Μπορεί πολλοί να έχετε στο μυαλό σας το Νευροκόπι, αλλά οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα καταγράφονται στο Μαίναλο.
Στην Κεχρωτή Μαινάλου, λειτουργεί ένας μετεωρολογικός σταθμός από το 2010. Έχει δώσει ενδείξεις κάτω από – 30 βαθμούς Κελσίου τέσσερις φορές από τότε. Το ελάχιστο ήταν -35,3 βαθμοί Κελσίου το 2012 σύμφωνα με στοιχεία του meteo.gr. Είναι και η μόνη περιοχή της χώρας μας όπου έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες κάτω από -30 βαθμούς Κελσίου.
Χτες ξεκίνησα από το Λεβίδι Αρκαδίας για να πάω σ’ αυτό το σημείο. Αν πάρεις την ευθεία από την πλατεία του χωριού η απόσταση είναι 7.5km. Επειδή όμως δεν είμαι πουλί να πετάξω, έπρεπε να πάω από το δρόμο.
Ο περιφερειακός του χιονοδρομικού κέντρου, Μαινάλου που πάει για Βυτίνα είχε 20 cm φρέσκο χιόνι, οπότε το εγχείρημα ήταν δύσκολο σε όλα του τα στάδια. Περάσαμε μ’ ένα παλιό Land Rover Defender και φτάσαμε στο οροπέδιο Ρούχη.
Περπατώντας τον και κινούμενοι επικυκλικά. για 3km στρωμένο με χιόνι 30cm, φτάσαμε στη δολίνη της Κεχρωτής. Πρόκειται για ένα άνοιγμα μέσα στο ελατοδάσος, ένα οροπέδιο. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως από τη μια πλευρά, η διαμόρφωση του εδάφους δημιουργεί ρεύμα αέρα που περνάει λίγες δεκάδες μέτρα πάνω από το έδαφος, στο σημείο που βρίσκεται ο μετεωρολογικός σταθμός. Βράδια με ξαστεριά στο χαμηλότερο σημείο, είναι πιο έντονο το φαινόμενο της αναστροφής, εκεί που είναι ο πάτος του μπολ. Μικρός, απότομα χαμηλός σε σχέση με το υπόλοιπο έδαφος και μ’ άλλα μεγαλύτερα επίπεδα τριγύρω του. Εδώ μπορείτε να δείτε το σημείο.
Εκεί καταγράφονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα, λόγω διαμόρφωσης εδάφους. Υπάρχουν δε, συνθήκες παγετού, όλους τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτά τα φαινόμενα σημειώνονται συνήθως νύχτες με ξαστεριά και άπνοια. Εμείς βρεθήκαμε στο σημείο χτες στις 13:20 και η διαφορά θερμοκρασίας σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή.
Ενόσω δημιουργούσαμε το βίντεο που μπορείτε να δείτε πάγωσαν και έσβησαν οι συσκευές: Drone, κάμερα, κινητό. Αυτό συνέβη γιατί σε περιβάλλον με χαμηλή θερμοκρασία η χημική αντίδραση των στοιχείων επιβραδύνεται σημαντικά με αποτέλεσμα η μπαταρία να αδυνατεί να παράγει ρεύμα κοντά στις προδιαγραφές της. Η τάση μειώνεται σταδιακά και η ηλεκτρονική συσκευή σταματά να λειτουργεί μετά από λίγο. Στο οροπέδιο Ρούχη η θερμοκρασία ήταν 0 βαθμοί Κελσίου, δε θα μου έκανε εντύπωση αν στην Κεχρωτή είχε π.χ. -10 βαθμούς Κελσίου, με βάση το πως αισθανόμασταν.
Δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τέτοιες θερμοκρασιακές διαφορές αν δεν έχει εξειδικευμένες μετεωρολογικές γνώσεις. Θερμοκρασιακή αναστροφή λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται τοπικά με το ύψος αντί να μειώνεται, όπως κανονικά συμβαίνει. Αντίστοιχα μειώνεται η θερμοκρασία του εδάφους ή του νερού (παγωμένη λίμνη). Παρατηρείται συνήθως σε οροπέδια, όσο πιο απότομα και κλειστά, τόσο πιο έντονο το φαινόμενο.
Καθώς ο τόπος ήταν χιονισμένος το συναίσθημα εκεί ήταν απόκοσμο. Για επιστροφή επιλέξαμε να κινηθούμε ευθεία και όχι επικυκλικά προς το οροπέδιο Ρούχη μέσα από το δάσος. Οι φόβοι να μην είναι αδιάβατο λόγω πυκνότητας, ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν. Σε αρκετά σημεία είδαμε μανιτάρια και λάσπες, ενδείξεις ότι ο τόπος δεν έχει παγώσει, όμως στην Κεχρωτή τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά.
Τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες έχω βιώσει μόνο στον Αρκτικό Κύκλο όπου ο ήλιος φαίνεται ελάχιστα αυτή την εποχή. Αν πάρεις βαθιά ανάσα παγώνουν οι σιελογόνοι αδένες, ενώ απαγορεύτε δια ροπάλου να βγάλεις το γάντι και να πιάσεις με το χέρι, π.χ. το πόμολο του αυτοκινήτου. Όλα τα αυτοκίνητα δε, μπαίνουν στην πρίζα σε ειδικούς προθερμαντήρες για να παίρνουν εμπρός το πρωί. Δεν το χωράει εύκολα ο νους ότι στην Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στο Μαίναλο, λίγο πάνω από το Λεβίδι σημειώνονται τέτοιες θερμοκρασίες.
Διαβάστε επίσης:
Οδήγηση σε μεικτές συνθήκες: Χιόνι, ομίχλη, πάγο!