Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
AUTO

Στην Ελλάδα το νέο Citroen C3! (video)

Citroen C3

Citroen C3

Το νέο Citroen C3, χωρίς συμβιβασμούς στη σχεδίαση, στην άνεση και στον εξοπλισμό, με τιμή εκκίνησης από €16.900.

Η Citroen φτιάχνει από την αρχή το πιο καλοπουλημένο της μοντέλο. Το νέο C3 έχει ήδη ξεκινήσει την εμπορική του πορεία στην ελληνική αγορά.

Ως εισαγωγική επιλογή, το νέο Citroën C3 προσφέρεται με υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,2lt/100PS, που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων. Πλήρως επανασχεδιασμένος για αξιοπιστία, ο κινητήρας αυτός πλέον εξοπλίζεται με αλυσίδα χρονισμού με ρύπους κατά WLTP στα 128 gr CO2/km.

To νέο Citroёn C3 προσφέρεται για πρώτη φορά με ήπια υβριδικό κινητήριο σύστημα χάρη στην ευελιξία και την προσαρμοστικότητα της SmartCar πλατφόρμας.

Η υβριδική έκδοση του νέου Citroёn C3 αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση καθώς επιτρέπει έως και 50% αμιγούς ηλεκτρικής κίνησης εντός των αστικών κέντρων. Χωρίς περιορισμούς επαναφόρτισης, υποβοηθά την κίνηση ηλεκτρικά. Το ήπια υβριδικό σύστημα συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του θερμικού κινητήρα με τον ηλεκτροκινητήρα.

Οι δύο κινητήρες λειτουργούν παράλληλα ή ξεχωριστά, ανάλογα τη στιγμή και την απαίτηση ισχύος από την πλευρά του οδηγού. Η μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου 48V η οποία επαναφορτίζεται κατά τη διάρκεια του ρολαρίσματος και της πέδησης, αξιοποιείται σε συνδυασμό με τον 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα 100 ίππων (74 kW) και το κιβώτιο ë-DCS6 διπλού συμπλέκτη, που εμπεριέχει τον ηλεκτροκινητήρα ë-Motor 21 kW.

Το Hybrid 100 προσφέρει ευελιξία με ροπή 205 Nm (55 Nm από τον ηλεκτροκινητήρα) ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τις εκπομπές ρύπων και την κατανάλωση σχεδόν κατά 10% σε σύγκριση με μία αντίστοιχη βενζινοκίνητη έκδοση.

Κατά τον μεικτό κύκλο WLTP, αυτή η έκδοση αναμένεται να πιστοποιηθεί στα 117 gr CO2/km. Κατά την επιτάχυνση, ο ηλεκτροκινητήρας προσφέρει επιπλέον ισχύ 9 kW (περίπου 12PS), εξασφαλίζοντας ομαλή κίνηση.

Η ηλεκτρική έκδοση του C3 χρησιμοποιεί μια μπαταρία 44 kWh LFP (Lithium Ferro Phosphate) για να προσφέρει έως και 326km αυτονομία σε συνδυασμένο κύκλο βάσει WLTP, ενώ η δυνατότητα ταχείας φόρτισης με συνεχές ρεύμα (DC) 100kW, επιτυγχάνει επαναφόρτιση από το 20 έως το 80% της χωρητικότητας σε μόλις 26 λεπτά.

Η στάνταρ επαναφόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC), από 20% έως 80%, διαρκεί περίπου 4 ώρες & 20λ. με ισχύ 7kW ή 2 ώρες & 52λ. εφόσον διατίθεται φορτιστής ισχύος 11 kW.

Η πρόσβαση τόσο στις οικιακές όσο και στις δημόσιες εγκαταστάσεις φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος, είναι εύκολη χρησιμοποιώντας το καλώδιο Mode3 που παρέχεται στο στάνταρ εξοπλισμό, και είναι ιδανικό για συχνή επαναφόρτιση στο σπίτι με τη χρήση wallbox, καθώς και σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Το καλώδιο μπορεί να φορτίσει είτε με μονοφασική παροχή  7,4kW είτε με τριφασικό wallbox 11kW.

Με τον κινητήρα των 83kW (113hp) και χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων επιταχύνει το αυτοκίνητο από τα 0-100km/h σε 10 περίπου δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα είναι περιορισμένη για λόγους οικονομίας στα 135km/h. Το νέο ë-C3 είναι εστιασμένο στην καθημερινή οδήγηση και στην κυκλοφορία, σε αστικά και περιαστιακά περιβάλλοντα.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί, το ρυθμό φόρτισης και το επίπεδο της μπαταρίας. Το e-ROUTES έχει σχεδιαστεί ειδικά για ηλεκτρικά οχήματα Citroën, ως μέρος των δικτυωμένων υπηρεσιών «Connect Plus» της εταιρείας.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή MyCitroën, ο οδηγός του ë-C3 μπορεί επίσης να διαχειρίζεται τον προγραμματισμό της φόρτισης, καθώς και να προγραμματίσει την θερμοκρασία ψύξης-θέρμανσης της καμπίνας, αλλά και να ελέγξει το επίπεδο της μπαταρίας καθώς και τη θέση στάθμευσής του.

Το νέο Citroёn C3 υιοθετεί την ανάρτηση Advanced Comfort με υδραυλικά “μαξιλάρια” προοδευτικής απόσβεσης (Progressive Hydraulic Cushions) η οποία αποτελεί  και αποκλειστικότητα της Citroёn.

Η εν λόγω ανάρτηση διατίθεται στον βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων του νέου Citroёn C3 και προσφέρει σε οδηγό και επιβάτες μία μοναδική αίσθηση άνεσης.

Σε αντίθεση με ένα συμβατικό σύστημα ανάρτησης το οποίο χρησιμοποιεί αμορτισέρ, ελατήρια και μηχανικά στοπ, η λύση της Citroën προσθέτει δυο υδραυλικά στοπ, ένα για συμπίεση και ένα για αποσυμπίεση.

Αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα, επιτρέπει στους μηχανικούς να ρυθμίζουν την ανάρτηση και να προσφέρουν μία ακόμα πιο ομαλή αίσθηση του δρόμου, με το αυτοκίνητο να δίνει την εντύπωση ότι κινείται πάνω σε ένα μαγικό χαλί.

Το συγκεκριμένο πλεονέκτημα είναι αισθητό σε χαμηλές ταχύτητες, εξουδετερώνοντας τις όποιες ανωμαλίες του δρόμου. Στις μεσαίες ταχύτητες, αυτή η καινοτομία προσφέρει καλύτερο έλεγχο των κινήσεων του αμαξώματος στον διαμήκη άξονα, αποτρέποντας τις ταλαντώσεις.

Εξοπλίζεται με τα καθίσματα Advanced Comfort, τα οποία διαθέτουν 10mm επιπρόσθετου αφρώδους υλικού στη βάση και την πλάτη του καθίσματος για κορυφαία επίπεδα άνεσης.

Το μπροστινό τμήμα της καμπίνας των επιβατών έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι εργονομικό. Το μινιμαλιστικά σχεδιασμένο ταμπλό, εκτείνεται οριζόντια και είναι διαιρεμένο σε δύο διακριτά επίπεδα. To κάτω επίπεδο είναι επενδυμένο με ύφασμα, το οποίο αποκαλείται “Sofa Design” (εμπνευσμένο από τα στοιχεία απαλότητας και άνεσης που προσφέρουν οι καναπέδες).

Η απουσία ενός παραδοσιακού πίνακα οργάνων υποκαθίσταται από το Citroën Head-Up Display, το οποίο προβάλλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την οδήγηση, σε μία μαύρη γυαλιστερή επιφάνεια τοποθετημένη ανάμεσα στην κορυφή του ταμπλό και το κάτω τμήμα του παρμπρίζ.

Αυτή η λύση επιτρέπει στον οδηγό να έχει εύκολη πρόσβαση σε όλες τις σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεται χωρίς να στρέψει το βλέμμα του από τον δρόμο. Το νέο συμπαγές πολυλειτουργικό τιμόνι, είναι μικρότερο σε μέγεθος και πολύ πιο εύκολο στο χειρισμό.

Με μήκος 4,01 μ., το νέο Citroёn C3 είναι μόλις 19 χιλιοστά μεγαλύτερο σε σύγκριση με το απερχόμενο μοντέλο. Παραμένει το ίδιο συμπαγές για μεγαλύτερη ευελιξία (κύκλος στροφής 10,6 μ.), πιο εύκολους ελιγμούς και ευκολία στο παρκάρισμα.

Ευκολότερη είσοδος στο όχημα: με ύψος 1,57 μ. (με μπάρες οροφής), το νέο Citroёn C3 είναι σχεδόν 100 χιλιοστά υψηλότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά ενώ η απόσταση από το έδαφος, αυξήθηκε από τα 135 χιλιοστά του προηγούμενου C3 στα 197 χιλιοστά της νέας γενιάς (163 χιλιοστά για το ё-C3).

Η συγκεκριμένη απόσταση από το έδαφος διευκολύνει την είσοδο και την έξοδο από το όχημα, προσφέροντας μία πιο άνετη οδήγηση, ειδικά στα ανώμαλα οδοστρώματα τα οποία συναντώνται συχνά κατά την οδήγηση σε αστικό ή περιαστικό περιβάλλον.

Το νέο Citroёn C3 είναι  τεχνολογικά προηγμένο και προσφέρει όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας:

Το νέο C3 είναι διαθέσιμο σε 3 εκδόσεις: Υou! από 16.900, Plus από 18.900 και Max από 19.900. Το νέο Citroёn C3 με θερμικό ή ηλεκτρικό κινητήρα αναμένεται στην Ελλάδα στο τέλος του 4ου τριμήνου (Νοέμβριος/Δεκέμβριος) ενώ η έναρξη παραγωγής του υβριδικού ξεκινάει τον Φεβρουάριο 2025 με τιμή από 21.900 ευρώ.

Το ηλεκτρικό τιμάται 28.710 ενώ δικαιούται και επιδότηση 9χ. ευρώ από το ΚΗ3. Έτσι η τιμή του κατεβαίνει στα 19.710 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

EKO Acropolis Rally: Στον αστερισμό… του Σείριου!

Ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ-Άρης με αμέτρητες αγορές στις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα

Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε όσους «ξέχασαν» να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας στέλνει η εφορία