«Για πρώτη φορά επί Δημαρχίας μου, ο Άλιμος τάχθηκε υπέρ της επένδυσης στον χώρο του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, και μάλιστα δύο φορές, με αντίστοιχες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (Νοέμβριος 2015 και Αύγουστος 2017)» δηλώνει στο mononews ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, ωστόσο, θεωρεί ότι δεν έχουν ρυθμιστεί κάποια «αυτονόητα ζητήματα».

Κατά την άποψή του η αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει ο δήμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του Φορέα Κοινοχρήστων δεν εμποδίζει την επένδυση στο Ελληνικό.

«Θέσαμε κάποια αυτονόητα ζητήματα που έπρεπε να ρυθμισθούν (θέσεις εργασίας για τους κατοίκους του Αλίμου και των όμορων περιοχών, διαδημοτικός σταθμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα στο Πάρκο κ.λπ.). Τα ζητήματα αυτά παραμένουν μέχρι και σήμερα σε εκκρεμότητα» σημειώνει και προσθέτει:

«Ο Φορέας Διοίκησης θα έχει ως αρμοδιότητα την καθαριότητα (σκουπίδια) και τον ηλεκτροφωτισμό στην περιοχή της επένδυσης, αφού χτιστούν κατοικίες και καταστήματα και προκύψουν οι αντίστοιχες ανάγκες. Δηλαδή δεν απαιτείται προς το παρόν, και για τα επόμενα χρόνια, να παράσχει κάποια υπηρεσία ο Φορέας. Μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας, έχουμε κάθε περιθώριο για αλλαγή και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του, χωρίς να επηρεάζεται η Επένδυση.

Για τον Φορέα αυτό, είχαμε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες έγκαιρα θέσαμε στην Κυβέρνηση (ΥΠΕΣ, Βουλή κ.λπ.). Οι προτάσεις αυτές δεν ελήφθησαν υπόψη. Κύρια σημεία της διαφωνίας μας: πρώτον ότι δεν χρειάζεται εμπλοκή των υπουργείων στη λειτουργία του Φορέα και δεύτερον ότι ο Φορέας πρέπει να είναι ΝΠΔΔ και όχι ΝΠΙΔ. Επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση που ο Φορέας γίνει ΝΠΔΔ, μπορεί να του εκχωρηθεί και διαχείριση ΕΣΠΑ, ώστε να δοθεί προστιθέμενη αξία στην περιοχή της επένδυσης και τους όμορους Δήμους με έργα υποδομής κ.λπ.

Όλα τα παραπάνω τα έθεσα σε όλους τους παρευρισκόμενους στην πρώτη και μοναδική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Φορέα στις 17.1.2019, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών.»

Σύμφωνα με τον ίδιο «η προσφυγή στη Δικαιοσύνη έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επειδή οι θέσεις μας δεν ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου με ομόφωνη απόφαση (δηλαδή όλων των δημοτικών παρατάξεων) προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, με στόχο τη διόρθωση και όχι την κατάργηση του Φορέα. Η εκκρεμότητα αυτή δεν επηρεάζει ούτε την ύπαρξη του Φορέα (ο Φορέας πλέον υπάρχει), ούτε τη λειτουργία του Φορέα (καθώς προς το παρόν δεν έχει αναπτύξει καμία δραστηριότητα), ούτε πολύ περισσότερο την ομαλή πρόοδο της επένδυσης.

Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που έχουμε μία διαφορετική άποψη σε ένα επί μέρους ζήτημα να ακούμε ότι δήθεν «είμαστε κατά της Επένδυσης», ότι τάχα «μπλοκάρουμε την Επένδυση» κ.λπ. Όλα αυτά απέχουν από την αλήθεια, αλλά και από την προσοχή που απαιτείται για μια τόσο σοβαρή υπόθεση.»

Ο κ. Κονδύλης χαρακτηρίζει «ατυχείς» τους χαρακτηρισμούς και τους ισχυρισμούς που διατύπωσε με αφορμή την αίτηση ακύρωσης του Φορέα από τον Άλιμο ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, συμπληρώνοντας: «Όπως έχω κατ’ επανάληψη επισημάνει και στον ίδιον, το ζήτημα της ανάπλασης του πρώην Αεροδρομίου δεν αποτελεί αποκλειστικό δημοτικό ζήτημα κανενός εκ των Δήμων μας, αλλά Μητροπολιτικό ζήτημα όλων μας και όλης της Νότιας Αθήνας. Ως τέτοιο ζήτημα, πολύπλοκο, με τεχνοκρατικές παραμέτρους και εμπλοκή πολλών Δήμων και φορέων, απαιτεί νηφαλιότητα, ώριμη προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων (Κυβέρνηση, Δήμοι, επενδυτές κ.λπ.). Αν δεν τα πετύχουμε αυτά, οι ζημιωμένοι θα είναι οι πολίτες των Δήμων μας και η ίδια η Επένδυση. Η ευκαιρία για τη Νότια Αθήνα είναι μοναδική! Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και με σοβαρότητα να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις σε ζητήματα που θα απασχολούν την περιοχή μας για τα επόμενα 100 χρόνια.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αιχμηρή απάντηση του Γιάννη Κωνσταντάτου στον Ανδρέα Κονδύλη για την προσφυγή του κατά του Φορέα Κοινοχρήστων στο Ελληνικό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλυπτικό: Ο δήμαρχος Αλίμου φρενάρει το Ελληνικό με αγωγή στο ΣτΕ κατά του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γ. Κωνσταντάτος, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων στην ανάπτυξη του Ελληνικού