Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Ολγα Γεροβασίλη: Δεν ήταν προαπαιτούμενο το “ακαταδίωκτο” του ΤΑΙΠΕΔ-Η σχετική τροπολογία πέρασε όμως…νύχτα!

Υπογράφεται εντός της ημέρας το μνημόνιο κατανόησης (MoU) μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της Lamda Development για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού , όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κα. Όλγα Γεροβασίλη, ενώ η τελική υπογραφή της συμφωνίας έχει προγραμματισθεί για τις 16 Νοεμβρίου 2016.

Με την ολοκλήρωση της παραχώρησης του Ελληνικού αλλά και τη ρύθμιση δομής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ολοκληρώνονται οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων για την εκταμίευσης των 7,5 δις ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Γεροβασίλη, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αρνήθηκε ότι υπάρχει προαπαιτούμενο στην αξιολόγηση η εξασφάλιση του «ακαταδίωκτου» για τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την σχετική τροπολογία που πέρασε η Κυβέρνηση, το βράδυ της 1ης Ιουνίου, από τη Βουλή και αφορούσε στην απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης “πόθεν έσχες” τα μέλη του δ.σ. του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ που θα ελέγχεται από ελεγκτική εταιρία από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ ο εσωτερικός κανονισμός της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας.

 

Στην ίδια τροπολογία, ο εισαγγελέας ή οι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου θα επιλαμβάνονται των μηνύσεων, καταγγελιών ή αναφορών για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του δ.Σ. του νέου υπέρ- ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ειδικότερα, πλέον εφόσον οι αποφάσεις του δ.σ. της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας λαμβάνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νόμου, του εσωτερικού κανονισμού της και της ισχύουσας νομοθεσίας, θα θεωρείται πως είναι σύμφωνες με το σκοπό της εταιρείας. Στη βάση αυτή, τα μέλη του δ.σ. δεν θα υπέχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παρά μόνο για δόλο ή βαρεία αμέλεια. Στο δε μέτρο η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι δεσμευτική σε κάθε αστικό και ποινικό δικαστήριο αποκλειστικά για τα θέματα που έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο με βάση στοιχεία που έχουν υποβληθεί. Στο ίδιο πλαίσιο η τροπολογία ξεκαθαρίζει πως σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως, ο οποίος αν κρίνει ότι τα παραπάνω χρήζουν προκαταρκτικής εξέτασης την εκτελεί αυτοπρόσωπος ή την αναθέτει σε έναν εκ των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.

Οσον αφορά στη μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ η κα. Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι αυτό δεν αποτελεί “αγκάθι” διότι η διευθέτησή του δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά κάποιες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν με την Deutsche Telekom και θα έχουν διευθετηθεί έως την εκταμίευση της δόσης. Εξ ου και όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος το θέμα του ΟΤΕ δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα του επικείμενου Euroworking Group (EWG).

Κατά τα λοιπά, η κα Γεροβασίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διενεργηθεί δημοψήφισμα για την πρόταση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά  στην αναθεώρηση του συντάγματος.

Σχετικά με τα εργασιακά, χαρακτήρισε προσπάθεια κατατρομοκράτησης όσα ακούγονται περί κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι τέτοιο αίτημα. Αυτό που υπάρχει, είπε, είναι οι θέσεις του ΔΝΤ που έχει ήδη απορρίψει η κυβέρνηση για αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου, lockout και ομαδικές απολύσεις, τονίζοντας ότι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης το επόμενο διάστημα θα είναι και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/piesis-ton-thesmon-stin-kivernisi-meta-ti-dioxi-ton-empirognomonon-tou-teped-ston-anakriti-i-katigoroumeni/50594