Υπάρχουν δυο βασικά δεδομένα: Πρώτον ο μέσος όρος των ΙΧ οχημάτων στη χώρα μας ξεπερνά τα 18 έτη, έχουμε τον πιο γερασμένο στόλο στην Ε.Ε.
Δεύτερον τα παλιά οχήματα συντηρούνται πλημμελώς, ανεπαρκώς και οριακά. Προφανώς όλοι καταλαβαίνουμε πως η διατήρηση ενός παλιού οχήματος σε κυκλοφορία (15,20 ή και 30 ετών) συνήθως δεν γίνεται από επιλογή αλλά από ανάγκη.
Προσπαθώντας να εξοικονομήσεις χρήματα, κόβεις από παντού: Σέρβις από Σεπτέμβρη, δεν πάω πουθενά μωρέ, εδώ γύρω και άλλα τέτοια.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο παρατεταμένος καύσωνας ανέπτυξε υψηλά θερμικά φορτία που πιθανόν να ήταν κρίσιμα για εξαρτήματα στο χώρο του κινητήρα ενός παλιού οχήματος: Καλωδιώσεις, σωληνάκια, στεγανοποιητικά, ενώσεις, τσιμούχες παραμορφώνονται ξεραίνονται και σκάνε.
Ένα αυτοκίνητο που κινείται μπορεί να πάρει φωτιά από βραχυκύκλωμα, υπερθέρμανση, διαρροή καυσίμου, ή τριβή. Μια χαρακτηριστική περίπτωση, συνήθης στα παλιά αυτοκίνητα είναι να κολλάει η μίζα.
Παρότι το αυτοκίνητο έχει πάρει μπροστά, η μίζα συνεχίζει αδιάκοπτα την έναυση, υπερθερμαίνεται, κολλά, αναφλέγεται. Μια διαρροή καυσίμου ειδικά σε μετατροπή (αέριο ή βελτίωση) είναι μια άλλη συνηθισμένη περίπτωση. Η φωτιά πιάνει εύκολα, αν ρεύσει καύσιμο ή λάδι στις καυτές εξατμίσεις.
Πιθανόν το τελευταίο διάστημα που είχαμε αρκετές αναφλέξεις οχημάτων να έπαιξε ρόλο η θερμική καταπόνηση του καύσωνα. Σίγουρα μπορούμε να προλάβουμε τα χειρότερα αν συντηρούμε σωστά το όχημα, αποφεύγουμε τις μετατροπές ή τις πατέντες και φυσικά τα παζάρια για το τι θα κάνει ή όχι ο μηχανικός στην περιοδική συντήρηση.
Σε περίπτωση που ενόσω κινούμαστε με το όχημά μας δούμε καπνό ή ακόμη χειρότερα μυρίσουμε καπνό στην καμπίνα επιβατών, πρώτη μας ενέργεια είναι να κλείσουμε το σύστημα αερισμού, καθώς ο καπνός και η φωτιά εισέρχονται στην καμπίνα επιβατών κυρίως απ’ αυτό.
Είναι σημαντικό να διαθέτουμε επικαιροποιημένο πυροσβεστήρα ο οποίος να βρίσκεται σε ειδική βάση κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού.
Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι ανοίγοντας το καπό του αυτοκινήτου τροφοδοτούμε με αέρα τη φωτιά, θα φουντώσει. Είναι κομβικής σημασίας να σταματήσουμε μ’ ασφάλεια και ν΄ απομακρύνουμε αμέσως από το όχημα και το κατάστρωμα του δρόμου τους επιβαίνοντες.
Τα ηλεκτρικά ή εξηλεκτρισμένα οχήματα είναι μια ειδική περίπτωση καθώς αν πιάσει φωτιά η μπαταρία τους, χρειάζονται ειδικοί χειρισμοί για την κατάσβεσή της, καθώς η χημική αντίδραση απελευθερώνει οξυγόνο τροφοδοτώντας τη φωτιά.
Αφήστε το στους πυροσβέστες.
Διαβάστε επίσης:
Στην Ελαφόνησο με το νέο Cupra Leon!
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Παπαθανάσης: Τον Σεπτέμβριο ανοίγει η πλατφόρμα για Market Pass
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οδηγούμε τo Hyundai Bayon
- Πιτσιλής για influencers: Έχουν υποχρέωση να πληρώνουν φόρο – Αυτή τη στιγμή ελέγχεται μια ομάδα ανθρώπων
- Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τους εμπορικούς δασμούς Τραμπ
- Μαίρη Βιδάλη: Σπαρακτική ανάρτηση μετά τον θάνατο του γιου της – «Ο Κάρολος κι εγώ σας ευχαριτούμε»…