Η άνοδος του bitcoin και των λοιπών κρυπτονομισμάτων αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα στις χρηματοπιστωτικές αγορές τα τελευταία χρόνια. Η άνοδος του bitcoin θα συνεχιστεί –σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα– κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2018, αλλά η Ρωσία και η Κίνα θα μηχανευτούν από κοινού την κατάρρευσή του. Το 2018 η πορεία του bitcoin κορυφώνεται, με την αξία του να ξεπερνά τα 60.000 δολάρια και τη χρηματιστηριακή αξία του να κινείται πάνω από το 1 τρισ. δολάρια, καθώς η εμφάνιση του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης σε bitcoin τον Δεκέμβριο του 2017 προκαλεί ένα μαζικό κύμα ενδιαφέροντος από επενδυτές και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που αισθάνονται πιο άνετα να διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αντί να δεσμεύουν κεφάλαια σε συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

H Ρωσική αρκούδα θα καταπιεί το Bitcoin 

Πολύ σύντομα, όμως, το φαινόμενο bitcoin χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, καθώς η Ρωσία και η Κίνα το οδηγούν έξυπνα στο περιθώριο ή και απαγορεύουν την κυκλοφορία μη περιορισμένων κρυπτονομισμάτων στις εγχώριες αγορές τους.

Η Ρωσία (Η αρκούδα του Βορρά) εμπλέκεται επισήμως στο mining κρυπτονομισμάτων ώστε να επηρεάσει την ανάπτυξη πρωτοκόλλων και να στρέψει την προσοχή μακριά από το bitcoin, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού κεφαλαίου εντός των τειχών.

Η Κίνα κινείται ανάλογα: επιτίθεται μαζικά στα κρυπτονομίσματα απαγορεύοντας το mining των πιο δημοφιλών από αυτά εντός της χώρας, χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία τη σπατάλη ενέργειας και την απειλή για το περιβάλλον. Ωστόσο, φοβάται εξίσου με τη Ρωσία τη δύναμη του bitcoin να λειτουργεί ως όχημα για τη διαφυγή κεφαλαίου.

Ως αντιπρόταση, η Κίνα παρουσιάζει ένα κρυπτονόμισμα κρατικής έμπνευσης, στο οποίο η διαδικασία mining είναι λιγότερο ενεργοβόρα. Η μεγαλύτερη ευκολία χρήσης των κρατικά ελεγχόμενων πρωτοκόλλων στις πραγματικές πληρωμές και η σταθερότητα των τιμών, καθώς βέβαια και η ισχύς της κρατικής παρέμβασης, προκαλεί μείωση του ενδιαφέροντος για όλα τα κρυπτονομίσματα και θέτει ολοκληρωτικά το bitcoin και το φαινόμενο των κρυπτονομισμάτων στο περιθώριο σε ό,τι αφορά την κερδοσκοπική εκμετάλλευσή τους, ακόμα και όταν η τεχνολογία του block chain αναπτύσσεται με γεωμετρικό ρυθμό.

Μετά τη θεαματική κορύφωση του 2018, το 2019 το bitcoin συντρίβεται και σκαλώνει κοντά στο βασικό “κόστος παραγωγής” του, στα 1.000 δολάρια.

 

To κείμενο είναι των Kay Van-Petersen (είναι Παγκόσμιος Αναλυτής Μακροοικονομικής Στρατηγικής & Κρυπτονομισμάτων) και Jacob Pouncey (είναι Αναλυτής Κρυπτονομισμάτων της Saxo Bank)