• AUTO

    Που βρίσκεται ο ταχύτερος φορτιστής στην Ελλάδα;


    Καταγράψαμε ρυθμό φόρτισης 223kw ανά ώρα στο νέο υπερταχυφορτιστή ισχύος 300kW της ΔΕΗ Blue.

    Οι εποχές αλλάζουν η αυτοκίνηση εξηλεκτρίζεται είτε μας αρέσει είτε όχι και μπροστά μας βρίσκεται μια μεγάλη ευκαιρία για ν’ αλλάξουμε προς το καλύτερο τη ζωή μας στην πόλη. Αυτές οι σκέψεις κυριαρχούσαν στο μυαλό μου φεύγοντας από τα επίσημα εγκαίνια του Εμπορικού Πάρκου TOP PARKS Πειραιώς της Trade Estates στην οδό Αθηνών – Πειραιώς 86. Πρόκειται για ένα νέο, ενεργειακά αποδοτικό – ‘πράσινο’ κτήριο, στα εγκαίνια του οποίου βρέθηκα καλεσμένος της ΔΕΗ Blue καθώς εκεί τοποθετήθηκε και ετέθη σε λειτουργία ο πρώτος υπερταχυφορτιστή ισχύος 300kW στην Ελλάδα. Μάλιστα αξίζει να τονιστεί ότι στις στέγες του κτιριακού συγκροτήματος υπάρχουν φωτοβολταϊκά πάνελ που παράγουν ρεύμα με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

    Ο φορτιστής τώρα όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο πράγματι μπορεί να φορτίσει στην πράξη (!) με ρυθμό 223kw ανά ώρα το KIA EV6. Για να επιτευχθεί αυτό δεν χρειάζεται μόνο ισχυρός φορτιστής (300kw) αλλά και αντίστοιχων προδιαγραφών μπαταρία (800V). Τέτοια μπορείς να βρεις σε Porsche Taycan, Audi etron GT, Hyundai Ioniq 5 και KIA EV6.  Το τελευταίο ήταν το αυτοκίνητο που βάλαμε στη φόρτιση στον νέο φορτιστή και καταγράψαμε ρυθμό 223kw ανά ώρα.

    Η μπαταρία είναι στο 50% ο ρυθμός φόρτισης στις 223.8kw ανά ώρα και μέσα σε 1:57sec έχουμε πάρει 4.74kwh!

    Δεδομένο ότι η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 77,4kwh το EV6 φορτίζει πλήρως σε 20 λεπτά. Εντάξει κατανοώ πως ο ρυθμός φόρτισης μειώνεται μέσω λογισμικού μετά το 80% για λόγους προστασίας των στοιχείων της μπαταρίας αλλά αυτό που αναφέρει η ΚΙΑ για 18 λεπτά από το 10% στο 80% επαληθεύεται εύκολα και με το παραπάνω. Στην πράξη πας για τα ψώνια σου στο σούπερ μάρκετ, βάζεις το αυτοκίνητο για φόρτιση και σε 20 λεπτά επιστρέφεις και έχει πάρει ρεύμα για 400km! Όλα αυτά που περιγράφω γίνονται σήμερα.

    Το δεύτερο μέρος της σκέψης μου ήταν το σημείο που τοποθετήθηκε αυτός ο φορτιστής. Δεν μπήκε σε κάποιο ΣΕΑ όπου θα παρέμενε ανενεργός στο 80% της διάρκειας ζωής του, αλλά στην καρδιά ενός εμπορικού κέντρου όπου θα δουλεύει συνέχεια. Μάλιστα ο χρήστης θα παρκάρει και σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση μπροστά από τα μαγαζιά. Μέχρι τα Χριστούγεννα η φόρτιση είναι δωρεάν μετά το κόστος της kwh θα είναι στα 0.65 ευρώ. Μπορείς λοιπόν να συνδυάσεις τη φόρτιση με τα ψώνια, ή μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο. Το μυαλό μου πήγε στα ΣΦΗΟ μια μοναδική ευκαιρία να γίνει μια μεγάλη ανατροπή στην κυκλοφορία των δήμων. Τα Σημεία Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων είναι σημεία που ορίζονται από τους Δήμους. Αν σχεδιαστούν με τρόπο που να αποθαρρύνει τη χρήση οχήματος στο κέντρο του Δήμου, αν π.χ. σ’ ένα χώρο μπουν φορτιστές και αφήνοντας το όχημα για φόρτιση να μπορείς να πάρεις το πατίνι ή το ηλεκτρικό ποδήλατο από την ίδια θέση και να κάνεις τη δουλειά σου ή έστω να πας με τα πόδια τότε η ζωή μας μπορεί πολύ σύντομα ν’ αλλάξει θεαματικά. Αυτή η ευκαιρία δίνεται τώρα που θα τοποθετηθούν οι φορτιστές! Αν μπουν μετά δύσκολα αλλάζει η θέση τους. Το ρεπορτάζ μου λέει πως το επόμενο διάστημα θα δούμε περισσότερους φορτιστές 300kw στην Ελλάδα από τη ΔΕΗ Blue. Μια εξαιρετικά ελπιδοφόρα είδηση στο τέλος της χρονιάς!

     



    ΣΧΟΛΙΑ