θέλει οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν να χαμηλώσουν τα επιτόκια παλαιότερων δανείων που έχουν χορηγήσει στη χώρα και να επεκτείνουν τις ημερομηνίες αποπληρωμής.

Οι Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι εφικτή. Όμως η συμφωνία της Τετάρτης απέκλεισε συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους τουλάχιστον ως το 2018.

Η Γερμανία, η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή από όλους τους δανειστές της Ελλάδας, διστάζει να περάσει στο Κοινοβούλιο νομοθεσία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους λόγω και των επερχόμενων εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2017.

Ε: Απέτυχαν, λοιπόν, όλες οι συζητήσεις περί ελάφρυνσης;

Α: Όχι εντελώς, καθώς και οι δυο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις.

Το ΔΝΤ επιθυμούσε να γίνει τώρα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όμως συμφώνησε να επανέλθει αργότερα η συζήτηση.

Από τη μεριά τους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν στο περίπου να χαλαρώσουν τους όρους χρηματοδότησης κάποιων δανείων διάσωσης, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν το ακριβές ποσό των χρημάτων που θα εξοικονομήσει αυτή η κίνηση. Το πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ παραμένει, αλλά με ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης ως το 2018.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν ως προς την ελάφρυνση αλλά το άφησαν μετέωρο το ζήτημα. Πέτυχαν να κρατήσουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με ρόλο αξιόπιστου συμβούλου και δανειστή.

Και εξίσου σημαντικό το ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέφυγαν τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, μιας και οι Βρετανοί πολίτες ετοιμάζονται για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου – για το αν θα αφήσουν ή όχι την ΕΕ. Η ελληνική κρίση έχει προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην εικόνα της Ευρώπης.

Και με το προσφυγικό να οξύνεται, καθώς καταφτάνουν συνεχώς πρόσφυγες από τη Συρία, η ΕΕ δεν χρειάζεται άλλη μια κρίση στην πλάτη της τώρα.

Ε: Τι έπρεπε να κάνει η Ελλάδα για να λάβει την τελευταία δόση;

Α: Αύξησε τους φόρους στα πάντα, από τα ακίνητα ως τον τουρισμό – την αστείρευτη πηγή εισοδήματος της χώρας. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε στο 24% αυτό το καλοκαίρι, από το 23% που ήταν πριν, ενώ αυξήθηκαν και οι φόροι στη βενζίνη, τον καφέ, το αλκοόλ, τον καπνό, τα πολυτελή αγαθά, τα σταθερά τηλέφωνα, τον τζόγο και την συνδρομητική τηλεόραση.

Η κυβέρνηση επίσης αναδιάρθρωσε το προβληματικό σύστημα συνταξιοδότησης, αυξάνοντας τα ποσοστά εισφορών και μειώνοντας το ποσό που θα λάβουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι.

Και τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί δια νόμου να κάνει αυτόματες περικοπές – ο περιβόητος κόφτης – εάν δεν πιάσει τους απαιτούμενους στόχους.

Ε: Ποια είναι η γνώμη των ειδικών;

Α: Ο Guntram Wolff, ο επικεφαλής του think tank Breugel στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι οι οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας στην Ευρωζώνη – τόσο για παλαιότερες δανειοδοτήσεις όσο και για καινούριες – θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλότερα από το 15% της ετήσιας βάσης.

“Η θετική πλευρά του πράγματος είναι ότι υπάρχει συμφωνία για άνοιγμα νέων πόρων, να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά και μια συνειδητοποίηση της κατάστασης του χρέους και πώς αυτό μπορεί να διαχειριστεί”, δήλωσε ο Wolff.

Επίσης, είπε ότι αυτή η επιμονή για πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ είναι παράδοξη.

“Για την ακρίβεια, για τα επόμενα δύο χρόνια θα βλέπουμε την Ελλάδα να συνεχίζει να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να επιτύχει τους στόχους, πράγμα που είναι κακό για την ανάπτυξη μιας οικονομίας που βρίσκεται ήδη σε ύφεση και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα”, είπε ο Wolff.

Ε: Αυτό μεταφράζεται ως παράταση της δυστυχίας της Ελλάδας;

Α: Περίπου. Η Ελλάδα μπορεί να απέφυγε μια χρεοκοπία φέτος το καλοκαίρι, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα βουνό χρέους που συνεχίζει να μεγαλώνει – φτάνοντας φέτος να είναι σχεδόν διπλάσιο από την παραγωγή της χώρας, στα 330 δισ. ευρώ. Κάθε Έλληνας, Ελληνίδα και παιδί θα αναγκαστεί να κουβαλήσει χρέος 30.000 ευρώ ο καθένας στην πλάτη του, ακόμα και αν οι όροι αποπληρωμής βελτιωθούν.

Με όλα αυτά ως τροφή για σκέψη, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση επίτευξης του φιλόδοξου πλεονάσματος και να προσπαθήσει να θέσει σε λειτουργία τους μοχλούς κίνησης της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη 2,7% τον επόμενο χρόνο μετά από τρία συνεχόμενα μηδενικής ανάπτυξης.

Το ΔΝΤ δεν πιστεύει σε αυτά τα νούμερα και επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα: Είτε πιο γενναιόδωρη ελάφρυνση του χρέους είτε περισσότερη λιτότητα – ή ακόμα και ένα μείγμα αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/efnidiastiki-politiki-paremvasi-tou-sokrati-kokkali/48585