ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Αποφασισμένη να ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης που έχει μπλοκάρει την εξαγορά, ύψους 367 εκατ. δολαρίων, της HEC Europe, είναι η Aegean Marine Petroleum Network. Πρόκειται για την εξαγορά που θα οδηγήσει εκ νέου τον επιχειρηματία και εφοπλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη στη διοίκηση της Aegean Marine, από την οποία είχε αποχωρήσει το 2016, η οποία σταμάτησε με προσωρινή περιοριστική εντολή που εξέδωσε δικαστής της Νέας Υόρκης.
«Θα εφεσιβάλλουμε την κίνηση αυτή [την προσωρινή περιοριστική διαταγή] στην επόμενη ακρόαση», δήλωσε, την Πέμπτη, ο Jonathan McIlroy, υψηλόβαθμο στέλεχος της Aegean, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. «Θεωρούμε ότι είναι εσφαλμένη και ότι θα απορριφθεί», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο επιχείρημα ομάδας αμερικανικών hedge funds και άλλων επενδυτών μετόχων της Aegean Marine ότι η εξαγορά θα εξασθενίσει δραματικά τη μετοχική θέση τους στην εταιρεία.
Σημειώνεται ότι η δικαστής Loretta Preska επισήμανε ότι η συναλλαγή δεν μπορεί να υλοποιηθεί επειδή δεν έχει εγκριθεί από τους μετόχους της Aegean Marine και προγραμματίστηκε πριν από τη ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.
Σημειώνεται ακόμη ότι το τίμημα της εξαγοράς περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 33% των μετοχών της Aegean Marine. Oι μέτοχοι της HEC είναι εταιρείες που ανήκουν και ελέγχονται από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς και μέλη της οικογένειας Αγιοστρατίτη, οι οποίοι πλέον θα γίνουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Aegean.
Οι ενάγοντες, με επικεφαλής τον Tyler Baron, του οποίου η εταιρεία RBM Holdings κατέχει το 4,5% των μετοχών της Aegean, αντιπροσωπεύουν το 12,5% των μετόχων της Aegean, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει ενέργειες επιδιώκοντας να διοριστεί νέο ΔΣ στην εταιρεία και στην συνέχεια να αντιταχθούν στη συμφωνία με τη HEC.
Η δικαστής Preska τάχθηκε με το μέρος τους, υποστηρίζονας ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να διασφαλιστεί ότι η ψήφος των μετόχων είναι «ιερή». Παράλληλα δήλωσε ότι το τίμημα της συναλλαγής θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στους μετόχους. Σημείωσε επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει να επαναγοράσει τις μετοχές του κ. Μελισσανίδη στα 4,45 δολ. ανά μετοχή, μόλις 18 μήνες από την αγορά όλων των μετοχών της στα 8,91 δολάρια.
Παράλληλα η δικαστής χαρακτήρισε ύποπτη τη χρονική στιγμή της συναλλαγής, τονίζοντας ότι: «Μετά την παραλαβή της ειδοποίησης από τους ενάγοντες, δηλαδή της απόφασης της επιτροπής να προτείνει κάποια άλλα στελέχη για τις διευθυντικές θέσεις της εταιρίας, το διοικητικό συμβούλιο προχώρησε στην απόφαση της εξαγοράς πριν από την ετήσια συνάντηση».
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της Aegean Marine, υποστήριξαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη ότι η προσωρινή απαγόρευση που ζήτησε η RBM Holdings του Tyler Baron απειλεί μία συμφωνία ζωτικής σημασίας για το μέλλον του προμηθευτή καυσίμων πλοίων και ιδιοκτήτη δεξαμενόπλοιων.
Μετά τη συμφωνία, ο κ. Μελισσανίδης θα κατέχει πλέον 33% των μετοχών της Aegean Marine και σε συνδυασμό με τις μετοχές του μεγαλύτερου μέτοχου – εφοπλιστή και πρώην προέδρου Πήτερ Γεωργιόπουλου – οι μέτοχοι που «τάσσονται» μαζί του θα μπορούν να μπλοκάρουν τις αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο, που ζητά το 12,5%.
Ωστόσο, πηγή από το περιβάλλον του κ. Γεωργιόπουλου διευκρινίζει ότι ο εφοπλιστής δεν τάσσεται ούτε είχε ταχθεί στο παρελθόν με τον κ. Μελισσανίδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δ. Μελισσανίδης: Το super deal και η μεγάλη επιστροφή στην Aegean Marine
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αegean Marine: Μάχη μετόχων-διοίκησης για την εξαγορά της HEC Europe. Οι τελευταίες εξελίξεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Πρώην πρόεδρος Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης ειδικός απεσταλμένος στη Λ. Αμερική
- ΦΠΑ: Αυτόματα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025– Πώς θα βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ
- Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η πρώτη δόση – Τα ποσά ανά κατηγορία – Τι θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους
- Υπουργικό συμβούλιο: Η ατζέντα για το 2025 – Στο τραπέζι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων