Με ρωτάει φίλος γεμάτος όνειρα: «Τάκη τώρα που έβαλε δασμούς ο Τραμπ, παίζει να μειώσουν τιμές οι κατασκευαστές για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί;». Η πρώτη μου ενστικτώδης αντίδραση ήταν: «Αγαπητέ, στα χρόνια που υπηρετώ το ρεπορτάζ δε θυμάμαι να έπεσαν ποτέ οι τιμές». Αποφάσισα όμως να τεκμηριώσω με ρεπορτάζ, σε βάθος πενταετίας και με προοπτική για τους επόμενους μήνες.

Τα αυτοκίνητα ακρίβυναν στο πρόσφατο παρελθόν (μέση τιμή αύξησης 50%) και θα ακριβύνουν περισσότερο στο άμεσο μέλλον για τους εξής λόγους:

1

1. Κατάργηση των φθηνών βασικών εκδόσεων και ύπαρξη μόνο των καλών εκδόσεων. Π.χ. και όσον αφορά το best seller της αγοράς το Toyota Yaris, πριν λίγα χρόνια υπήρχε έκδοση 1.0lt/70PS με τιμή στα 17χ. Σήμερα υπάρχουν μόνο υβριδικές εκδόσεις που ξεκινούν από τα 22χ.

2. Οι κατασκευαστές έχουν αποφασίσει πως για δεδομένο κέρδος προτιμούν λιγότερα αυτοκίνητα με μεγαλύτερο περιθώριο, παρά περισσότερα με μικρότερο περιθώριο. Κοντολογίς δεν υποστηρίζουν «πολιτικά» το αμάξι του οικονομικά αδύνατου.

3. Οι κανόνες και οι προδιαγραφές της Ε.Ε. απαιτούν σήμερα εξηλεκτρισμένες εκδόσεις και πακέτο συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ηλεκτροκινητήρες, μπαταρίες, αισθητήρες, ραντάρ, λογισμικό και εξέλιξη. Όλα αυτά αυξάνουν το κόστος σημαντικά.

4. Είναι η εποχή που βγαίνουν τα Model Year δηλαδή οι ανανεωμένες εκδόσεις με τιμή που πάντα «τσιμπάει» έναντι του παλιού από 500 – 1000 ευρώ.

5. Αλλάζει φέτος ο υπολογισμός των ρύπων των PHEV βάσει του WLTP με στόχο την παροχή πιο ρεαλιστικών δεδομένων για την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2.

Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Ότι όσα επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα ταξινομηθούν στη χώρα μας από δω και πέρα θα πληρώνουν Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης με βάση τις νέες εκπομπές ρύπων.

Για παράδειγμα το υβριδικό Porsche Cayenne έχει πλέον με βάση τη νέα πιο ρεαλιστική μέτρηση υπερδιπλάσιους ρύπους (90 -101gr/km) οπότε φεύγει από την έκπτωση του 75% στο ΕΤΤ και πάει στο 50% . Οπότε πλέον η τιμή της διαμορφώνεται στις 138 χιλιάδες ευρώ. Ανάλογες αυξήσεις κινδυνεύουν να έχουν όλα τα phev που θα φύγουν από τη ζώνη των 0 – 50gr CO2/km (είναι θέμα πολιτικής της κάθε εταιρείας).

Επιπλέον θα έχουν από δω και πέρα φορολογικές επιβαρύνσεις για τους χρήστες και τις εταιρείες καθώς δεν ισχύουν οι φοροαπαλλαγές όταν μιλάμε για οχήματα πάνω από 50gr CO2/km.

Porsche Cayenne

6. Το κόστος ενέργειας οδηγεί στην αύξηση των ναύλων και των τελών ελλιμενισμού. Που εν τέλει μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή.

7. Οι δασμοί που ανήγγειλε ο Αμερικάνος πρόεδρος αλλάζουν τα δεδομένα όσον αφορά στη βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής για τις εταιρείες. Οι οποίες νομοτελειακά θα αντιδράσουν.

Για παράδειγμα η Ferrari εξήγγειλε αύξηση 10% στις τιμές των μοντέλων της που θα εισαχθούν στις ΗΠΑ μετά τις 2/4. Εξαίρεση αποτελούν τα μοντέλα 296, Roma και SF90. Σημειώστε πως το 50% των οχημάτων που παράγουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές στα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ, εξάγεται από τη χώρα.

8. Η αύξηση της ζήτησης, οδηγεί σε αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και σε αντίστοιχες αυξήσεις στη τελική τιμή.

Εν κατακλείδι για όλους τους άνωθεν λόγους τα αυτοκίνητα ακρίβυναν, είναι ακριβά και θα ακριβύνουν κι άλλο. Η κατεύθυνση αυτών που καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού στην παγκόσμια αγορά είναι: Λιγότερα και ακριβότερα!

Διαβάστε επίσης:

Καππαδοκία: Οδηγούμε το εξηλεκτρισμένο Toyota Hilux (video)

Το Avis Car Sharing ήρθε στην Αθήνα!

Smart #5: Το πρώτο μεσαίου μεγέθους SUV της μάρκας