Το κυκλοφοριακό χάος την τελευταία μέρα πριν το lockdown ανέδειξε περίτρανα το πρόβλημα της πρωτεύουσας.

Οι δρόμοι της Αθήνας σχεδιάστηκαν για να υποστηρίξουν 2 εκ. κατοίκους και 1.5 εκ. οχήματα. Σήμερα στριμώχνονται σ’ αυτούς 6 εκ. κάτοικοι και 5.5 εκ. οχήματα.

Από το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής ανακοινώθηκε ότι η Παρασκευή 6/11 είναι σε 14 κεντρικές αρτηρίες η χειρότερη μέρα από άποψη κυκλοφορίας, τα τελευταία 14 χρόνια.

Είναι ξεκάθαρο ότι σύντομα σε μέρες κυκλοφοριακού φόρτου θα υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν θα μπορούν ούτε να ξεπαρκάρουν. Βέβαια το πρόβλημα επιτείνεται γιατί ο καθένας κάνει ότι του κατέβει: Ανάποδα σε μονόδρομους, διπλοπαρκαρίσματα, παραβιάσεις κάθε κανόνα, κλείσιμο διασταυρώσεων και άλλα πολλά. Προφανώς χρειάζεται αυστηρή αστυνόμευση αλλά τι να προκάνει πια και η αστυνομία;

Η πανδημία έχει αναδείξει περίτρανα το ασφυκτικό πρόβλημα υπερπληθυσμού της πρωτεύουσας: Στα ΜΜΜ, στα καταστήματα, στις τράπεζες, στα supermarketκαι φυσικά στους δρόμους, ο κόσμος ταλαιπωρείται απίστευτα.Όμως αυτό που ζήσαμε στους δρόμους στις 6/11 τουλάχιστον στην δική μου αυτοκινητική εμπειρία δεν έχει προηγούμενο. Το μποτιλιάρισμα στην κάθοδο του Κηφισού στην κατεύθυνση από Κηφισιά προς Πειραιά ξεπέρασε τη διασταύρωση του Αγ. Στεφάνου και άγγιξε τα διόδια των Αφιδνών. Αν κάποιος επέμενε να φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά χρειαζόταν περισσότερη ώρα απ’ ότι αν πήγαινε από την Κηφισιά στην Λαμία ή στο Γαλαξίδι.

Στην Αττική Οδό το μποτιλιάρισμα στον Περιφερειακό του Υμηττού για τα αυτοκίνητα που πήγαιναν προς Ελευσίνα έπιανε από την διχάλα με το Μαρκόπουλο.

Προσωπικά χρειάστηκα μια ώρα για να πάω από τον Παπάγο στην Κηφισιά μια διαδρομή 18-20 λεπτών. Η κίνηση δεν κάμφθηκε ούτε αργά το βράδυ, καθώς έφυγαν και εκτός Αττικής 78χ αυτοκίνητα. Βέβαια αυτό είναι μια μέτρια έξοδος, σε καμία περίπτωση μεγάλη. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε εντός Αθηνών γιατί όλοι έσπευσαν για ψώνια της τελευταίας στιγμής αλλά και υποχρεώσεις που ανέβαλαν. Έτσι βρεθήκαμε σε αδιέξοδο όλοι μαζί.

Προφανώς πρέπει να προωθηθούν πολιτικές αποκέντρωσης και μικροκινητικότητας ώστε να υπάρχει ελπίδα να αμβλυνθεί το πρόβλημα. Αλλιώς δεν είναι μακριά η μέρα που θα πάψει να έχει νόημα να προσπαθείς να ζήσεις σ’ αυτή την πόλη.

Διαβάστε ακόμα:

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Lockdown: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις – Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Χαρδαλιάς: Διπλασιάζονται τα πρόστιμα για τους παραβάτες του lockdown – Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις, ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν