• AUTO

    Να τι συμβαίνει με τον Horner…


    Ο θάνατος του Dietrich Mateschitz το 2022 πυροδότησε ένα τσουνάμι εξελίξεων που μόλις έφτασε στην πρωταθλήτρια ομάδα της Red Bull.

    O βαθύπλουτος Αυστριακός έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2022. Τον διαδέχτηκαν στη διοίκηση της ομάδας οι Franz Watzlawick (CEO), Alexander Kirchmayr (CFO) και Oliver Mintzlaff, ο τελευταίος έχει την ευθύνη για τη F1. Αυτό συνέβη με τις ευλογίες του Mark Mateschitz αλλά και της οικογένειας Yoovidhya που κατέχει τις μισές μετοχές της εταιρείας. Προφανώς από τη νέα διοίκηση στα καίρια πόστα είναι επιθυμητές ή και επιβεβλημένες οι αλλαγές. Που δεν μπορούσαν να γίνουν άμεσα, ήθελαν και λογικό είναι, να μετρήσουν πρώτα το προϊόν, αναφέρομαι στις δυο ομάδες της F1.

    Μέτρησαν λοιπόν πέρυσι και η αρχή των αλλαγών έγινε με την Alpha Tauri, ακούστηκαν πολλά ότι θα πουληθεί, θα αποκτήσει χορηγούς, εν τέλει το μόνο που έγινε ήταν ν’ αλλάξει όνομα μετονομάστηκε στο όχι και πολύ ευφάνταστο RB. Η αποχώρηση του Tost από την ομάδα που υπηρέτησε για δεκαετίες ήρθε ως φυσική εξέλιξη, ο Ιταλός έφτασε σε μια ηλικία (68 ετών). Ο Franz Tost ήταν επικεφαλής της ομάδας όπως ο Horner στην RBR για δεκαετίες. Κανείς όμως δεν απέδωσε την αποχώρησή του στο νέο μάνατζμεντ πόσο μάλλον που αντικαταστάθηκε επάξια από τον Laurent Mekies.

    Ο Tost αποχαιρετά το Marko υπό το βλέμμα του Horner.

    Τώρα είναι η σειρά του Horner ο οποίος όμως έχει ένα θέμα: Δεν γέρασε και είναι πετυχημένος. Οπότε πως να τον αντικαταστήσεις τι αφορμή να βρεις; Ένα σκάνδαλο είναι η προφανής απάντηση με βάση όσα γίνονται στο προσκήνιο αυτές τις μέρες. Ο Horner κατηγορείται ότι είχε κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενη. Το ρεπορτάζ μου λέει πως στο παρασκήνιο το θέμα έχει τελειώσει από τις γιορτές, πρόκειται για μια κόντρα ισχύος ανάμεσα στα στελέχη της εταιρείας.

    Ο Horner προφανώς ήξερε καιρό ότι δεν περιλαμβάνεται στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας. Έκανε τις κινήσεις του και αυτό ενόχλησε τη διοίκηση. Την ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση των δυο πλευρών, εκεί θα επισημοποιηθεί το διαζύγιο εκτός κι αν υπάρξει ανατροπή της τελευταίας στιγμής. Σπάνια όμως θα ακούσεις να τσακώνονται οι μέτοχοι για έναν διευθυντή. Ήδη ακούγεται ότι στη θέση του Horner θα αναλάβει το δεξί του χέρι, ο Jonathan Wheatley που επίσης βρίσκεται στην ομάδα από το 2005.

    O Wheatly (δεξ.) είναι πιθανός αντικαταστάτης του Horner (αριστ.). Άγνωστο πως θα αντιδράσει ο Marko (κέντρο).

    Πόσο θα αποσταθεροποιήσει αυτό την ομάδα ενόψει της νέας σεζόν μένει να φανεί. Μαντεύω ότι βραχυπρόθεσμα όχι τόσο, όσο μεσοπρόθεσμα. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση του Ηelmut Marko αλλά και του Andrian Newey. Ο μεν Marko έχει περάσει προ πολλού την ηλικία συνταξιοδότησης, ο δε Newey δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παραμείνει σε μια ομάδα όπου το περιβάλλον θα δημιουργεί αρνητική δυναμική. Ο κορυφαίος αεροδυναμιστής στην ιστορία του σπορ έχει δείξει πόσο ικανός είναι σε σταθερό περιβάλλον. Ο Christian Horner βρίσκεται στην Red Bull από το 2005 και κατάφερε να πάρει 4 τίτλους οδηγών με το Φέτελ και άλλους 3 με το Φερστάπεν. Επίσης έχει κατακτήσει 6 τίτλους κατασκευαστών με τη Red Bull. Πέρυσι οι Ταύροι κέρδισαν τους 22 από τους 23 αγώνες του πρωταθλήματος.

    Τα 22 τρόπαια που πήραν πέρυσι οι οδηγοί της Red Bull.

    Φεύγοντας από τη Red Bull ο Horner ενδιαφέρεται πρώτον να μην συνδεθεί το όνομά του με άσχημη συμπεριφορά και δεύτερον για την επόμενη μέρα. Η οποία είναι βέβαιη για τον πολύπειρο πετυχημένο μάνατζερ. Άγνωστο αν θα τον δούμε σε επιτελικό ρόλο στο σπορ ή σε αντίπαλη ομάδα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι του αξίζει να αποχωρήσει με τιμή και δόξα. Πράγμα που του στερούν οι νέοι διευθυντές, για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα. Ίδωμεν…

    Διαβάστε επίσης

    Διαθέσιμο το νέο Volvo EX30!



    ΣΧΟΛΙΑ