• AUTO

    Οδηγούμε τη BMW ix M60 (video)!


    Όλα στο μέγιστο, σ’ ένα αυτοκίνητο μοναδικό που λόγω μηδενικού τέλους ταξινόμησης μένει κάτω από τα 150χ.

    Η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης δίνει τη δυνατότητα στους μηχανικούς να φτιάξουν – σετάρουν αυτοκίνητα που μέχρι χτες δεν υπήρχαν. Έτσι η νέα κορυφαία έκδοση της σειράς iX με κωδικό Μ60 είναι ένα αυτοκίνητο που «πάει αλλά δεν καίει». Με βάρος 2.6tn ροπή καϊκιού (1100nm) και αγωνιστικές επιδόσεις αυτό το SUV είναι για όλες τις δουλειές: Πάει τα παιδιά σχολείο, πάει supermarket, διαθέτει το απαραίτητο status, άπλετους χώρους, η ενέργεια που καταναλώνει ισοδυναμεί με 2,5lt καυσίμου/100km και σε επιταχύνσεις αφήνει εύκολα πίσω του ότι θερμικό Μ βρει. Εύκολα, αβίαστα ανερυθρίαστα.

    Η BMW Hellas μας έδωσε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε για λίγες ώρες το αυτοκίνητο που ήρθε γι’ αυτό το σκοπό στην Ελλάδα. Έχω γυρίσει σπίτι, γράφω και πονά έντονα ο αυχένας μου. Αυτό οφείλεται στην ένταση των επιταχύνσεων που προσφέρει η iX M60. Ο ρυθμός που επιταχύνει εν κινήσει το βαρύ όχημα είναι απαιτητικός. Σίγουρα δεν μπορείς να μείνεις με το γκάζι πατημένο τέρμα για περισσότερα από 5 sec. Αλλά και αυτά τα 5 sec είναι κολασμένα. Τώρα που το ξανασκέφτομαι πονάει όλη η πλάτη μου αλλά και τα χέρια μου, ας πρόσεχα.

    Το αυτοκίνητο δοκιμής μας φορούσε ελαστικά Pirelli P Zero διαστάσεων 275/40/22 ενδεικτικό της φιλοσοφίας του. Τα δισκόφρενα φέρουν μπλε δαγκάνες M Division.

    Στο πίσω μέρος υπάρχει λογότυπο Μ60 που μπορείς να δεις μόνο αν το πετύχεις σταματημένο. Στον αυτοκινητόδρομο χάρη στις ελάχιστες ανάγκες ψύξης και κατ’ επέκταση οπές οι στροβιλισμοί του αέρα απλά είναι ανύπαρκτοι. Καθώς επιπλέον δεν υπάρχει θόρυβος και κραδασμοί θερμικού κινητήρα οι επιβαίνοντες απολαμβάνουν υψηλής ποιότητα ταξίδι τέτοιο που δεν μπορεί να φανταστεί ούτε ο κάτοχος μιας νέας Χ5. H ix M60 είναι τετρακίνητη, με έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα και μπαταρία 111,5kwh (105kwh ωφέλιμη).

    Με τόσο μεγάλη μπαταρία δεν υπάρχουν άγχη αυτονομίας ενώ ο ρυθμός ταχυφόρτισης φτάνει στα 195kw/h.Η δύναμη είναι στα 541 PS και με το launch control πάει στα 620PS. Η διαδικασία της επιτάχυνσης από στάση μπορεί να γίνει επίπονη, οπότε χρειάζεται προσοχή. Ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 259PS και ο πίσω 491PS. Η δύναμή τους προφανώς δεν αθροίζεται και η συνδυαστική ισχύς βγαίνει από τα ηλεκτρονικά. Πάντως χάρη στην 4κινηση βγαίνει ομαλά στο δρόμο.

    To εσωτερικό αγχολυτικό, αρχοντικό με ποιοτικά υλικά, υψηλού επιπέδου εργονομία με το ενιαίο πίνακα οργάνων να κυριαρχεί και την κυρτή οθόνη να κλέβει την παράσταση. Στο υποβραχιόνιο υπάρχει ξύλο και κρυστάλλινο περιστροφικό χειριστήριο iDrive. Οι χώροι είναι πολύ καλοί για τέσσερις ενήλικους, με έναν τρίτο πίσω να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα τα πόδια ή το κεφάλι του.

    Τα καθίσματα είναι πολύ άνετα, και τα εμπρός διαθέτουν ειδική σχεδίαση που βολεύει στο μπες βγες. Το πορτμπαγκάζ των 500lt έχει ορθογώνιο σχήμα που βοηθά στην πλήρη εκμετάλλευσή του, διαθέτει γάτζους για χειραποσκευές και δημιουργεί επίπεδο χώρο φόρτωσης σε περίπτωση αναδίπλωση της πλάτης του πίσω καθίσματος, ενώ κάτω από αυτόν υπάρχει και ένας κρυφός χώρος για τα καλώδια φόρτισης.

    Στο δια ταύτα πρόκειται για ένα αυτοκίνητο κύρους, επιδόσεων, άνεσης, πολυτέλειας, εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης και μοναδικής φινέτσας.

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά BMW ix M60

    Δυο ηλεκτροκινητήρες

    Ισχύς: 620PS

    Ροπή: 1100Nm

    Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς

    Κιβώτιο: Μιας σχέσης

    Επιτάχυνση 0-100 km/h: 3.8 sec

    Τελική ταχύτητα: 250 km/h (ηλεκτρονικά περιορισμένη)

    Μεικτή κατανάλωση: 22kwh/100 km (δοκιμής)

    Εκπομπές CO2: 0 gr/km

    Τέλη κυκλοφορίας: 0 €

    Βάρος: 2584 kg

    Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.953/1967/1.696 mm

    Μεταξόνιο: 3000 mm

    Χώρος αποσκευών: 500lt

    Τιμή: από 142.300€

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ