Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
AUTO

Motorsport Games: Οι αδελφοί Καρρά εκπροσωπούν την Ελλάδα!

Οι αδελφοί Καρρά

Οι αδελφοί Καρρά

Διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βαλένθια της Ισπανίας τα FIA Motorsport Games.

Χτες στο κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών στην παραλία της ισπανικής πόλης έλαβε χώρα η τελετή έναρξης των FIA Motorsport Games, που πραγματοποιούνται για τρίτη χρονιά.

Εκατοντάδες νεαροί αθλητές από όλο τον κόσμο θα επιδείξουν τις ικανότητές τους τις προσεχείς ημέρες στα αθλήματα που απαρτίζουν τα FIA Motorsport Games. Μεταξύ τους, βρίσκονται και εννιά Έλληνες αθλητές που θα αγωνιστούν με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα στη διεθνή αυτή διοργάνωση.

Οι αδελφοί Καρρά πηγαίνουν σχολείο καθώς είναι στην ηλικία των 15 – 16 ετών. Τόσο ο Jean-Paul όσο και ο Philippe-Armand ασχολούνται από πολύ νεαρή ηλικία (5 ετών) με το μηχανοκίνητο αθλητισμό σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Δίπλα τους, σε πολυεπίπεδο ρόλο ο πατέρας τους Pascal – Armand Kαρράς, αγωνιζόμενος και ο ίδιος στο παρελθόν και με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των μεταφορών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γαλλία.

Ο Jean-Paul Καρράς θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην κατηγορία Karting Sprint Senior, όπου θα συμμετάσχουν συνολικά 37 οδηγοί. Το πρόγραμμα του ξεκινάει σήμερα με ελεύθερες δοκιμές στο Aspar Circuit της Βαλένθια. Στην κατηγορία Formula 4, ο Philippe-Armand Καρράς θα αντιμετωπίσει 24 αντιπάλους.

Tο πρόγραμμα του επίσης ξεκινάει σήμερα με ελεύθερες δοκιμές στην πίστα Ρικάρντο Τόρμο. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τα δυο παιδιά στο Κartodromo Aφιδνών στην τελευταία τους προπόνηση προτού αναχωρήσουν για τη Βαλένθια και να μιλήσουμε μαζί τους.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με το μηχανοκίνητο αθλητισμό;

Philippe-Armand Καρράς: Ασχολούμαι από 4 ετών, τώρα πλησιάζω στα 16. Τα περισσότερα από αυτά τα χρόνια ασχολούμαι με το καρτ, φέτος ξεκίνησα και αγώνες μονοθεσίων στη F4. Έκανα τον πρώτο μου αγώνα στο πρωτάθλημα Κεντρικής Ευρώπης και επικεντρώνω την προσοχή μου στην εξέλιξή μου, σ’ αυτή την κατηγορία. Μου αρέσουν συνολικά οι αγώνες μονοθεσίων, όνειρό μου είναι η F1, χωρίς να αποκλείω και άλλες μορφές αγώνων αντοχής. Έχω επικεντρώσει την προσοχή μου στην πίστα.

Jean-Paul Καρράς: Εγώ ξεκίνησα τις προπονήσεις 4 ετών και μπήκα στους πρώτους μου αγώνες σε ηλικία εννιά ετών. Σταμάτησα για λίγο καιρό, αλλά πλέον συνεχίζω να αγωνίζομαι χωρίς διακοπή.

Σε ποιες κατηγορίες έχετε αγωνιστεί στα καρτ;

PhilippeArmand Καρράς: Έχω αγωνιστεί στην κατηγορία Mini, στην κατηγορία Junior και στην κατηγορία Senior.

JeanPaul Καρράς: Λίγο στα Μini, έκανα έναν αγώνα στην Ελλάδα και ένα μικρό πρωτάθλημα στη Γαλλία όπου τερμάτισα 5ος χωρίς τον τελευταίο αγώνα. Μετά έτρεξα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Junior. Συμμετείχα στο ΙΑΜΕ το γαλλικό, επίσης τερμάτισα 5ος και τώρα τρέχω πρώτη χρονιά στην κατηγορία Senior όπου τα πάω αρκετά καλά.

Τι απαιτήσεις υπάρχουν για έναν νεαρό αθλητή του μηχανοκίνητου αθλητισμού όσον αφορά στην προπόνηση; Πόσες ώρες αφιερώνεται ημερησίως;

PhilippeArmand Καρράς: Εκτός από τις προπονήσεις στα καρτ έχουμε έναν προπονητή που έρχεται 3 φορές την εβδομάδα για να κάνουμε ασκήσεις αντανακλαστικών, γυμναστική για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση και κάνω προπόνηση 2 ώρες, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή. Για παράδειγμα στα αντανακλαστικά δουλεύουμε πολύ την άσκηση με τα φώτα (batak test) με διάφορες παραλλαγές, ένα χέρι ή δυο ή και χέρια πόδια μαζί.

JeanPaul Καρράς: Τρεις φορές τη βδομάδα κάνω 90 λεπτά γυμναστικής στο σπίτι, δηλαδή στο σύνολο 4,5 ώρες. Επικεντρώνονται στην μυική ενδυνάμωση, είναι σημαντικό να έχεις τη δύναμη να οδηγήσεις σωστά το καρτ. Κάνω επίσης ασκήσεις αντανακλαστικών, διαλλειματικό τρέξιμο αερόβια και αναερόβια άσκηση. Κάθε Σάββατο και Κυριακή οδηγώ καρτ όλη μέρα.

Είναι εύκολο να συνδυάζεται τα μαθήματα με τον αθλητισμό;

PhilippeArmand Καρράς: Δεν είναι καθόλου εύκολο να συνδυάσεις την ενασχόληση με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο με τα μαθήματα. Λόγω των αγώνων στο εξωτερικό λείπουμε αρκετά συχνά και χάνουμε πολλά μαθήματα. Μετά αναγκαζόμαστε μετά από το σχολείο σε καθημερινή βάση να κάνουμε μαθήματα έξτρα. Όχι μόνο μέσα στη βδομάδα αλλά και τα Σαββατοκύριακα μετά την προπόνηση στην πίστα. Είναι όμως ο μόνος τρόπος να αναπληρώσουμε αυτά που χάσαμε. Η καθημερινότητα είναι πάμε σχολείο, γυρνάμε διαβάζουμε, κάνουμε γυμναστική, ξανά διάβασμα και τελειώνει η μέρα.

JeanPaul Καρράς: Είναι πολύ δύσκολα γιατί απαιτεί αρκετά μαθήματα κάθε μέρα μετά το σχολείο γιατί λείπω αρκετά και για να παρακολουθήσω όπως τα άλλα παιδιά πρέπει να αναπληρώνω τα κενά με ιδιαίτερα στο σπίτι. Με τις απουσίες, από κάθε αγώνα, παίρνουμε χαρτί για να δικαιολογήσουμε τις απουσίες.

Θα εκπροσωπήσετε τη χώρα μας στα MotorSport Games της FIA που θα διεξαχθούν στην Ισπανία στην κατηγορία F4. Πως προετοιμάζεστε γι’ αυτό;

PhilippeArmand Καρράς: Πέρα από την αερόβια άσκηση, κάνουμε καρτ Σάββατο και Κυριακή από τις 09:00 το πρωί ως τις 04:00 το απόγευμα. Είμαστε εδώ στην πίστα και προπονούμαστε. Δεν υπάρχουν υποδομές για να κάνω προπόνηση με F4 στην Ελλάδα, αλλά και η οδήγηση στο καρτ με βοηθάει να διατηρούμε σε φόρμα για τον αγώνα. Για τα Motorsport Games θα αγωνιστώ στην πίστα Ρικάρντο Τόρμο. Έχω κάνει δυο φορές δοκιμές εκεί οπότε την γνωρίζω καλά. Ιδίως η πρώτη αριστερή στροφή είναι πολύ γρήγορη και θέλει θάρρος για να στρίψεις όπως έρχεσαι από την ευθεία. Την έξοδο το εξωτερικό κράσπεδο είναι πολύ ψηλό, αν το πατήσεις αποσταθεροποιείσαι.

JeanPaul Καρράς: Προετοιμάζομαι κάνοντας γυμναστική και κάνοντας προπόνηση κάθε Σαββατοκύριακο. Μέχρι τώρα έχω αγωνιστεί  3 φορές επί Ισπανικού εδάφους αλλά όχι στη συγκεκριμένη πίστα που γίνονται τα Motorsport Games. Η πίστα αυτή δεν υπάρχει στον προσομοιωτή, κάθε πίστα είναι διαφορετική οπότε πρέπει να την μάθω στις ελεύθερες δοκιμές. Αν έρθει εκεί ένα καλό αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό πρόκριμα για τη συνέχεια της καριέρας μου. Ίσως με βοηθήσει να βρω έναν χορηγό και ν’ ανέβω ψηλά όπως ο Αντονέλι που κέρδισε στην F4 των Motorsport Games το 2022 και σήμερα είναι στη F2 ενώ το 2025 θα είναι στην F1.

Έχετε κάποιον αθλητή για προτύπο;

PhilippeArmand Καρράς: Τον Άιρτον Σένα. Προφανώς δεν τον έχω ζήσει, αλλά από την ιστορία του, όσα μου έχει πει ο πατέρας μου, αλλά και τα βίντεο που έχω δει. Ήταν ξεχωριστός. Από τους σημερινούς οδηγούς ξεχωρίζω το Μαξ Φερστάπεν και το Φερνάντο Αλόνσο.

JeanPaul Καρράς: Μου αρέσει ο Κίμι Αντονέλι.

Που αγωνίζεστε τη φετινή χρονιά;

Philippe-Armand Καρράς: Φέτος το χειμώνα ξεκίνησα με το Winter Cup του IAME στη Βαλένθια, μετά αγωνίστηκα στο πρωτάθλημα της FIA, μετά έκανα και έναν αγώνα στο γαλλικό πρωτάθλημα, έκανα έναν αγώνα F4 και μετά τα Motorsport Games θα ξανάρθουμε στη Βαλένθια για τους τελικούς του ΙΑΜΕ.

JeanPaul Καρράς: Στο πρωτάθλημα Senior στα καρτ.

Ποια είναι η αγαπημένη σας πίστα;

PhilippeArmand Καρράς: Όσον αφορά στα καρτ το ΛεΜαν όσον αφορά στη F4 είμαι ανάμεσα στη Μόντσα και στη Βαρκελώνη.

Δουλεύετε σε προσομοιωτή; Αν ναι πόσο εύκολο/απαιτητικό είναι;

PhilippeArmand Καρράς: Ναι δουλεύουμε στο σπίτι στον προσομοιωτή, όσο προλαβαίνουμε βέβαια γιατί έχουμε και τα μαθήματα. Ειδικά πριν πάω για τεστ F4 δουλεύω την πίστα στον προσομοιωτή της ομάδας. Είναι υψηλού επιπέδου προσομοίωση, κοντά στην πραγματικότητα, χωρίς βέβαια τις φορτίσεις που νιώθεις στο σώμα σου στην πίστα.

Έχετε οικονομική στήριξη από χορηγούς;

PhilippeArmand Καρράς: Καταρχάς από τον πατέρα μας. Μετά από την Autovision που κάνουν τεχνικό έλεγχο σε όλη την Ελλάδα στα αυτοκίνητα και συντελούν στην ασφάλεια των πολιτών. Έχουμε τον Ιταλό πρωταθλητή Tullio Abbate που κατασκευάζει αγωνιστικά σκάφη. Θέλω επίσης να αναφέρω τους αδελφούς Μαϊτού που μας στηρίζουν ως μηχανικοί.

H δράση για τα Motorsport Games ξεκινάει σήμερα στη Βαλένθια της Ισπανίας. Εκτός από τους αδελφούς Καρρά αγωνίζονται ακόμη επτά Έλληνες αθλητές.

Στα Esports GT, ο Μάνου Γεράρδης. Στην κατηγορία Rally  οι Χρήστος Αυγερόπουλος –Στράτος Γιαβάσης.

Στην κατηγορία drift ο Χρήστος Χαντζαράς. Στην κατηγορία Karting Sprint Junior ο Νικόλας Καραγιάννης. Στην κατηγορία Cross Car Junior, ο Βασίλης Ηλιόπουλος και στην κατηγορία Cross Car Senior ο Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος. Ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους καλή επιτυχία!

Διαβάστε επίσης:

Mini: Ανοιχτό και γρήγορο!

F1 Μεξικό: Ο αγώνας των μεγάλων αντιθέσεων!

Μια Ferrari στα μέτρα σας!