• AUTO

    Να γιατί κάηκε το Koenigsegg Jesko!


    Το προηγούμενο Σάββατο 15 Ιουνίου έπιασε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς ένα υπεραυτοκίνητο στην Αττική Οδό.

    Το Koenigsegg Jesko που απανθρακώθηκε γέννησε πολλά ερωτήματα. Αυτό που αντιμετωπίσαμε πολλές φορές αφορούσε στην τιμή του (3 εκ.): «Μα γιατί είναι τόσο ακριβό;». Η απάντηση είναι απλή «είναι ελαφρύ και γρήγορο». Τέτοιες κατασκευές είναι πρωτότυπες και συνήθως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια δοκιμών εξέλιξης για την διασφάλιση της αξιοπιστίας. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται ελαφρά υλικά όπως το ανθρακόνημα ή το αλουμίνιο. Τα οποία έλιωσαν με τη φωτιά σε αντίθεση με τις ζάντες από τιτάνιο. Το συγκεκριμένο υπεραυτοκίνητο με την τεράστια ιπποδύναμη είναι μια ακραία κατασκευή όπου όλα τα μηχανικά μέρη είναι οριακά σχεδιασμένα τόσο σε απόδοση, όσο και σε μέγεθος. Με τόση πίεση, σε τόσο μικρό χώρο πάντα υπάρχει η πιθανότητα να αστοχήσει κάτι. 

    Μετά τη φωτιά η Σουηδική εταιρεία προέβη σε ενδελεχή ανάλυση του καμένου αυτοκινήτου που μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της. Επίσης με την βοήθεια πραγματογνώμονα έγινε και επιτόπου έρευνα που απέδωσε. Πριν δυο μέρες η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με πυρκαγιά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία διεξήγαγε έρευνα για να προσδιορίσει την αιτία της πυρκαγιάς και διαπίστωσε ότι οφείλονταν σε διαρροή υδραυλικού υγρού που βρέθηκε πίσω από το αυτοκίνητο στο οδόστρωμα. Το υγρό οποία ήρθε σε επαφή με θερμή επιφάνεια (εξάτμιση), προκαλώντας την ανάφλεξη. Η Koenigsegg ενημέρωσε όλους τους ιδιοκτήτες Jesko για το περιστατικό και τους συνέστησε να μην οδηγούν τα οχήματά τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Η εταιρεία ελέγχει επίσης όλα τα Jesko που βρίσκονται στη γραμμή παραγωγής, καθώς και όλα τα ήδη παραδοθέντα οχήματα, για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την εγκατάσταση των υδραυλικών σωλήνων. Επιπλέον θα γίνουν ενισχύσεις στο υδραυλικό κύκλωμα και θα τοποθετηθεί αισθητήρας που θα προειδοποιεί για πιθανή διαρροή ώστε να μην συμβεί ξανά κάτι ανάλογο.

    Κλείνοντας η εν λόγω ανακοίνωση έκανε αναφορά και στον ιδιοκτήτη του οχήματος: «Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που κάηκε στην Ελλάδα για τη διαρκή του υποστήριξη. Θα του δώσουμε ένα νέο αυτοκίνητο ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του με την Koenigsegg».

    Διαβάστε επίσης

    F1 Ισπανία: Τα μοιραία λάθη!



    ΣΧΟΛΙΑ