• AUTO

    Τραμπ: Θα καταργήσω από την πρώτη μέρα την «εντολή» Μπάιντεν για Ηλεκτρικά Οχήματα

    • Bloomberg
    Ντόναλντ Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ μπήκαν οι πολιτικές του Τζο Μπάιντεν για τα Ηλεκτρικά Οχήματα,  με τον πρώην πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο να υπόσχεται πως θα τους καταργήσει από την πρώτη ημέρα της νέας του θητείας.

    «Θα τερματίσω την “εντολή” για τα ηλεκτρικά οχήματα την πρώτη μέρα», είπε ο Τραμπ στην ομιλία του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι.

    Όπως υποστήριξε, ο τερματισμός «θα σώσει την αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ από την πλήρη εξάλειψη, κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, και θα εξοικονομήσει χιλιάδες δολάρια ανά αυτοκίνητο στους Αμερικανούς πελάτες».

    Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει εκδώσει κάποια εντολή που να αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα, οι επικριτές των νέων ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης που εκδόθηκαν από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος τον Μάρτιο υποστήριξαν πως θα αναγκάσουν παράνομα τις αυτοκινητοβιομηχανίες να στραφούν στις πωλήσεις Ηλεκτρικών Οχημάτων (EV).

    Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να καταργήσει αυτό που αποκαλεί «εντολή EV» του Μπάιντεν, αναφερόμενος στον νέο κανονισμό  που βάζει όρια στη ρύπανση από τις εξατμίσεις των οχημάτων και που είναι τόσο αυστηρός που θα ανάγκαζε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πουλήσουν πολύ περισσότερα ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα με την πάροδο του χρόνου.

    Αν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τρόπο συμμόρφωσης με τα όρια ρύπανσης, αναμένεται να τα τηρήσουν πουλώντας περισσότερα υβριδικά οχήματα χαμηλότερων εκπομπών και ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Σύμφωνα με ένα σενάριο που διαμορφώθηκε από την EPA, περίπου το 56% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών το 2032 θα ήταν ηλεκτρικά και ένα επιπλέον 16% θα ήταν υβριδικά.

    Οι παρατηρήσεις του Τραμπ για τα ηλεκτρικά οχήματα ήρθαν λίγο πριν επικρίνει αυτό που χαρακτήρισε ως «σπάταλες τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν να κάνουν με την πράσινη νέα απάτη».

    Υποστήριξε πως θα κατευθύνει τα χρήματα αυτά σε έργα όπως δρόμοι, γέφυρες και φράγματα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εκπληρώσει τη δέσμευσή του.

    Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει την περιφρόνησή του για τα ηλεκτρικά οχήματα, ισχυριζόμενος ότι δεν λειτουργούν και πως θα ωφελήσουν την Κίνα και το Μεξικό, ενώ θα βλάψουν τους Αμερικανούς εργάτες των αυτοκινητοβιομηχανιών.

    Ο Μπάιντεν, αντίθετα, έχει κάνει τη στροφή προς τα αυτοκίνητα με μπαταρίες ως μία από τις κορυφαίες πολιτικές του για το κλίμα και τη βιομηχανία, ενώ έχει θέσει ως στόχο το 50% όλων των πωλήσεων νέων οχημάτων να είναι ηλεκτρικά έως το 2030.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ – NBC: Ο Μπάιντεν αισθάνεται πληγωμένος, θεωρεί ότι τον πρόδωσαν οι Δημοκρατικοί

    ΗΠΑ: Άλλοι πέντε εκλεγμένοι Δημοκρατικοί καλούν τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία

    ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παραμένει «απολύτως» μέσα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο



    ΣΧΟΛΙΑ